Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

PS vs PK Lagi

Maka pulanglah PK kerumah dengan langkah longlainya. Sambil berehat di sofa sementara menantikan kedengaran Azan Maghrib, PK memikirkan tragedi siang tadi.

'Oiii, ingat makwe lama ke ?', tegur isteri PK.

Tanpa memberikan sebarang jawapan, dicapainya SE P800nya, lalu diantor SMS kepada S/U Kidas. 'URGENT, MEETING AJK LEPAS ISYAK'.

Maka selepas solat isyak, berkumpullah semua AJK KIDaS di bangsal surau. Naib PK Mat Yani, S/U Zuraimi, Bendahari Azmi, Izmin, Ir TNB Rosdi dan Jamil hadir sorang sorang dengan langkah kepenatan. Turut hadir ialah Si Afandi Charge sambil membawa beberapa botol air minuman Charge untuk mengecas semula semangat AJK KIDaS yang kelihatan kelesuan. Imam Rosli kata nak hadir, tapi tak muncul tiba.

'Nampaknya tempias tsunami kena juga ke kita ..', PK memulakan bicara.

'Menurut Che Din Pakar, 20 kontena yang hendak dilihat keadaanya telah dibawa utara untuk penempatan mangsa tsunami. So, kita kena mencari alternatif lain dengan segera'. AJK KIDaS berpandangan satu sama lain.

'Bagaimanapun berdasarkan sebut harga yang diterima, ini agak munasabah dan mohon persetujuan', tambah PK sambil mengedarkan salinan sebutharga berkenaan.

'OK, saya akan cuba runding dapatkan harga yang rendah lagi, kontena 10' X 20', dua pintu, dalam dinding plywood, lengkap fitting api serta lobang air-cond', balas Si Afandi.

'Kalau 30 orang budak satu kontena, kita perlukan 10 unit', Naib PK mencelah.

'Guru rasanya takde masalah, sebab ada pagi dan petang mungkin orang yang sama', tambah Izmin.

'Saya dah kontek MDKS, dia orang kata buat surat permohonan kalau nak letak di tanah sebelah surau tu ..', jelas S/U KIDaS. 'Kita belasah aje, lulus atau tak', tambahnya lagi dengan penoh semangat.

'Bagaimana dengan air-cond ? Nak sewa atau beli ?', tanya PK.

'Saya akan check dengan kewangan, mungkin sewa separuh, beli separuh', kata Bendahari.

'Nak guna aircond 2.5hp ke ? Kuat api tu .. ini kena seperate meter dengan surau', tanya PK lagi.

Lantas Afandi Charge menelefon kawannya bertanyakan kadar sewaan air-cond.'RM 100 sebulan setiap satu, 2.0 or 2.5hp termasuk maintenance', kata si Afandi.

'Kena guna 2.5hp. Kalau 1.5 tak cukup. Pakai meter surau aje, kita bayar semua bil api dan airlah senang', kata Ir TNB Rosdi.

'Goooollllllllllll', jeritan penyokong Indon di rumah kongsi sana. Ahli mesyuarat agak risau. Barangkali pasukan bola Malaysia sedang ketinggalan dengan Indonesia.

'Wokey kalau gitu what's next', PK kelihatan seperti pulih tenaga melihatkan ahli mesyuarat bangsal tampak bersemangat.

'Memula kena level tanah then letak crusher run', kata S/U yang juga bertugas di Kelab Golf. 'Dengan keluasan yang ada, saya kira 30 lori diperlukan', tambah beliau.

'Berapa selori ?', tanpa PK.

'Adalah RM300', kata Bendahari.

'What ? RM 300 x 30 = RM 9,000 .... mana nak carik ?', PK mengeluh sambil menggarukan kepala.

'Kita cuba minta Glomac', cadang Jamil. Naib PK tersenyum sinis.

'Kita letak sikit dulu lah, yang dekat-dekat kontena', tambah Ir TNB.

'OK saya akan carikan backhoe untuk buat level Jemaat ini', cadang Izmin.

'Saya akan hubungi pembekal crusher run untuk 3 lori dulu ke', kata S/U.

'Berdasarkan sebutharga kontena, mereka boleh supply dalam seminggu', PK mengingatkan semua ahli.

'Ini bermakna jika minggu ini siap level, order kontena, minggu depan dah boleh letak atas tanah tu', cadang Naib PK.

'Wiring sapa nak buat ?', tanya Jamil sambil melihat Ir TNB tensengeh keletihan.

'Rasanya kita akan habis dalam RM40K - RM45K, then maintenan bulanan. Mampukah kita ?', tanya PK.

'Insya'allah boleh', Bendahari penoh yakin.

'Susunan kontena camana ? Kita perlu lihat mungkin berlaku pertambahan masa depan', tanya PK.

Mesyuarat setuju bentuk L dan mohon Ir TNB draw susunan dengan lebih elok lagi dengan bantuan Che Din Pakar.

'Nak ada pagar ke ?', tanya Ir TNB.

'Rasanya takyah dulu, bebudak masuk ikut pintu surau dan letak basikal sana. Pintu akan dikunci', cadang PK.

'Gooollllllllllllllll'. Kedengaran lagi tempikan penyokong Indonesia cuba mengganggu kelancaran mesyuarat.

'Saya sedang derafkan surat nak minta bantuan daripada mereka yang berkenaan, mohon PK semak nanti', mohon Izmin.

'Ok that's Good. Nampaknya sebelum raya haji siaplah projek kita', kata PK sambil mendepakan tangannya tanda puas.

'Insya'allah ....', balas ahli serentak. Oi hebat tu, boleh serentak.

'Saya harap begitu, sebab kat kedai kopi tadi macam-macam hal orang cakap tak puas hati tentang KIDaS. Ini belum masuk soal kualiti pengajaran', kata Afandi.

'Ah, itu perkara biasa. Memula dulu pun bebudak nulis atas lantai', ujar Bendahari.

'Satu risiko kita sekarang cuma kalau MDKS kacau', PK mengingatkan kembali.

'Tn PK, kita kena lantik tukang cuci bagi memelihara kawasan kita. Nanti PS komplen', cadang S/U.

'Masa kerja 10.30pagi - 1.00th dan 5.30ptg - 7.00 mlm', cadang S/U lagi. 'Kalau pompuan kena yang dah monopaus, sebab nak masuk bersihkan karpet surau', disambut dengan ketawa ahli mesyuarat.

'OK, saya akan buat iklannya', kata Jamil.

Meeting pun berakhir jam 11.00 mlm. PK menerima SMS, 'Malaysia Kalah 4-1'. Ahli mesyuarat macam tak caya. Sekumpulan tenaga penting Al-HidayahBB pun tiba mengambil tempat. Meeting tergempar nak mencari ahli yang masih belum cukup 30. Ahli mesyuarat KIDaS beredar. Tentunya si PK boleh tidur selena-lenanya malam itu tanpa menghiraukan bed-matenya dan lebih penting tanpa takut lagi bertemu dengan PS.

Nota : Kisah ini dicoretkan pada 5 Januari 2005
PS = Pengerusi Surau Al-Hidayah
PK = Pengerusi AJK Pengurus KIDaS
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2