Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Pembukaan Stesen Petronas di Saujana Utama

Sabtu 11.00 pagi, 30hb Disember 2006 dengan rasminya Stesen Minyak Petronas Saujana Utama dibuka. Senang banyaklah sekarang. kalau rega seliter RM2.00 pun tak pe ... ops !!! Tak payah nak keluar Saujana just untuk isi minyak sejak duduk di sini tahun 2000. Akupun cuba try isi, sekali dengan test guna kad kredit. Sebelum itu, pengusahanya, Encik Zakaria Daud membuat majlis bacaan Yasin dan doa selamat di Surau Al-Hidayah sempena pembukaan itu. Khabarnya buka 24 jam. Harapnya janganlah jadi sasaran perompak dan penyangak pulak. Heharapnya lepas ini disediakan mesin ATM pulak.
Share:

Hendak Sekolah Mana ?

Khamis, 28 Disember lalu pergi hantar anak menghadiri Majlis Anugerah Cemerlang Pelajar SRA/KAFA Integrasi bagi Zon Timur Kuala Selangor di SRA Bt 8, Ijok. Keterangan lanjut di http://kidas.saujanautama.com. Lepas tu singgah ke sebuah sekolah yang anakku mendapat tawaran masuk. Dah balas surat penerimaan untuk daftar 8hb Januari. Asrama di sediakan, namun nampaknya suasana kurang kondusif sebagaimana diharapkan. Result PMR 2005 sorang 9A dan 5 orang 8A. Then singgah di SMKA Kuala Selangor. Nampak ok. Lantas 29 Disember pergi buat rayuan kononnya bagi menggantikan anak kawanku yang menolak permohonan ke SMKA Kuala Selangor. Di Jabatan Islam dan Moral, Jabatan Pelajaran Selangor katanya memang ada 140 tempat ke Tingkatan Satu, tetapi tawaran dikeluarkan kepada 200 pelajar. So tak boleh simply tukarganti dengan yang menolak. Kenalah tunggu hingga 3hb Januari baru tahu berapa kekosongan sebenar dan 13hb Januari terima tawaran jika berjaya. Argh ... sementara tu duduk SMK Saujana Utama le. Nak tunggu tawaran SBP rasanya payah. Bukan tak seswai SMK Saujana Utama, cuma kalau boleh biarlah dia duduk asrama yang lebih terkawal disiplinnya, sebagaimana kakak dan abangnya.
Share:

Kenangan 17 Disember

Last Sunday, 17 Disember pergi jemputan kenduri kahwin anak kepada school-mate masa di SM Sains Johor, Kluang iaitu Syed Zakaria di Restoran Seri Melayu, KL. Alhamdulillah, selain meraikan hari bersejarah rakanku, dapat jumpa kawan-kawan lama sekolah. Apa taknya, mungkin ini rakan sebayaku ex-Sains Johor yang pertama dapat menantu. Pengantin masih muda dan nampak kebudak-budakan, kekira 22 tahun dan masih belajar. Yang lelaki di New Zealand tahun akhir dan yang pompuan di UIAM.
Yang menariknya, khabarnya dah bercinta sejak sekolah tadika lagi. Fuyoo... Agaknya tak mahu berpisah lagi, so kahwin cepat-cepat walaupun belum abis ngaji. Ikut jejak langkah abahnya juga yang kahwin masa belajar di USA dulu. So, takde alasan yang ayahnya nak tolak permintaan anaknya yang nak kahwin cepat agaknya. Sekarang payah nak cari bebudak yang kahwin masa belajar di universiti lagi. Masa ini juga dapat ketemu semula classmate isteriku masa di Matriks UKM Sains Melaka, 1981-82, kini jadi doktor perubatan iaitu Dr Syarifah Zubaidah, yang juga kakak kepada rakanku Syed Zakaria.
Share:

Tol naik lagi ....

Nak buat camane, bayo ajelah, doa-doalah moga perjalanan diberkati, selamat sampai ke destinasi, jadi bekalan di akhirat nanti ... kalau malaikat munkar nakir tanya kat kubur nanti, kemana hartamu dihabiskan, jawablah 'buat bayar tol sana sini' ... Selalu naik GCE, kalau jadi naik 40sen maknanya sehari tambah RM 0.80sen. Dharab 22 hari bekerja = RM 17.60. Eh sikit aje bunyinya ... Ingat naik motor itu hari nak jimat kos ke tempat kerja supaya lekas pegi Mekah, tapi eksiden pulak ... rezeki ikut manalah yang Allah nak beri ? Yang agak menarik juga kali ini ialah bila kuatkuasa kadar baru ini. Dengan pengumuman awal ini, apakah ini suatu strategi memandangkan tahun 2008 ialah tahun selewat-lewatnya diadakan pilihanraya. Whatever alasan, whatever rate ... bayo tetap bayo.
Share:

Cari tanah baru ?

Last week gi round-round dan berminat dengan satu lot tanah rumah. Rupanya bersebelahan dengan salah sebuah property towkey dan pengasas Sendayu Tinggi Holding. Orang pompuan tentu ramai yang kenali siapa dia. Kerana minat, dia juga ternak itek secara komersial serta binakan sangkar unggas di atas tanah seluas 1.5 ekar. Selain ayam itek, ada burung merak yang cukup menawan. Kat zoo pun payah nak tengok burung merak kembang sepertinya.

Tapi tak pasti entah jadi ke tidak. Jika jadi nampaknya pindah keluar dari SU le ... tapi takkan nak tinggal rumah sebelah reban itik ? Reban tu memang baru, bau kurang kuat lagi, tapi lama kelamaan ... tak tahulah kalau itek tu pakai kosmetik Sendayu Tinggi.
Share:

Majlis Penutupan Fasa I : Kajian Pengkomputeran JPJ

Last Friday 8 Disember 2006 bertempat di Cyberview Lodge, telah berlangsung majlis Penutupan Fasa I Projek Kajian Semula Pengkomputeran JPJ, setelah berjalan selama 18 bulan. Fasa seterusnya ialah pengeluaran tender bagi pelaksanaan yang dijangka bermula awal Januari 2007. Majlis ini diadakan bagi memberikan penghargaan kepada semua yang terlibat secara langsung dalam projek ini. Beberapa bekas kakitangan JPJ turut hadir, selain pihak consultant iaitu Syarikat NTH dan IBM. Dalam ucapannya Pengarah JPJ mengingatkan kepada semua kakitangan JPJ bahawa, projek pengkomputeran JPJ tidak boleh gagal sebab we have no second chance. Oleh itu komitmen yang tinggi hendaklah diberikan bagi menjayakan projek ini nanti.
Share:

Persaraan Ketua Pengarah JPJ

Perhimpunan bulanan JPJ yang juga dipanggil Perhimpunan Setia pada pagi 1 Disember 2006 lalu adalah yang terakhir buat bekas Ketua Pengarah JPJ, Dato’ Emran Hj Kadir. Beliau menamatkan perkhidmatan sebagai anggota kerajaan pada Sabtu 2 Disember 2006 setelah berkhidmat kira-kira 34 tahun 9 bulan.

Dalam perhimpunan tersebut beliau mengejutkan para anggota dengan kisah bagaimana beliau hampir terlantik sebagai Datuk Bandaraya Pertama Shah Alam pada tahun 2000. Tetapi disebabkan beliau bukan anak jati Selangor, maka rezeki tidak menjadi. Set pakaian dan kelengkapan sebagai Datuk Bandaraya yang telah ditempah oleh Kerajaan Negeri mengikut saiz beliau bagaimanapun, menjadi milik beliau. Beliau pernah menjuarai Pertandingan Pantun Peringkat Sekolah Negeri Melaka pada tahun 1966 dan juga Pelakon Lelaki Terbaik Sekolah-sekolah Melaka tahun 1968. Beliau mengingatkan semua anggota JPJ agar berkerja bersungguh-sungguh supaya sepadan dengan gaji yang diterima setiap bulan.

Sebelah petang diadakan majlis penyerahan nota serah tugas kepada pengganti beliau iaitu Tn Hj Ahmad Mustafa bin Abdul Rashid yang bertindak sebagai Ketua Pengarah JPJ Malaysia yang baru mulai 4 Disember 2006. Berikut adalah gambar yang sempat dirakamkan.

Penyerahan Nota Serah Tugas.Memberikan amanat terakhir ...Antara hadirin .. Dari kiri, Ketua Pengarah JPJ yang baru, Dato' Emran dan Timbalan Ketua Pengarah yang baruSidang akhbar .. Mengetip Kad Perakam Waktu buat kali terakhir ...Bersalaman buat kali terakhir barangkali ...Menuju ke medan tabik hormat anggota beruniformBersedia untuk menerima tabik hormat.Memeriksa barisan hormat angggota beruniformOk ... sayonaraTerima kasih Dato' ...Press menemuramah KP JPJ yang baru.

Sebelah malam diadakan Majlis Malam Jasamu Dikenang bagi meraikan persaraan beliau di Princess Crown, KL.

Share:

Masih belum ok.

Pergi jumpa Tukang Urut Patah Wak Amin di Seri Ladang, Rengit, Johor. Belia terkejut sebab tanganku masih belum sembuh hingga boleh angkat tangan ke atas. Sekarang terpaksa gandakan senaman tangan supaya ototnya tak jamm. Hari ini cukup 2 bulan daripada kejadian jatuh motor hingga patah tulang clavikalku. Ini yang membimbangkan. Pertengahan Disember appointment dengan pakar Hospital Selayang lagi. Ambil kesempatan untuk minta urut kaki supaya memudahkan untuk duduk antara dua sujud ketika solat.
Share:

Kenangan 2 Disember 2006

Hari ini adalah hari perkahwinan sepupu, Shahadah dengan Sarifuddin di Pt Kadir, Senggarang, Batu Pahat, Johor. Selamat menghadapi kehidupan suami isteri. Alhamdulillah dapat berkumpul dan berjumpa bertanya khabar dengan sedara mara. Yang menariknya dapat ketemu semula guru semasa sekolah kebangsaan dahulu, antara tahun 1970 - 1975 iaitu Cikgu Zaini Salleh ( kalau tidak silap bin nya ). Dulu kira antara guru yang paling garang mengajarku. Selalunya bila beliau geram or marah, dicampaknya apa yang ada di tangan. Kalau pembaris, pembarislah, kalau pemadam papan hitam, kapur atau buku itulah yang dicampaknya. Pernah kerana marah kepada rakan yang duduk di hadapanku, lantas dibalingnya dengan buku, tapi mukaku yang terkena. Kini sudah agak lanjut usianya, tapi masih mampu datang drive dengan keretanya. Terima kasih cikgu kerana masih ingatkan ku lagi, terima kasih atas tunjuk ajarmu dahulu.
Petang ke Kg. Kolam Air, Kluang, Johor untuk menghadiri majlis perkahwinan adik kepada biras. Dalam perjalan pulang singgah di Ladang Dragon Fruit Zinxen di Air Hitam. Agak cantik ladang ini, bersih dan tersusun rapi. Tapi persoalannya ramai ke orang malaysia yang makan Dragon Fruit. Turut di pamirkan gambar sekitar lawatan daripada MB kelantan pada 12 Jun 2006.
Share:

Ke Genting Highlands ...

27hb lalu pegi kepuncak Genting bersama isteri dan dua anak yang ada kat rumah. Mula-mula takut jugak, tapi alhamdulillah, perjalanan lancar tak sebagaimana dijangka. Dulu lain, sempit jalannya sekarang lain dan luas jalannya. Menginap di First World Hotel dan sempatlah jalan-jalan perabis duit. Melihatkan binaan pelbagai bangunan, tertanya dalam hati bagaimana dia orang bangunkan dulu. Berdiri tepi tingkap dah terasa ghayat. Tapi yang menariknya for the first time berjaya solat suboh bermula dengan berdiri setelah tidak mampu melakukannya sejak 2 Oktober 2006. Masih teras sakit kerana ketegangan urat di bahagian kaki.

Yang ramai memenuhi City of Entertainment tu nampaknya ramai kalangan bangsa cina. Entah cina Malaysia, Singapore, Taiwan, Hongkong or negara Cina sendiri. Yang seronoknya masuk Snow World dengan suhu -3C. 28hb lepas majlis rasmi jabatan, kira-kira jam 4.30 pulang ke rumah. Saspen juga perjalanan sebab ada berlaku tanah runtuh ... maklumlah musim hujan.
Share:

Keputusan PSRA 2006

Keputusan Peperiksaan Sijil Rendah Agama ( PSRA ) 2006 telah dikeluarkan pada hari terakhir persekolahan 2006 iaitu 17hb November 2006, sehari selepas keputusan UPSR diumumkan. PSRA 2006 telah diadakan mulai dari 19 hingga 21 September 2006.

Seramai tiga orang pelajar Kafa Integrasi Darul Syahadah ( KIDaS ) daripada 40 orang telah memperolehi pangkat Mumtaz atau Cemerlang. Salah seorang daripadanya ialah anak bungsuku, Nurul Najihah. Tapi agak kecewa sedikit, sebab cuma mendapat 90.5 %. Peluang agak tipis untuk ke SAM Bestari JAIS.

Sebagai Pengerusi AJK Pengurus KIDaS, daripada segi pencapaian pangkat Mumtaz, keputusan ini dianggap yang terbaik pernah dicapai oleh KIDaS. Walau bagaimanapun peratus pencapaian lulus adalah 83.6% berbanding 85.7 % pada tahun 2005 dan 86.6% pada tahun 2004. Pencapaian 83.6 % meletakkan KIDaS di tangga ke -7 diantara KAFA Integrasi di Kuala Selangor dan tempat ke-17 di kalangan SRA dan KAFA Integrasi Kuala Selangor. Laporan lanjut di http://kidas.saujanautama.com
Share:

Masuk kerja semula ....

Setelah 7 minggu cuti ( tak masuk 1 minggu ke Amsterdam dan cuit raya ), hari ini 20 Nov 2006 mula balik kerja ( sedang orang lain tengah plan nak cuti ke sana sini kot ) ... banyak benda nak di semak dan teliti ... perjalanan ke ofis naik kereta tadi kira lancar, alhamdulillah ... Tak terfikir bila nak naik motor. kekadang tu rasa nak jual aje motor tu.
Share:

Lengkaplah tradisi keluarga 5A

Keupayaan anak bungsuku dapat semua A dalam UPSR melengkapkan tradisi anak-anak yang semuanya beroleh 5A dalam UPSR. Keputusan UPSR diumumkan di seluruh negara pada 16 November 2006. Hari itu juga merupakan Hari Kecemerlangan SK Saujana Utama. Tahniah kepada tenaga pengajar atas kejayaan seramai 27 orang mendapat 5A. Nampaknya kopak duit PIBG sebab beri sumbangan RM100 kepada setiap yang memperolehi pelajar 5A. Kini cabaran untuk anak bungsuku ini bagi mendapat semua A dalam PMR sebagaimana semua abang dan kakaknya.
Share:

Pengimarahan Ramadhan Di Surau Al-Hidayah

Share:

Day 5 Di Amsterdam : 12 Okt 2006

Last day. Awal pagi mula berkemas. Alamak dah nak meninggalkan Amsterdam. Rasa masih tak puas. Tapi mengenangkan keadaan kesihatan diri, alhamdulillah kira syukur setakat mana yang sempat dikunjungi serta pengalaman yang diperolehi. Lepas round-round sekitar hotel, bertolak ke airport untuk flight jam 12.00pm. Tanya orang sini kenapa suka naik basikal ? Entah katanya, mungkin mudah, di sediakan jalan khas, jalan rata tidak berbukit, ekonomikal dan tradisi sejak dulu. Untuk kanak-kanak katanya kena ada ’test’ untuk dapatkan lesen menaikki basikal !!!! Pemandu taxi yang saya naiki pun kata tak pernah sejak bertahun bawa taxi, berlanggar dengan orang naik basikal. Ya Amsterdan, The City of Bikes. Tempat parking basikal turut disediakan dan of course berlocked. Sebelah Central Station disediakan tempat parking bertingkat basikal. Tapi ada juga yang parking ‘ikut say’ jugak. Itu yang mencacat pemandangan. Harga basikal biasa yang baru disekitar 50 Euro.

Pekerja hotel ( Pakistani ) di Hotel penginapan iaitu Gresham Memphis yang kutemui kata, sebelum pakai Euro, iaitu Glidder harga barang kira ok. Tapi lepas pakai Euro, rega barang naik dua kali ganda. Dia orang pun merungut. Kedai di Airport Schipool agak murah harganya jika dibandingkan dengan Amsterdam, tambahan ada Sale. Orang pun ramai. Moto mereka ‘See Buy Fly’ dikira agak tepat. Disinilah perabiskan duit euro yang mana ada baki berbelas Euro. Jumpa 5 budak Sekolah Sukan Bukit Jalil yang dalam perjalanan untuk ke Mexico bagi menyertai pertandingan entah apa, dah lupa.

Flight penuh. Banyak untung MAS untuk kalau lagu ni. Terfikir, urusan apa mereka ke KL. Ada sorang pramugara yang round jumpa sorang demi sorang penumpang Muslim berdasarkan list yang dibawa. Mereka tanya puasa or tidak. Kalau puasa, makanan akan dihidangkan berasingan bila masuk waktu berbuka. Saja tanya pramugara, nak solat lagu mana. Diterangkan kemudahan bilik solat yang disediakan. Alhamdulillah, kira ok juga Penerbangan Malaysia sekarang. Dalam flight sempat tonton filem The Psiedon dan Xman III menerusi ‘Skyvision multimedia entertainment systems’ yang disediakan. Bacaan al-qur’an dan lagu nasyid pun ada. Sejuk terasa bila dengar bacaan al-qur’an yang dimulakan dengan doa bermusafir. Semoga perjalananku di belanda diberkati Allah.

Sampai KLIA jam 5.30 pagi 13hb Oktober. Ah lega … alhamdulillah selamat sampai ke Malaysia. Tak sabar nak sampai rumah untuk berehat. Orang rumah tiba jam 7.00 pagi dan sampai rumah terus sambung tidur ....
Share:

Day 4 Di Amsterdam : 11 Okt 2006

Hari kedua persidangan. Dapat disimpulkan usaha yang dilakukan oleh kebanyakan kerajaan di negara Eropah, kita sebenarnya kira setanding malah kita mungkin lebih maju daripada sesetengah negara eropah. Teknologi dan infrastruktur telah sedia ada, hanya penentuan apa proses yang hendak di elektronikkan ? Pemilihan keutamaan ini pula banyak dipengaruhi oleh pelbagai faktor lain selain dorongan kewangan, keutamaan perkhidmatan dan kepentingan politik. Undang-undang, akta dan peraturan semasa sentiasa menjadi isu dan cabaran.

Masa tengahari round-round terjumpa supermarket. Hairan di sini, kurang iklan promosi seperti baner, billboard untuk menunjukkan adanya supermarket. Dari luar macam kedai kecik aje, tapi bila masuk, fulamak ... luas sampai bawah tanah. Barangnya banyak dan kira termurah pernah dijumpai. Begitu juga billboard bagi lain-lain iklan, nampak agak jarang kelihatan.

Habis persidangan, balik hotel dan keluar semula ke bandar. Terus naik feri untuk round sekali lagi Amsterdam menerusi terusan. Puas lihat pemandangan sebab hari masih terang lagi. Semasa melayari terusan, diceritakan tentang banyak jambatan yang dilalui di bawahnya telah berusia ratusan tahun, tapi masih kukuh dan elok. Amsterdam berasal daripada ‘dam’ yang dibina di sungai Amstel. Daripadanya membentuk kependudukan hingga menjadi pusat aktiviti masyarakat, ekonomi dan pentadbiran kerajaan. Banyak bandar ada perkataan ‘dam’ seperti Rotterdam, Volendam dan Edam.

Lepas tu shoping lagi, perabis duit euro yang masih baki dalam tangan. Mahal atau tak, beli juga sebagai kenang-kenangan dan buah tangan. Lagipun telah buat survey sebelum ini di mana ada apa yang sesuai untuk dibeli. Di jalanan, ramai orang memakai jersi pasukan bola Belanda sambil menyanyi dan bersorak. Rupanya malam itu Belanda lawan Macedonia dalam kelayakan Piala Eropah. Di hotel penginapan, siaran bola di skrin besar. Teringat juga pesanan kawan, jangan lupa ke Red Light District. Tapi membaca brosurnya, ada banyak do and don’t nya agak menakutkan, so better tak payah pergi. Tambahan ini bulan Ramadhan.
Share:

Day 3 Di Amsterdam : 10 Okt 2006

Seperti biasa sahur dengan bekalan yang dibawa. Hari ini mulalah persidangan. Kata travel agent yang menguruskan perjalanan di KL, hotel kami dekat dengan tempat persidangan iaitu Hotel Okura, kekira walking distance. Rupanya agak jauh. Naik taxi 10 Euro. Seingatan, masuk taxi aje dah di caj 3.4 euro. then tambah 1.9 euro bagi setiap kilometer. Dharab 4.7 .. puh !!!! Tapi taxi canggih dan macam satu kemestian taxi mereka pakai GPS, nampak di sini pemandu taxi muda-muda. Agaknya ada had umur, tak macam di negara kita.

Peserta persidangan tak ramai kekira 50 orang dan 20 daripadanya merupakan presenters. Apa benda punya persidangan, tak padan dengan tajuk t-Government World Europe 2006. Memang nampak macam takde publisiti, even takde kerjasama dengan Government of Belanda. Tak macam kita di Malaysia kalau anjurkan persidangan sebegini. Pembentangan berkisar dengan pengalaman negara-negara di Eropah bagaimana melaksanakan sistem atau teknologi elektronik dalam mencapai hasrat e-government. Pembentangan daripada wakil Belanda amat menarik dalam usaha Belanda untuk melaksanakan e-government. Tertarik dengan sesi networking yang mereka buat sebagai suatu taaruf sesama peserta. Dua lagi peserta Malaysia iaitu dari LHDN.

Habis persidangan kira-kira 5.00petang, balik hotel dan keluar semula ke bandar. Masih belum puas meround. Jumpa siber cafĂ©. Surf sekejap, fulamak 1 jam = 2 euro. Tak termasuk copy fail, cetak, download or upload yang semuanya dikenakan caj tambahan. Gilossss …Lepas berbuka, naik feri untuk round sekitar Amsterdam menerusi terusan, 10 euro lagi. Tak puas sebab malam gelap, walaupun cantik dengan lampu. Balik lewat malam keletihan lagi. Sebenarnya banyak muzium di Belanda, tapi tak jumpa yang free dan sekali masuk sekurang-kuang 10 euro. Terasa sayang pulak. Jam tanganku masih ikut waktu KL, sesekali tengok jam teringat orang-orang di KL ... tengah terawikh kot, tengah buka puasa kot, tengah kerja kot ... nak tahu waktu tempatan Belanda cuma tolakkan dengan 8 jam saja.
Share:

Day 2 Di Amsterdam : 9 Okt 2006

Lepas sahur, kira-kira 5.00 pagi dan subuh 6.15 pagi bersiap untuk keluar bagi menyertai tour group berharga 38 Euro. Berkumpul dan tepat 8.30 pagi bertolak. Dalam perjalanan kelihatan pembangunan pesat yang sedang dilaksanakan iaitu membesarkan terowong serta lebuhraya. Tiba di bandar Edam, bandar lama yang pernah masyhur dengan perusahaan keju. Terusan antara rumah menjadi nadi perhubungan pemasaran. Rumahnya ada yang telah senget sebab dulunya gunakan kayu sebagai piling berbanding konkrit sekarang. Dalam group tour ada 4 orang Indonesia serta sorang student cina Malaysia yang belajar di London, tapi sedang bercuti dengan pakwe mat sallehnya.

Lepas itu kami di bawa ke kilang membuat keju. Di sana kami ditunjukkan bagaimana keju dibuat. Ada keju yang baru jadi sehingga ada yang telah berusia bertahun. Dalam perjalanan ke tempat seterusnya, kami diceritakan bagaimana usaha kerajaan mendapatkan tanah daripada lautan yang ditambak yang membentuk 'dike'. Itu yang menjadikan kira-kira 66% tanah di Belanda lebih rendah daripada paras laut. Pernah berlaku dike ini runtuh dan ribuan orang mati lemas. Usaha mewujudkan tanah berkenaan merupakan suatu proses yang memakan masa yang lama.

Kemudian kami di bawa ke pekan Zaan Schan untuk melihat pembuatan kasut kayu dan kincir angin. Kami dibawa masuk kilang melihat bagaimana kasut kayu diperbuat. Kasut kayu dahulu kalanya digunakan disebabkan itulah yang paling sesuai untuk digunakan di tanah yang becak akibat penambakan untuk mendapatkan tanah dan baik untuk kesihatan. Namun kini lebih kepada sekadar perhiasan atau bahan cenderamata. Tetapi ada juga yang diubahsuai dengan menambah kulit dan getah untuk lebih memenuhi citarasa semasa.

Berdekatan pula ialah kincir angin, lambang keunikan Belanda. Daerah Zaan dikatakan merupakan kawasan industri tertua, dimana lebih daripada 1000 kincir angin pernah digunakan. Kini hanya ada satu yang kelihatan beroperasi untuk memecahkan ’peanut’ bagi membuat minyak. Kincir angin ini akan semakin pupus daripada segi fungsi dengan adanya tenaga elektrik. Dikatakan sepanjang tahun Belanda berangin yang membolehkan kincir angin sesuai digunakan sejak dulu. Puas hati dapat melihat dari dekat kincir angin yang dulu masa belajar kecik-kecik begitu mengkaguminya.

Dalam perjalanan ke pekan Volendam, kelihatan jelas sebelah kanan tambak nampak paras laut lebih tinggi daripada sebelah kiri tambak yang juga merupakan kawasan perumahan. Di Volendam barang-barang murah berbanding Amsterdam. Kemudian naik boat menuju ’Pulau Marken’ yang kini dah tak jadi pulau sebab dihubungkan kepada tanah besar dengan tambak yang menjadi sebagai satu sistem untuk maintain paras air. Kebanyakan yang tinggal di Marken ini ialah para nelayan. Lepas itu balik semula ke Amsterdam melalui tambak yang dibina.

Sampai Amsterdam tumpang solat di kedai Pak Arab, sambung jalan-jalan sementara tunggu masuk waktu berbuka. Berbuka kebab dengan roti 4.5 Euro dan air teh lipton 3 euro di kedai Pak Arab tu. Cuba kali dengan 4.7 ? Ada juga restoran Indonesian, tapi rasa tak ‘selamat’. Di restoran tu, jumpa tiga Malaysian dengan sorang Mat Salleh dari Petronas. Lepas jalan-jalan balik hotel, keletihan dan lepas solat terus tidur sahaja. Kekiranya puas hati sebab dah melawat apa-apa yang memang dihajati sebelum sampai di Belanda.
Share:

Day 1 Di Amsterdam : 8 Okt 2006

Tiba di Airport Schipol Amsterdam jam 6.30 pagi setelah dalam flight non-stop 12 jam. Perjalanan yang menyiksakan disebabkan kesihatan, sempit serta sejuk yang amat sangat. Lepas pusing-pusing dalam Airport, terus naik taxi ke Hotel. Taxi mewah, pemandunya seorang Muslim asal dari Morocco. Beliau amat tertarik dengan Tun Mahathir dan mendakwa, he should be the leader of our Ummah. Sampai hotel, letak barang dan jalan-jalan sementara tunggu jam 12.00pm untuk check-in. Sunyi betul pagi Ahad tu, lagipun masih awal.

Ke Central Station dengan kereta api atau dipanggil juga tramp, pakai redah aje. Kekiranya Central Station ni pusat pertemuan pengangkutan kereta api, bus dan seumpamanya. Konpius dengan sistem jalan raya mereka. Serabut dengan jalan bus dan kereta, keretapi dan basikal.. Masuk kedai-kedai souvenir, alamak mahal-mahalnya lebih-lebih lagi jika pakai sifir 1 Euro = RM 4.70. Kumpul-kumpul map dan brosur yang free. Tapi tak banyak dan kebanyakannya dijual. Bangunan sekitar Central Station, Damark dan Dam Square. Banyak bangunan lama yang telah beratus tahun usianya. Mungkin kerana itulah tarikan pelancong di sini dan mereka dakwa sebagai antara bandar tercantik di dunia.

Agak petang baru balik hotel untuk check-in. Keletihan lantas tidur dan sesedar dah masuk maghrib, 7.00 malam. Berbuka dengan roti dan mee segera yang dibawa. Bilik kecik betul tak padan dengan rega sewanya jika berbanding di KL … ahhh asyik nak banding dengan KL aje.

Kesakitan kaki membataskan hasrat nak ronda-ronda malam-malam. Suhu sekitar 10 – 12C. Tengok TV pula kebanyakannya bahasa Belanda. Berdasarkan brosur, membuat perancangan ke mana nak dilawati esok. Banyak siaran iklan TV pada awal pagi yang menawarkan khidmat seks. Industri seks memang dihalalkan di Amsterdam sebagaimana mereka mengiktiraf pengamal gay. Sex toys dijual secara terbuka dalam kedai. Tapi tak pulak orang berpusu or berhimpun. Terasa malu pulak bila singgah memerhati dan membelek benda-benda tu sorang-sorang.. Marijuana dari jenis soft drug juga dijual macam rokok biasa saja ... but not for under 18.
Share:

Nama KIDas Vs Al-Hidayah


Sempena Ulangtahun ke-3 Surau Al-Hidayah ada yang bertanyakan kenapa tak tukar sahaja nama KAFA Integrasi Darul Syahadah kepada yang berkaitan dengan 'Al-Hidayah', since ia bernaung di bawahnya sepertimana nama kebanyakan KAFA lain yang di bawah surau atau masjid.

Pernah dalam meting AJK KIDaS sebelum-sebelum ini mention mengenai penukaran nama, Namun bagi saya biar dahulu sehingga dah ada bangunan sendiri ... Prioriti pihak pengurusan KIDaS sebelum ini adalah bagaimana nak survive, then bagaimana nak dapatkan bangunan sendiri. Pengekalan ini perlu supaya dapat terus menarik simpati penduduk Saujana Utama untuk menyokong serta menyumbang kepada pembangunannya, tidak terhad kepada ahli kariah al-hidayah sahaja ...

Pemilihan nama Darul Syahadah pada asalnya adalah daripada kalangan guru-guru pelopor yang memulakan inisiatif untuk menubuhkan sekolah agama. Hebahan flyer dibuat oleh guru berkenaan tentang SAR ( Sekolah Agama Rakyat ) Darul Syahadah, sehinggalah menemui saya untuk merealisasikannya. Sebagai penduduk kita sambut hasrat penubuhan tersebut memandangkan keperluan masa itu, tanpa melihat sangat daripada segi nama ( sehingga sekarang tak pernah tanya tentang nama pun ). Lagipun nama Surau Al-Hidayah belum lagi wujud masa itu rasanya ... Mungkin kita boleh umumkan penukaran nama semasa majlis perasmian bangunan baru KIDaS nanti ?

Begitulah al-kisah ringkas
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah