Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

The World's Greatest Holes

Baru-baru ini aku menerima e-mail mengenai beberapa Lubang Terhebat ( Great Holes ) yang terdapat di atas muka bumi ini. Ada juga yang memanggilnya Lubang Terbesar ( Biggest ), Lubang Yang Mengkagumkan ( The World's Most Amazing Holes ) serta Lubang-Lubang Ajaib Dunia ( The Magnificant Great Holes In The WOrld ). Sekali imbas melihatnya memang menakjubkan dan mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Tetapi kadangkala terasa gerun juga. Apa taknya, lobang sebesar itu berjaya digali oleh manusia bertahun-tahun lamanya. Kalau tertimbus atau yang di permukaan tanah menjadi takungan air lagu mana ?

Namun daripada 7 lobang tersebut, 3 daripadanya merupakan akibat aktiviti perlombongan intan berlian. Wah, patut pun rega intan berlian begitu mahal, selain daripada kualitinya. Sudahlah lokasinya pun agak pelik atau tersorok. Mungkin ada hikmah disebalik Allah 'letakkan' intan berlian tersebut di tempat-tempat begitu. Pepandai manusialah nak gunakan apa kaedah atau alat untuk berusaha mendapatkannya.

1. Kimberley Big Hole - South Africa

Dengan sedalam 1097 meter ( 1 kilometer ), dianggap sebagai lubang terbesar pernah digali atau dikorek (the largest hand-dug excavation in the world ) hasil perlombongan intan sebelum ditutup pada tahun 1914. Dikatakan lebih daripada 3 tan atau juta karat intan berlian berjaya dikeluarkan dari sini.

Kini dijadikan tempat tarikan pelancongan dimana pelancong boleh melihat bagaimana aktiviti perlombongan pernah dijalankan di sini.


2. Glory Hole - Monticello Dam, California

“Glory Hole” ini terletak dalam kawasan tadahan air oleh Empangan Monticello, California. Apabila paras air naik, lubang ini digunakan untuk melepaskan air keluar. Dianggap lubang untuk tumpahan air yang terbesar seumpamanya dan mampu mengalirkan sejumlah 14,400 kakipadu air setiap saat. Bagaimana nak bayangkan tu ?

3. Bingham Canyon Mine , Utah

Dianggap sebagai the largest man-made excavation on earth. Penggalian perlombogan jenis terbuka ini bermula pada tahun 1863 untuk mendapatkan tembaga dan masih lagi giat dijalankan sehingga kini dengan keluasan kira-kira 4 km lebar dan sedalam 1.2km atau meliputi keluasan 1,900 ekar.


4. Great Blue Hole , Belize

Yang ini agak ‘menggerunkan’ bagiku. Mungkin dikenali sebagai lubang biru lantaran warnanya. Great Blue Hole merupakan lubang besar di bawah permukaan air, terletak kira-kira 100 kilometer daripada tanah besar Belize atau Bandar Belize, sebuah Negara yang terletak di tengah benua Amerika Tengah, dahulunya dipanggil sebagai British Honduras.

Lubang berbentuk bulatan selebar 300 meter dan 125 meter dalam, membentuk gua bawah permukaan air. Telah diiktiraf sebagai tapak warisan dunia oleh UNESCO. Juga menjadi tempat tumpuan penyelam untuk melihat keindahannya serta pelbagai spesis ikan. Terdapat banyak lubang seumpamanya di seluruh dunia, tetapi tiada yang sangat mengkagumkan seperti Great Blue Hole ini.5. Mirny Diamond Mine , Serbia

Sungguh menakjubkan. Dengan keluasan 1,200 meter lebar, kedalaman 525 meter, lubang yang terhasil akibat perlombongan intan berlian ini dikatakan sebagai perlombongan intan terbuka yang terbesar di dunia. Dijadikan sebagai ‘no-fly’ zone di atasnya kerana terdapat kejadian beberapa helicopter ‘disedut’ masuk . Aktiviti perlombongan bermula tahun 1955 tetapi telah ditutup pada tahun 2004. Dua jam diperlukan untuk sesebuah kenderaan sampai ke atas daripada dasar lobang tersebut.


6. Diavik Mine , Canada

Lubang lombong intan ini terlampau besar serta sukar dihubungi sehingga terpaksa memiliki ‘landasan terbang’ sendiri yang mampu mendaratkan Boeing 737. Tampak menarik apabila air disekitarnya membeku.

Kawasan ini agak baru, kajian bermula tahun 1992, diikuti kerja pembangunan 2001 dan pengeluaran secara komersial tahun 2003. Dihubungkan dengan ‘ice road’ serta lapangan Terbang Diavik. Memandangkan hayat perlombongan ini dijangka selama 16 hingga 22 tahun lagi, kaedah perhubungan lain seperti pelabuhan kapal laut sedang dirancang bagi menghadapi masalah terputus hubungan sekiranya musim saji dan beku.

7. Sinkhole in Guatemala

Agak mengerunkan juga. Lubang ini wujud pada 24 Februari 2007 yang menelan kira-kira 12 buah rumah dikawasan kejiranan penduduk yang juga mengakibatkan 3 orang mati. Kedalamannya cuma 100 meter dan terjadi disebabkan hujan serta aliran kumbahan di bawah tanah.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah