Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Nostalgia Reunion SAJOHA-SPM80

Reunion sering diertikan sebagai pertemuan kembali sekelompok ‘mahluk’ sama ada bekas teman sekolah atau kawan seperjuangan setelah lama terpisah. Sekelompok juga merujuk kepada yang pernah bersama dan mempunyai persamaan tertentu. Intinya ialah pertemuan kembali setelah berpisah. Reunion tidak sama dengan merujuk diantara suami dan isteri yang bercerai ataupun ‘pertemuan’ semula dengan teman-teman lama yang terpisah sama ada menerusi laman sosial dan perhubungan elektronik lain. Yang pentingnya pertemuan bersemuka.

Apa pentingnya mengadakan Reunion ? Sekadar jumpa semula kawan lama yang merata membawa diri di atas bumi ini mengharungi kehidupan yang fana ini, nak buat apa ? Nak jumpa semula girl friend or boy friend lama ? Hendak mengembalikan nostalgia lama, apa faedahnya ? Persoalan inilah yang mulanya bermain di kepalaku apabila rakan-rakan satu batch sekolah menengahku mencadangkan untuk mengadakan Reunion, khususnya sempena usia yang telah mencecah 50 tahun.

Imbas kembali
Dahulu aku sekolah di Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang diantara 1976 hinggalah menduduki SPM pada tahun 1980. Sepanjang persekolahan tersebut aku tinggal di asrama, almaklumlah sekolah berasrama penoh. Maknanya perhubungan dengan rakan-rakan lantaran berjauhan dengan ibubapa, memang akrab. Rasanya ini berbeza dengan sekolah harian biasa.

Setelah tamat SPM, memasing membawa haluan melanjutkan pengajian mengikut keinginan dan kelayakan SPM memasing. Hanya beberapa rakan satu batch yang sempat bersamaku semasa aku mengikuti Kelas Matrikulasi UKM di Sekolah Menengah Sains Melaka tahun 1981/82, iaitu Osman Warijo dan Allahyarham Yazid.

Apabila masuk universiti ketemu dengan Azhar Isnin dan Hazami Rose. Namun kita terus sibuk dengan study, rakan baru dan terus terpisah dengan rakan-rakan yang berlainan bidang pengajian. Tidak kurang ramai rakan sebatchku yang ke oversea.

Masa aku kahwin ketika di Tahun 3 mengaji universiti, Shafie Saroni dan Azhari Nawawi ada datang. Mungkin ada beberapa yang aku tak ingat. Habis universiti sibuk mencari kerja dan apabila dapat kerja sibuk dengan hal kerja dan membina keluarga memasing.

Namun masa kerja inilah sedikit demi sedikit aku dapat berhubung semula dengan rakan-rakan menerusi YahooGroup yang kini semakin kurang popular digunakan. Kemunculan internet menjadi penghubung.

Kemudian, sesekala dapat join perjumpaan reunion kecil kecilan dengan rakan satu batch, sama ada menerusi Rumah Terbuka Raya, Majlis Berbuka Puasa, Kenduri Kawin atau AGM Alumni SAJOHA. Pernah juga batch aku yang juga dikenali sebagai SAJOHA SPM80 mengadakan Family Day, tapi aku tidak pernah dapat join.

Memang dulu aku kira aku ni low-profile saja. Tetapi tetap berhajat bertemu semula demi menghargai persahabatan yang pernah terjalin, walaupun tidaklah rapat dengan semuanya. Bertemu semua rakan-rakan seperjuangan yang pernah menjadi sebahagian daripada kehidupan ini, serta mewarnai hitam putih kehidupan ini.

Makan dan minum bersama di Dewan Makan, menghadiri sesi persekolahan, prep malam dan hujung minggu, beratur mengambil giliran mandi dan membasuh baju, bersukan, beriadah, berpersatuan, mengadakan lawatan, solat jemaah kat surau, kawat, merentas desa, naik bas solat Jumaat ( masa itu Jumaat masih hari cuti di Johor ) dan outing ke Bandar Keluang.

Mungkin berkat daripada sokongan serta saling galakan, kalau pun tidak semangat berlumba-lumba serta semangat bersaing dalam mencapai kejayaan dalam akademik dan ko-kurikulum, aku mencapai sesuatu yang menjadikan aku seadanya pada hari ini.

Dengan tunjuk ajar kengkawan dalam aku memahami pelajaran, aku mencapai sesuatu yang melayakakan aku seadanya sekarang.

Semangat Untuk Merealisasikan Reunion
Entah macam mana nama aku naik jadi Pengerusi. Aku yang agak sibuk dan kelam kabut dengan tugasan di Pejabat pada mulanya tidak ambik kisah, sehinggalah orang kuat batchku, Norshamsudin memberikan tips dan galakan serta satu sesi Teh-Tarik di Cyberjaya bersama Salaudin, Chee Fok Sang, Farid, Hussain dan Jamal yang telah membuka hatiku untuk tekad berusaha merealisasikan Reunion ini.

Tidak kisahlah sama ada aku Pengerusi atau tidak, aku terus merancang dengan bantuan, sokongan dan nasihat serta pandangan kengkawan menerusi Facebook. Menarik juga, tanpa sebarang meeting bersemuka kemudiannya kami merancang.

Bermula dengan tentukan tarikh ( sebaik selesai SPM ), then tentukan tempat. Awalnya pening juga dengan pelbagaai pandangan, sama ada nak buat kat Selatan tanahair atau di Lembah Kelang. Lantas Ayer Keroh Melaka aku pilih sebab kira tengah-tengah antara Utara dan Selatan. Hotel Seri Malaysia di pilih sebab dengan Plaza Tol Ayer Keroh. Jadi mudah akses tanpa meredah kesesakan trafik di bandar.

Kengkawan lainpun memberikan respon yang baik dan mungkin terpaksa akur dengan cadangan tarikh dan lokasi pilihanku.. Memasing saling menghubungi dan melobi kengkawan lain untuk sesama hadir. Tidak kurang juga yang sudi menaja goodies untuk memastikan Reunion kami menjadi lebih meriah dan bermakna, disamping volunteer untuk menjadi AJK Pelaksana.

Aku sebenarnya menjadi risau, takut majlis yang dirancang tidak menepati expectation kengkawan. Tambah risau ialah jika bimbang kehadiran tidak menepati sasaran sedangkan deposit dan tempahan makanan serta dewan perlu dibuat awal.

Apa signifikennya Reunion SAJOHA SPM80 ? Dengan usia mencecah 50tahun aku cetuskan tagline ‘Demi Menghargai Usia & Erti Persahabatan’ dalam menghargai usia yang setengah abad serta sisa baki kehidupan yang perlu dilalui. Juga mengenai persahabatan yang pernah terjalin ketika di bangku sekolah menengah. Bak kata pepatah Jawa, Once a friend is always a friends. Lalu aku designkan baner yang menjadi cover foto FB group SAJOHA- SPM80 serta bunting promosi.

Nampaknya tagline ini diterima, Demi Menghargai Usia & Erti Persahabatan’. Ya, kerana itulah kami perlu bertemu semula setelah 33 tahun meninggalkan SMS Johor. Bertemu bukan hendak menunjukkan pangkat, kedudukan dan kemewahan kehidupan yang dikecapi ketika ini. Bertemu untuk kembali mengenangi bagaimanakah aku 33 tahun yang lalu ? Siapakah aku tanpa teman-teman persekolahaanku ?

Mereka sedikit sebanyak menyumbang kepada pertumbuhan daya intelektual serta menyumbang kepada perkembangan transisi dari remaja memasuki masa awal-awal menuju dewasa. Mereka juga yang terlibat dalam pembentukan sifat, sikap, emosi dan perasaan yang ada dalam diriku pada hari ini.

Detik 14 Disember 2013
Hari yang ditunggu-tunggu, hari yang dijanjikan pun tiba. Maka bertemulah kami di Hotel Seri Malaysia Ayer Keroh pada 14 Disember 2013. Ada yang tiba lewat dan ada yang pulang awal.

Tetapi jumlah kehadiran ahli ialah seramai 44 orang daripada kekira 120 orang. Ada 4 orang yang telah meninggal dunia. Ada beberapa yang kata ‘insya’allah’ nak datang, tapi tidak muncul. Banjir atau hujan lebat yang turun mungkin bukan alasan.

Tugasanku sebenarnya lebih kepada memastikan kelancaran setiap agenda yang disusun selaras dengan sajian serta kemudahan yang disediakan oleh pihak hotel agar semuanya puas hati.

Bukan ada agenda sangat pun, yang penting dapat berjumpa semula. Tak sempat nak bersapa dengan semua, namun sesi memperkenalkan semula diri sungguh happening.

Terima kasih kepada Syed Zakaria, Cikgu Saadon dan Rahman Dolah yang sudi menjadi MC secara bergilir dan berjaya memeriahkan suasana.

Ada ramai yang tidak pernah ku temui sejak meninggalkan SMSJ seperti Zulkifle Yusof ( dulu dipanggil Zul Kecik ), Zulkarnain Mohd Amin, Fuad Bakeri, Jasni Taib, Razak Mastor dan Ismail Hassan M2. Malahan ada yang ‘berubah’ sungguh, kalau jumpa kat mana-mana pun tentu tidak cam. Mungkin elok dibuat gambar perbandingan dulu dan sekarang .. ha.. ha ..

Diatas adalah wakil daripada kelasku, Kelas M4 yang hadir. Cuma ini berbanding ramai lagi.

Solat & Tahlil
Sesi II kami adalah majlis tahili untuk arwah kengkawan yang telah pergi dahulu serta guru-guru kami selepas solat Jamaak Maghrib dan Isyak berjemaah.

Solat diimankan oleh Fuad Bakri. Beliau baca surah panjang yang sering dibaca masa kami di sekolah dulu yang mengkibatkan aku dapat meghafalnya sehingga sekarang.

Imam Besar sekolah dulu tak sampai, jadi terpaksalah aku memimpin Majlis Tahlil dan Bacaan Yasiin ini.

Sesi Makan Malam
Sesi III merupakan jamuan makan malam dan cabutan bertuah sambil sembang-sembang. Nampaknya tidak semua mendapat maklum kena bawa ‘hadiah’ untuk dijadikan hadiah cabutan bertuah. So tidak semua dapat pertukaran hadiah.

Harap tiada yang kecewa dengan kelemahan ini. Pertemuan semula dengan rakan-rakan lama ku kira merupakan hadiah yang lebih berharga.

Tetapi kehadiran cuma 44 orang atau kekira 1/3 daripada keseluruhan ahli. Mana yang lain lagi ? Tidak tahu dan dapat maklumat ? Tidak berjaya dihubungi, tiada telefon dan internet ? Malu untuk bertemu semula lantaran menganggap diri tidak berjaya seperti rakan lain ? Masih sibuk dengan urusan pekerjaaan atau bisnes ? Sudah migrate ke luar negara ? Atau terasa mahal bayaran RM90 sekepala ?

Siapa sangka kawan yang dulu bukan main nakal, tetapi kini boleh dianggap telah berjaya dalam hidup dengan jawatan tinggi. Dulu yang paling kuat study, tapi biasa-biasa saja sekarang. Sebaliknya juga dulu biasa-biasa sahaja tetapi kini mungkin bukan main hebat. Ini keagungan Allah jua. Kita hanya merancang dan bercita-cita itu dan ini. Tetapi Allah jua yang menentukan. Walaupun belajar aliran Sains, tetapi tak semestinya bidang kerjaya kemudiannya berkaitan dengan sains juga ...

Masa belajar dulu mungkin tidak berapa rapat dengan Ab Razak Mastor dan tah tahu tahulah setakat mana merdua suaranya. Namun persembahan karoekenya malam itu memukau hadirin.

Dalam menyampaikan ucapan terima kasih kepada semua yang hadir serta penyumbang dalam menjayakan Reunion ini sebelum doa selamat aku bacakan, aku sebenarnya terasa sebak dan terharu, tetapi berjaya menahan diriku daripada spoil the happening night !!!

Terima Kasih Semua
Terima kasih Dato' Syed Faisal atas sumbangan t-shirt, Rozita atas mug dengan ayat Reunion SAJOHA-SPM80, Chee atas kambing golek serta Sallauhuddin atas goody beg KLIA dan Zaini yang bertindak sebagai jurukamera.

Entah bila boleh bertemu semula. Usia semakin lanjut. 4 orang sudah arwah. Kini satu demi satu dikalangan kami akan dipanggil mengadap Allah jua. Namun menyaksikan semula gambar-gambar sepanjang Reunion kami, terasa suatu kepuasan yang teramat sangat !!! Ya Allah, jadikanlah perhimpunan kami ini sebagai perhimpunan yang dikau rahmati dan perpisahan kami sebagai perpisahan yang terpelihara dan dikau berkati.

Moga Reunion SAJOHA SPM80 akan menyemarakkan silaturrahim di kalangan kami.

Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.