Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

23hb Feb : IBM Interconnect 2015 Bermula

Jam 5.15pagi sudah masuh Suboh dan 6.30pagi dah syuruk ! Pergh aku terlajak sampai 8.15 baru bangun setelah suboh tadi. Patut 8pagi dah mula persidangan tetapi aku terlewat sebab janji dengan pihak IBM jam 8pagi nak berangkat ke Arena Persidangan. Sarapan ala kadar dengan roti yangvaku bawa dari Malaysia.

Kami berjaya masuk ke Arena persidangan setelah melalui proses pendaftaran yang ringkas. Nama dah ada, cuma pengesahan sahaja. Aku difahamkan sebenarnya setiap tahun IBM mengadakan persidangan seumpamanya. Namun pada tahun ini, ia merupakan gabungan beberapa persidangan yang diadakan serentak. Mungkin sebab itu terasa besar sangat event ini.

Opening Keynote Speaker
Luas sungguh Arena dimana ucaputama dilangsungkaan. Ia dikatakan memenuhi keseluruhan 20ribu peserta persidangan. Di Arena juga sering diadakan perlawanan tinju taraf dunia serta konsert yang besar-besar.

Persembahan yang sangat menarik dengan menggunakan sepenuhnya teknologi semasa selain mutu bunyi dan suara yang jelas.

Topik perbincangan pada pembukaan itu ialah mengenai interconnect antara perkhidmatan cloud serta success story mereka yang menggunakan teknologi IBM dalam perniagaan serta urusan syarikat masing-masing.

Malah topic seumpamanya juga banyak dibentangkan dalam sesi keynote speaker lain. Sudah tentulah memasing memuji teknologi IBM yang menjadi penyelesai kepada kemajuan dan masalah perniagaan memasing.

Pembentang pun tentunya ditaja sepenuhnya kedatangan mereka di sini oleh pihak IBM. So kena lah cakap yangbaik tentang IBM … huhu

Breakfast & Lunch
Habis sesi pagi, terus ke tempat makan tengahari. Aku terus ke meja special mel kerana memang aku ada menempah makanan halal sepanjang persidangan ini. Makanan disediakan dalam pek-pek khas.

Bagus juga tidak perlu beratur panjang seperti orang lain. Namun makanan yang disediakan ala-ala Indian dan begitu kuat karinya. Kuantitinya pula agak banyak, tidak larat aku hendak menghabiskan.

Begitu juga dengan breakfast. Lebih kurang sama sahaja menunya. Tetapi selalunya breajfast banya buah-buahan. So ambiklah lebih masuk beg … huhu.

Tetapi selalunya lepas makan terus nak ke bilik air. Kerana tak tahan perut, sampai terpaksa buang air besar. Mungkin kuat sangat karinya !!!

Executive Meeting
Tengahari hari pertama, aku ke sesi perbincangan khas dengan pegawai eksekutif IBM di kawasan khemah khas yang disediakan.

Sampai sana, banyak sesi perbincangan sedang diadakan. Luas kawasannya, tetapi berhawa dingin.

Kemudian aku diperkenalkan dengan beberapa pegawai eksekutif IBM dari USA, Australia dan Singapore yang juga ahli dalam perbincangan pada petang tersebut.

Perbincangan lebih kepada untuk pihak IBM mendapat maklumat keperluan bagaimana hendak mewujudkan Zero Downtime bagi system computer di pejabatku. Maksudnya jika ianya down akan ada system lain take-over meneruskan perkhidmatan pengkomputeran kepada orang ramai berurusan dengan pejabatku.

Rupanya ada banyak isu yang berkaitan seperti integrity data, jarak antara dua data centre dan kos. Bagiku kos bukan masalah utama, yang penting perkhidmatan kepada orang ramai tidak tergendala. Sekiranya sering tergendala, orang ramai akan marah sehingga kedudukan menteri akan terancam selain desakan meminta menteri letak jawatan. Ganaznya …

Breakout Session & Pembentanganku
Sessi ini diadakan dalam bilik-bilik kecil berasingan mengikut bidang tertentu seperti aplikasi, data centre, sistem pengoperasi dan teknologi. Masalah sesi ini ialah ianya dijalankan serentak dengan sesi Keynote Speaker. Akibatnya kureng mendapat sambutan. Ini turut disuarakan oleh banyak peserta.

Itulah juga yang berlaku semasa sesi pembentanganku. Aku menyampaikan tajuk pembentangan yang berkongsi pengalaman mengenai, How JP Modernizing By Using Z System.

Sesi berlangsung sekitar 50 minit sahaja. Aku just baca apa slide mengenai jabatanku yang disediakan bersama pihak IBM dan Hetechpadu kemudian mereka sambung teknikal detail mengenal infrastruntur dan system yang dibangunkan.

Pameran Solution Showcase
Diadakan bersempena dengan persidangan ini. Ia memaparkan bagaimana pelbagai syarikat yang sebahagiannya merupakan penaja bersama menyediakan pelbagai penyelesaian dalam dunia pengkomputeran.

Aku berpeluang melihat sendiri beberapa produk baru keluaran IBM yang mungkin berkaitan dengan operasi pejabatku, termasuk storan dan CPU kerangka utama terkini keluaran IBM.

Gambar di atas aku bersama CPU akan datang untuk jabatanku ? ha .. ha ..Ofisku baru saja pasang yang baru, kini dah keluar yang terbaru pula.

Apabila ditanya bila model yang baru kami beli itu akan ‘end-of-marketing’ serta ‘end-of-support’, masih belum diketahui lagi katanya.

Setiap peserta berpeluang memiliki t-shirt segera yang dicetak di booth yang disediakan sebelum bilik pameran. Terdapat pelbagai pilihan corak, namun semua dapat disiapkan dalam masa 10 minit sahaja.

Inner Circle
Sepatutnya aku join sesi ini, dimana kita duduk semeja dengan pegawai eksekutif IBM bagi mengetahui direction atau new technology yang bakal diperkenalkan kepada dunia.

Namun tidak sempat lantaran sibuk mencari breakout session yang sesuai. Macam aku kata tadi, kawasan luas dan jarak sesetangah bilik breakout session terletak berjauhan.

Konsert Interconnect - Aerosmith
Masa malam ketiga, disajikan persembahan ini kepada peserta persidangan secara percuma. Aku just nak tengok bagaimana ianya dilangsungkan.

Tiada apa yang menarik daripada segi persembahan lagu. Tak tahulah sejuh mana terkenanya kumpulan rock tersebut, Aerosmith. Ahli kumpulan pun veteran-veteran. Tak sedap pun lagu-lagunya, sampai aku tertidur.

Sayangnya aku termiss nak tengok persembahan David Copperfields pada malam tersebut sebab tersilap timing.
Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah