Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Umrah Keluarga 2011 : Sekitar Masjidil Haram

5 Jun 2011 - Sekitar Masjidil Haram
Sebaik solat Suboh, ada program ziarah. Kami tidak join lawatan ke Rumah Kelahiran Rasulullah bermula 6.30 pagi ini. Rumah tu boleh dilihat dari jauh. Kalau mendekati pun bukan boleh masuk. Mungkin ada maklumat yang disampaikan semasa lawatan tersebut, tapi tidak menarik minat kami. Entahlah, ada ke kumpulan jemaah lain yang buat lawatan berkumpulan ke sana. Atau sekadar agenda tambahan sebagai pengisian dari pihak TA ?

Daripada maklumat yang aku terima daripada mereka yang mengikuti aktiviti berkenaan, tak ada apa pun. Bukan boleh masuk dalam perpustakaan tu, kejap sahaja 30 minit sudah siap semuanya. Sudah aku agak dah.

Pengurusan Jenazah
Seperti di Masjid Nabawi, di Masjidil Haram pun sering dilakukan solat jenazah sebaik selesai solat waktu. Jarang benar kalau tiada solat jenazah lepas solat fardhu. Perkara ini memang dipesankan semasa kursus di tanah air dahulu dan para jemaah diminta mengambil peluang semasa di Masjidil Haram kerana besar ganjarannya, selain gandaan pahala 100,00 kali.

Kami seringkali terserempak jenazah yang sampai dan diusung masuk ke dalam masjid ke tika dalam perjalanan ke Masjidil Haram. Mungkin di situlah pengkalan terdekat untuk membawa jenazah ke dalam masjid untuk disembahyangkan. Selain daripada pegawai yang bertugas, nampaknya orang ramai pun ada yang cuba membantu mengusung jenazah berkenaan.

Jenazah tersebut akan di bawa masuk dan diletakkan di tepi Kaabah. Beruntungnya jenazah yang disolatkan di Masjidil Haram. Mereka mendapat doa dari para jemaah yang beratus ribu, jemaah yang doanya berpotensi untuk dimaqbulkan Allah.

Air Zam-Zam
Memang air Zam Zam sinonim dengan Makkah. Umum mengetahui dari peristiwa wujudnya air ini serta kelebihannya. Merupakan salah satu daripada air mata syurga, diberkati, mengenyangkan, menyempurnakan hasrat peminum dan menyembuhkan penyakit ( dengan izin Allah ). Di Makkah ia begitu mudah didapati dalam bekas-bekas yang disediakan di Masjidil Haram, tetapi dalam kuantiti yang kecil. Boleh pilih sama ada yang sejuk atau biasa. Yang popular tentunya yang sejuk.

Punca dan telaga air zam zam terdapat di bawah Kaabah. Dahulu orang boleh masuk ke bawah Kaabah untuk mendapatkan air zam-zam, malah boleh mandi sekali. Tetapi kini telah ditutup. Air zam zam disedut keluar daripada telaga zam zam. Orang ramai pada asasnya boleh mendapatkannya secara percuma di sekitar Masjidil Haram. Jika hendak ambil dengan kuantiti yang banyak, ada disedia tempat iaitu bersebelahan Perpustakaan Rasulullah s.a.w.

Bagi memastikan pengeluaran dan pengurusan berjalan lancar, pemerintah mewujudkan The Zamzam Studies and Research Center. Pusat ini bertanggungjawab terhadap pembekalan ( daripada segi kualiti dankuantiti ) serta melaksanakan kajian, penyelidikan dan memantau sumber air zam zam dalam memenuhi permintaan sama ada oleh penduduk tempatan atau jemaah haji dan umrah.

Pihak TA ada memberitahu yang setiap jemaah kumpulan kami akan dibekalkan dengan air zam zam sebanyak 10 liter untuk dibawa balik ke tanah air. Mungkin cukup kot untuk kami sekeluarga. Tapi aku berhasrat nak bawak lebih dengan menyelitkan dalam botol-botol kecil ke dalam beg-beg pakaian. Berbeza dengan membawa keluar batu atau tanah dari tanah haram yang tidak dibenarkan dalam mahzab Syafie, memang diharuskan dan dibolehkan membawa keluar air zam zam dari tanah haram kerana airnya yang tidak akan berkurangan atu kehabisan

Suasana Masjid
Pelbagai gelagat jemaah di Masjidl Haram dapat dilihat apabila berada di sana. Ada yang begitu teruja sebaik sampai dan melihatkan Kaabah, barangkali buat pertama kali.

Memang berada di Masjidil Haram, usah dihiraukan sangat apa orang lain sedang lakukan. Selain daripada perbezaan dalam Mazhab, ibadah umrah pula mempunyai tahap dan peringkat pelaksanaannya. Yang penting kita lakukan sendiri dan yakin dengannya, usah tengok orangl ain.

Begitu juga dengan amalan lain seperti mengaji serta mengerjakan solat-solat sunat lain. Kalau tengok orang Syiah, memang pelik solatnya jika dilakukan sendirian. Solat beriringan lelaki perempuan tidak begitu ketara berbanding kalau semasa musim haji.

Di tempat saie aku terperasan juga yang semasa umrah ini ramai jemaah muda-muda mengerjakan umrah. Tenrtunya sama ada mengikut ibubapanya atau saja-saja aje mengikut saja perbuatan ibubapanya.

Ketika menghampiri waktu azan para pegawai Masjidil Haram dengan bantuan pasukan keselamatan memeriksa saf di atas lantai Kaabah supaya tidak ada perempuan. Jika ada, mereka akan diminta beredar dan duduk dengan saf wanita lain yang terletak di belakang.

Orang Histeria Dan Kamera Dirampas
Mungkinah kerana cuaca yang terlalu panas. Beberapa kali kedengaran orang terjerit-jerit seperti kerasukan atau histeria. Dalam Masjidil Haram yang suci begini puin boleh berlaku ? Entahlah. Satu kejadian berlaku berdekatan dengan tempatku berada, seorang lelaki terjerit-jerit meronta-ronta lagak seperti kena rasuk. Ada jemaah lain cuba menenangkannya dengan mencurahkan air zam zam ke atas kepalanya.

Ketika itu aku cuba mengambil gambar, tetapi tiba-tiba kameraku di rampas. Alamak !!! Aku cuba merayu meminta dipulangkan dengan berkata, sorry sory not again. Tetapi Pegawai Masjid yang merampas tu buat tidak tahu sambil berkata sesuatu dalam bahasa Arab tentunya yang aku pun tidak faham. Jadi macam ayam cakap dengan itik pulak.

Pegawai Masjid tersebut mendekati orang yang histeria tersebut dan aku melihat dari jauh sahaja. Aku dekati lagi pegawai masjid yang merampas kameraku tu sambil merayu, ‘please sorry not again’. Akhirnya dipulangkan kameraku. Lega …

Restoran D'Saji Felda
Sebaik solat asar pada hari ini, kami singgah kononnya nak minum teh di Restoran D’Saji yang diusahakan oleh Felda Malaysia. Saja nak merasa sebab sering diperkatakan, macam sohor sangat. Restoran ini terletak di Aras 2, Safwa Tower. Kira tidaklah begitu jauh dengan Masjidil Haram.

Tiba di restoran berkenaan, kelihatan orang beratur begitu panjang untuk mendapatkan roti canai. Cancel !! Cuma beli air dan kuih-kuih yang telah disiap packing. Cari juga makanan di tempat lain sebagai tambahan. Nampaknya ramai orang Malaysia di sini. Banyak restoran lain selain D’Saji di sini.

Jumpa Tn Hj Rashid
Tanpa diduga, aku bertemu dengan Tn Hj Rashid di D’Saji, orang Saujana Utama yang juga ke Mekah tahun 2009. Beliau datang dengan beberapa ahli keluarganya yang gagal untuk dapat tempat menunaikan haji pada tahun 2009, walaupun setelah rayuan dibuat.

Jika pada pertemuan pertama petang tadi isteri beliau tiada, tetapi pada kali kedua isteri beliau turut serta. Kami bertemu ketika sama-sama keluar dari Masjidil Haram selepas solat Isya. Tapi lepas itu, kami tak ketemu-ketemu lagi.

Apa yang menariknya, mereka duduk hotel yang agak dengan dan harganya pun murah berbanding kami, iaitu kurang dari RM 5K. Yang penting hotel dekat dengan masjid, senang nak berulang alik. Kami pun ambil no contact beliau. Kot-kot mana ahu ada rezeki lagi nanti. Rupanya salah seorang ahli keluarga Tn Hj Rashid bertugas dengan sebuah TA lain. Tentunya ada diskaun.

Batal Umrah
Kami bercadang nak ke buat umrah tengah malam nanti, tetiba isteriku mengatakan keuzurannya dan anak bungsuku pula macam demam. Agak panas juga suhu tubuh dan kepalanya. Mungkin kerana suhu yang semakin panas. Jadi kami kena jadualkan semula ibadah umrah kami. Namun malam ini seperti biasa, rancang bangun awal untuk qiamullail sahaja.

Pihak TA maklumkan esok 6.30 pagi kumpul depan hotel untuk program ziarah lagi yangdipanggil Ziarah Hudaibiyah. Aku difahamkan ziarah ini akan ke ladang unta sambil merasa susu unta, muzium dua masjid ( Nabawi dan Masjidil haram ), kilang kelambu Makkah dan bermiqat di Masjid Hudaibiyah.

Klik Untuk Lagi Gambar Hari Ke-9
Share:

2 Komen:

Anonymous said...

slm tuan, berminat nak tau pakej umrah yg hotelnye paling dekat masjidil haram... terima kasih...

hassan1663 said...

Payah juga, kena hubungi or tanya dengan Travel Agent yang menguruskan umrah then lihat kat google, sama ada dekat or jauh ... tapi itupun tak boleh pegang janji Travel Agent, tertakluk kpd availability

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2