Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Day 3 Di Amsterdam : 10 Okt 2006

Seperti biasa sahur dengan bekalan yang dibawa. Hari ini mulalah persidangan. Kata travel agent yang menguruskan perjalanan di KL, hotel kami dekat dengan tempat persidangan iaitu Hotel Okura, kekira walking distance. Rupanya agak jauh. Naik taxi 10 Euro. Seingatan, masuk taxi aje dah di caj 3.4 euro. then tambah 1.9 euro bagi setiap kilometer. Dharab 4.7 .. puh !!!! Tapi taxi canggih dan macam satu kemestian taxi mereka pakai GPS, nampak di sini pemandu taxi muda-muda. Agaknya ada had umur, tak macam di negara kita.

Peserta persidangan tak ramai kekira 50 orang dan 20 daripadanya merupakan presenters. Apa benda punya persidangan, tak padan dengan tajuk t-Government World Europe 2006. Memang nampak macam takde publisiti, even takde kerjasama dengan Government of Belanda. Tak macam kita di Malaysia kalau anjurkan persidangan sebegini. Pembentangan berkisar dengan pengalaman negara-negara di Eropah bagaimana melaksanakan sistem atau teknologi elektronik dalam mencapai hasrat e-government. Pembentangan daripada wakil Belanda amat menarik dalam usaha Belanda untuk melaksanakan e-government. Tertarik dengan sesi networking yang mereka buat sebagai suatu taaruf sesama peserta. Dua lagi peserta Malaysia iaitu dari LHDN.

Habis persidangan kira-kira 5.00petang, balik hotel dan keluar semula ke bandar. Masih belum puas meround. Jumpa siber cafĂ©. Surf sekejap, fulamak 1 jam = 2 euro. Tak termasuk copy fail, cetak, download or upload yang semuanya dikenakan caj tambahan. Gilossss …Lepas berbuka, naik feri untuk round sekitar Amsterdam menerusi terusan, 10 euro lagi. Tak puas sebab malam gelap, walaupun cantik dengan lampu. Balik lewat malam keletihan lagi. Sebenarnya banyak muzium di Belanda, tapi tak jumpa yang free dan sekali masuk sekurang-kuang 10 euro. Terasa sayang pulak. Jam tanganku masih ikut waktu KL, sesekali tengok jam teringat orang-orang di KL ... tengah terawikh kot, tengah buka puasa kot, tengah kerja kot ... nak tahu waktu tempatan Belanda cuma tolakkan dengan 8 jam saja.
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2