Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Umrah Keluarga 2011 : Ketibaan Di Madinah Munawwarah

29 Mei 2011 - Hari Ketibaan

Seawal 4 pagi seolah-olah kedengaran bacaan Tahrim dan azan. Ini kawasan Muslim ke ? Lepas solat, lantas turun ke loby hotel bersama beg barangan. Berdasarkan hiasan dinding denganseni khatnya serta pekerja wanitanya yang bertudung kepala, tidak syak lagi, ciri keislaman hotel ini agak terserlah.

Rupanya ramai jemaah telah turun dan 3 buah bas pun sudah menunggu. Aku dalam kumpulan 40 jemaah terakhir naik bas C. Maka barangan pun disusun teratur mengikut Bas supaya mudah di naikkan ke dalam perut bas.

Dengan dibekalkan roti dan air, bas pun bertolak ke Airport. Hari mulai siang. Baru nampak sikit pemandangan bangunan di Kota Bangkok.

Kira-kira 20 minit kemudian tibalah di lapangan terbang. Kami pun check-in secara perseorangan dengan penerbangan Etihad. Ada satu yang agak berbeza, beg yang dipegang masuk flight pun minta ditimbang semasa check-in, agaknya untuk pastikan tidak melebihi berat tertentu. Kami terus diberikan dua boarding pass, iaitu satu ke Abu Dhabi dan satu dari Abu Dhabi ke Jeddah.

Lapangan Terbang Suvarnabhumi
Rupanya Lapangan Terbang Suvarnabhumi ( bunyinya su-wan-na-poom ) ini baru siap dibina dan mulai digunakan pada September 2006. Suvarnabhumi bermaksud The Golden Land.

Lapangan terbang ini terletak kira-kira 30 kilometer di timur Bangkok. Memang cantik dan kelihatan baru ruangan perlepasan dan check-in. Bentuk bangunannya membulat dengan cermin kelilinginya, macam konsep Green House pulak.

Orang sudah ramai dan kelihatan agak sibuk. Patutpun dikatakan airport ke-6 paling sibuk di Asia. Manakala lapangan terbang lama iaitu Don Mueng hanya mengendalikan penerbangan dalam negara sahaja. Satu keistimewaan lagi, airport ini mempunyai menara kawalan yang tertinggi di dunia, setinggi 434 kaki atau 132.2 meter.

Masya’allah, untuk melepasi pemeriksaan sebelum menaikki flight, tali-pinggang, jam tangan dan kasut pun kena ditanggalkan. Kamera, laptop dan wallet tu sudah biasalah. Waduh ...

Ke Abu Dhabi Dengan Eitihad
Kemudian kami menaikki flight Eitihad dan bertolak ke Abu Dhabi jam 8.35 pagi. Seperti dalam Thai Airways, nampak agak selesa tempat duduknya yang juga dilengkapi dengan skrin serta panel entertainment.

Rasanya kalau nak flight MAS, agak sempit tempat duduknya. Aku sempat tonton filem Melayu Haq. Ada juga filem dokumentari khas tentang pasukan bola tajaan Eitihad iaitu Manchester City.

Makanan yang disediakan pun sedap-sedap. Kad Menu makanan diberikan terlebih dahulu untuk kita membuat pilihan. Bukan banyak pilihan pun. Tapi yang lucunya dikatakan dalam menu tersebut, penyediaan adalah berdasarkan hukum syariat, tapi ada beberapa jenama minuman keras pulak. Eh, Pak Arab nie ? Biar betul ...

Abu Dhabi International Airport
Kami tiba di Abu Dhabi International Airport kira-kira jam 12.00 waktu Abu Dhabi. Terus keluar ke ruang transit dan masuk semula ke bilik menunggu di hadapan flight yang kami naikki dari Bangkok tadi. Dapat berehat sikit sambil chek blog maklimah.blogspot.com.

Kelihatan kompleks terminal yang kami lalui macam masih baru. Kelihatan bersih, modern dan cantik. Ia merupakan lapangan terbang kedua terbesar di United Arab Emirates ( UAE ) untuk Abu Dhabi yang juga ibu Negara UAE.

Dalam perjalanan ke tempat menunggu, kedengaran azan zuhor berkumandang dalam bangunan terminal. Bagusnya ... kalau kat airport Malaysia tentunya dah kena tegur.

Kemudian kami menaikki semula flight tadi, tapi berubah tempat duduk dan terpisah dari kalangan keluarga. Ini yang tak bestnya. Flight berlepas jam 1.20 tengahari. Atas flight diberi makan lagi, sedap !

Menghampiri Jedah, degan kaedaan cuaca yang terang dan panas, dapat dilihat dengan jelas bandar Jedah dari udara. Tak ada sangat, seperti susunan kotak-kotak sahaja.

Tiba di Airport Jeddah
Jam 3.10 waktu Jeddah, flight mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz. Sampai sana bas menunggu untuk membawa kami ke Terminal Haji. Waduh, agak jauh juga perjalanan, kekira 20-30 minit rasanya.

Masuk ke bangunan terminal, hanya kumpulan kami yang ada. Kemudian kami melepasi pemeriksaan passport imigresen dan seterusnya ke tempat menuntut bagasi untuk mengambil barangan masing-masing.

Keluar dari bangunan terminal terasa kepanasan dan terasing. Sebab hanya kumpulan kami sahaja. Muka wakil agen TA entah dimana untuk memberikan arahan selanjutnya. Kami seperti tidak tahu hala mencari-cari tempat solat yang rupanya berbentuk terbuka.

Lepas solat terus menunggu arahan selanjutnya untuk menaikki bas. Katanya bas telah sampai tapi tak boleh masuk sebab takde tempat nak parking.

Entahlah, aku tampak macam tak ada banyak bas di barisan tempat berhenti bas di luar bangunan terminal. Kemudian dua buah bas dan satu coaster sampai.

Sebelum bertolak kami diperkenalkan oleh Ketua Urusetia ( KU ), Tn Hj Mohamad Damis yang telah berada di Arab Saudi. Dia sedang cuti tanpa gaji untuk berkhidmat dengan TA yang mengendalikan kami. Sambil mengucapkan selamat datang, beliau meminta para jemaah memastikan dan ingat nombor bas yang dinaikki kerana inilah kumpulannya dalam pergerakan menggunakan bas nanti, sama ada semasa ziarah juga ke Makkah.

Beliau juga menyarankan agar setiap orang menyumbang SR1 sebagai saguhati kepada petugas hotel yang akan membawa beg turun dari bas dan meletakkan di tingkat bilik penginapan hotel nanti serta SR1 lagi untuk membawa turun beg ke lobi dan memasukkan dalam bas bagi perjalan ke Makkah nanti.

Terminal Haji King Abdul Aziz Jeddah
Katanya terminal ini baru dibaikpulih semula. Pernah digunakan suatu masa dulu. Kini dibaik pulih khas untuk mengendali jemaah haji serta umrah. Masa aku menunaikan fardhu haji 2009 dahulu, aku tidak melalui terminal ini.

Agak menarik, terbuka dan simple juga rekabentuk. tetapi dengan cuaca panas, para jemaah tidak banyak pilihan selain berhadapan dengan kepanasan tersebut sebelum berjaya masuk ke dalam bangunan terminal

Menuju Madinah Al-Munawwarah
Letih dalam perjalanan tapi tidak sabar untuk sampai ke bumi Madinah. Perjalanan dari Jeddah ke Madinag mengambil masa kira-kira 6 jam. Jauh juga. Kalau terus dari Abu Dhabi masuk Madinahkan bagus, macam aku pergi menunaikan haji 2009 lalu.

Dalam perjalanan kami berheti di suatu tempat macam R & R untuk solat jamak maghrib dan isyak serta menjamu hidangan makan malam yang disediakan secara bungkus.

Kami tiba di hotel penginapan kira-kira jam 10 malam. Sebelum tiba, sudah kelihatan menara Masjid Nabawi yang unik dan mulai mengimbau kenangan lalu.

Berkumpul di tingkat 2 ruang makan untuk taklimat dan pembahagian kunci. Geram betul, sebab pakej yang aku tempah ialah dua bilik, satu untuk dua orang dan satu untuk 4 orang. Tapi yang diberikan ialah dua bilik untuk 3 orang setiap satu. Ada implikasi kos tentunya ... pihak TA ni nampaknya, sejak mula lagi asyik ada yang tidak kena, ada saje tidak mengikut apa yang dijanjikan ..

Hal beg pulak, bagaimana petugas hotel tahu tingkat atau nombor bilik kita sedangkan kami dalam kumpulan yang sama pun berlainan tingkat hotel. Pening, malas nak fikir panjang. Angkat sendiri sajalah.

Sudahlah tu, patutnya ditempatkan di Hotel Jawharat, tapi kini di Hotel Karam. Tak pasti pulak berapa jarak dengan Masjid Nabawi.

Dalam keletihan tak dapat aku nak komplen banyak, cuma ingatkan pihak TA supaya pastikan ianya tidak berulang di Makkah nanti. Letihlah kalau asyik komplen saja ... Apakah kami sedang berhadapan pengurusan jemaah umrah yang tidak cekap ?

Klik Untuk Gambar Hari Ketibaan
Share:

Umrah Keluarga 2011 : Hari Keberangkatan

28 Mei 2011 – Hari Keberangkatan Bermula Ujian

Mak serta keluarga adik beradik telah tiba petang semalam. Riuh rendah rumahku dibuatnya. Tapi semuanya telah siap sedia. Jika hendak diselesaikan hal tugasan seharian di pejabat, memang tidak akan ada kesudahannya. Terpaksa ada yang ditinggal dan dipesan-pesankan kepada mereka yang tinggal. Malahan sehingga lewat petang semalam pun aku masih cuba menyelesaikan apa yang patut. Ini disusuli dengan beberapa perkara pula mengenai hal ehwal Surau As-Syakirin SMK P14(1). Sekurang-kurangnya memberikan sedikit kelegaan sebelum berangkat hari ini.

Persiapan pakaian mudah sahaja, sebab memang telah dirancang tidak mahu bawak banyak pakaian. Cukup dengan beg yang diberikan oleh Travel Agent ( TA ). Hanya pakaian ihram sahaja yang memenuhi banyak ruang beg pakaian. Tidak juga merancang hendak beli di sana. Sebab kalau beli pun belum tentu ngam saiznya untuk terus di pakai.

Jam 9 pagi mulai bertolak ke KLIA dengan rombongan 4 buah kereta. Perjalanan lancar dan tiba di KLIA kira-kira 45 kemudian. Jika mengikut surat daripada TA, kena kumpul di kaunter K atau L jam 10 pagi, tapi nampak ahli rombongan lain yang telah tiba lebih awal berkumpul di kaunter G. Kami diberikan tag nama gantung serta beg non-woven berisi cokelat, pen dan brosur TA.

Kemudian kami menyusun beg yang hendak di bawa masuk di kaunter sebagaimana di minta oleh TA. Kami diminta menulis nama pada label yang kemudiannya di tagkan pada bag kami. Hanya 3 bag sahaja. Ku lihat petugas TA mulai memeriksa beg dan meletakkan passport di atasnya. Aku mulai sangsi apabila begku tidak diletakkan pun passport berbanding dengan yang lain.

Kecoh !!
Tiba-tiba diberitahu, penerbangan rombongan seramai 100 orang dipecahkan kepada dua kumpulan. Satu kumpulan seramai 60 orang bertolak sebagai sepatutunya iaitu 1.20 tengahari manakala kumpulan kedua jam 8.30 malam. Aku dan keluargaku bertolak dalam kumpulan kedua. Geram bukan kepalang, ramai jemaah lain juga tidak berpuas hati. Keadaan menjadi kecoh sedikit. Ada yang marah-marah.

Bagaimana ini boleh berlaku ? Mengapa tidak diberitahu lebih awal. Mesti ada yang tidak buat kerja betul. Malah ada jemaah yang pernah beberapa kali buat umrah, mengakui tidak pernah ‘terkena’ begini. Sementara tunggu penerbangan malam ini, kami dijanjikan ditempatkan di Hotel Nilai dengan bas. Terfikir sama ada nak balik semula rumah atau ke Hotel Nilai, jarak lebih kurang saja. Tapi takkan balik semula rumah, malulah dengan jiran pulak ? Orang kampong semua dah tahu ...

Ketua Rombongan ( KR ), Tn Hj Ahmad mendakwa mereka baru sahaja tahu perubahan jadual penerbangan ini semasa menguruskan check-in pagi ini. Aku tidak dapat menerima alasan ini kerana berdasarkan salinan emel e-Ticket menunjukkan ianya telah dikeluarkan pada 22 Mei 2011, maknanya telah dimaklumkan awal dan ada banyak waktu untuk memaklumkan semula kepada jemaah. Aku boleh terima perubahan ini kalau diberitahu lebih awal. Aku syak, pihak pejabat TA telah dimaklum lebih awal, tapi tidak sempat atau tidak memaklumkan kepada jemaah terlibat. Yang jadi mangsanya ialah petugas TA di KLIA.

Aku dan keluarga mengambil keputusan untuk pergi sendiri ke Hotel NIlai. Dalam keadaan kelam kabut, tidak harap nak tunggu kenderaan yang TA sediakan. Kejap kata naik bas, kejap kata naik van secara bergilir.

Jadi, kami berpisah, bersalaman dan mengucapkan selamat tinggal dengan rombongan keluarga yang menghantar di Hotel Nilai, nak buat camana. Kesian pulak mereka yang setia menunggu sejak awal pagi. Kami disediakan 3 bilik kecil untuk 6 orang serta makan tengahari. Oklah jugak.

Chek-in Semula
Setelah beberapa jam berehat dan solat jamak, kira-kira jam 4.30 petang kami dibangkitkan untuk turun kerana bas telah sampai. Sampai di KLIA, kami berkumpul semula untuk check in. Aku rasa tidak semua jemaah 40 orang jemaah ikut ke Hotel Nilai. Check-in kali ini tampak agak lancar.

Seperti pagi tadi juga, memang kelihatan ramai para jemaah umrah sedang check-in. Memang jemaah Malaysia ramai menunaikan umrah sempena cuti sekolah pertengahn tahun dua minggu ini.

Kami kemudian dipanggil untuk taklimat oleh Petugas TA, dimulai dengan apa yang dinamakan semakan kehadiran. Bukan semak kehadiran, sekadar membacakan senarai jemaah, tanpa tanya ada atau tidak. Buat cincai macam tidak pernah buat kerja !!!

Lepas itu cerita sedikit sebanyak hal perjalanan, transit, Bangkok, Abu Dhabi dan check-out Jeddah dan diikuti dengan bacaan doa. Tidak pun memberikan alasan perubahan jadual. Seingatanku, tak adapun nak meminta maaf daripada para jemaah. Sombong !!!

Dalam masa yang sama kelihatan Imam Muda Tawfik dengan jemaah kendaliannya. Memang aku baru tahu beliau sedang menguruskan syarikat pelancongan dan jemaah umrah. Mungkin ini kali pertama beliau mengendalikan jemaah umrah.

Kemudian masuk untuk boarding. Naik aerotrain dan jam 8 malam mulai masuk flight. Mak, kakyong serta isteriku sempat solat maghrib-isyak. Takpelaha yanglain sempat di Bangkok nanti.

Dalam flight Thai Airways, kami tidak duduk setempat. Katanya ini perkara biasa dan pepandailah nak susun semula antara jemaah lain.

Agak luas dan lapang susunan kerusi dalam flight ini, lengkap dengan entertainmentnya. Aku rasa jauh berbeza dibandingkan dengan flight MAS. Hidangan makanannya pun sedap, maklumlah tengah lapar.

Tiba Bangkok
Tiba di Lapangan Terbang Suvarnabhumi Bangkok jam 9.45 waktu Bangkok. Cantik nampaknya airport ni. Selepas keluar dari pemeriksaan imigresen, kami pergi ke tempat menuntut bagasi untuk mengambil beg yang dimasukkan dalam masa cgeck-in di KLIA tadi. Seorang wakil TA telah menunggu di luar dan membawa kami menaikki bas.

Perjalanan kira-kira 30 minit menuju ke hotel penginapan kami iaitu New World City Hotel. Waktu gelap, tidak ada apa sangat yang kelihatan untuk dijadikan kenangan selain lampu menghiasi bangunan.

Masuk hotel, solat dan terus tidur sahaja sebab nak kena bangun seawal 4.30 waktu suboh di Bangkok sebelum ke airport semula. Nama aje New World City Hotel, tapi rekabentuk dalamannya macam stail lama aje.

Bermulanya ujian ?
Apakah ini sebagai tanda cabaran kesabaran untuk mengerjakan umrah bermula. Sebelum ini pun telah ada beberapa perkara tidak seperti apa yang dijanji oleh TA. Kesangsian terhadap TA telah mulai timbul.

Sebelum ini janjinya naik MAS terus ke Jeddah, tapi yang berlaku ialah transit dan bermalam di Bangkok dan kemudian di Abu Dhabi. Sebelum itu juga, timbul masalah diskaun keahlian. TA salahkan kakitangannya dan orang tersebut pun katanya dah kena pecat.

Hari ini sepatutnya memberikan perjalanan penuh semangat dan keceriaan. Tapi cukup meletihkan dan bagaimana aku boleh sabar dengan perjalanan yang masih panjang ?

Klik Untuk Gambar Hari Keberangkatan

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah