Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Halatuju KIDaS I

Awal Januari 2007, aku dimaklumkan permohonan KIDaS untuk mendapatkan peruntukan harta modal bagi pembinaan KIDaS ‘diluluskan’. Beberapa dokumen diminta oleh pihak JAIS telah diberikan seperti pelan tapak, pelan bangunan serta dokumen sokongan lain. Alangkah girangnya jika RM800K yang dipohon diluluskan. Terbayang wajah-wajah ceria anak-anak pelajar KIDaS dapat belajar dengan lebih selesa. Rupanya bukan yang itu, sebaliknya dimaklumkan bahawa telah ada tapak dan sejumlah peruntukan untuk pembinaan bangunan Sekolah Rendah Agama ( SRA ) JAIS dengan kapasiti 25 kelas. Kenapa tetiba dikatakan ada peruntukan dan ada tapak ? Apakah ini usaha dan strategi pemaju untuk menaikkan nilai hartanah di Saujana Utama. Tapaknya bukanlah tapak yang pernah dipohon oleh KIDaS sejak akhir ini. Tetapi terletak di Sungai Buloh Country Resort ( SBCR ), yang dulunya tapak Sekolah Kebangsaan.

Jika ini benar, bermakna tanah inilah barangkali yang dimaksudkan oleh pihak MDKS sebagaimana surat yang diterima pada tahun 2005 ( surat bertarikh 29 Disember 2004 ), ketika ‘pemerintahan’ YDP MDKS Amin Jaya. Memandangkan tanahnya berbukit-bukau, persekitaran yang belum dimajukan, dulu ‘kita’ merasakan biarlah itu untuk generasi akan datang. Apakah generasi akan datang tu telah menjadi kinilah generasinya ? Kalau dulu dikatakan keutamaan ialah pembinaan Masjid Saujana Utama, kini dikatakan kedua-duanya dikatakan akan dibangunkan serentak. Khabarnya peruntukan yang kononnya patut disalurkan kepada pembinaan SRA Sri Pristana telah dialihkan ke Saujana Utama. Pembinaan Masjid Saujana Utama dulunya diwar-warkan akan dimulakan pada April 2006, tetapi sampai sekarang tak tahu apa perkembangannya.

Mungkin orang berkata apa susah-susah lagi membina bangunan KIDas, susah-susah cari derma atau perlu menderma lagi sedangkan SRA akan dibina oleh kerajaan. Memang ada kemungkinan juga susah sikit nak dapat derma or sokongan selepas ini. Persoalannya, apakah sebuah sekolah agama dengan 25 kelas cukup untuk menampung keperluan Saujana Utama 2, Saujana Utama 3 dan SBCR ? Hatta Saujana Utama sendiri ? Lihat sahaja bilangan pelajar di SK Saujana Utama ketika ini, khabarnya lebih daripada 3,000 orang.

Pembinaan bangunan KIDaS masih lagi relevan, khususnya bagi anak-anak qaryah serta yang berdekatan kekira walking or cycling distance. Dengan jarak yang jauh, tentu menimbulkan masalah daripada segi masa serta kos pengangkutan yang turut berkait dengan keselamatan. Antara jalan kaki or naik basikal ke KIDaS, berbanding dengan hendak ke SRA SBCR.

Kemungkinan yuran SRA jauh lebih rendah daripada yang dikenakan oleh KIDaS. Orang akan mula membuat perbandingan khususnya daripada segi yuran dan memasing mula lari ke SRA. Tetapi jika mengambilkira kos pengangkutan, kemungkinan tiada penjimatan sangat. Sekiranya KIDaS telah memiliki bangunan sendiri dan tenaga pengajar di bayar gajinya oleh JAIS, tentu yuran KIDaS akan dapat dikurangkan. Sebahagian besar perbelanjaan KIDaS ialah untuk elaun pengajarnya. KIDaS kini ada kekira 900 pelajar dan 32 kelas. Ini bermakna kutipan sebulan RM40 X 900 = RM 36,000. Elaun pengajar RM900 X 25 orang = RM 22,500. Sewa kedai RM 1,200 X 3 + Rm 800 = RM 4,400. Baki RM 8K itulah kos operasi lain spt api dan air. Itupun kalau semuanya bayar... tapi selalunya ??? Tanya Bendahari ....

Cabaran KIDaS dan KAFA lain yang ada sekarang rasanya tidak berkait dengan kelulusan or permit untuk beroperasi. Wakil pemaju ada menyatakan rasa bimbangnya jika KIDaS tidak dibenarkan beroperasi setelah SRA SBCR beroperasi nanti. Rasanya ini tidak timbul selagi SRA yang bakal dibina tidak berupaya menampung keperluan seluruh penduduk Saujana dan SBCR. KIDaS boleh survive terus. Kendatipun jika JAIS tak bagi permit untuk teruskan KIDaS, since sudah ada bangunan, bermacam-macam boleh dibuat sebagai pejabat dan aktiviti surau, seperti kelas tuisyen, mengaji, masak memasak, bilik tahanan yang ditangkap khalwat or tak puasa. Kiranya boleh jadi macam Pusat Tarbiyah Al-Hidayah or Kompleks Islam Saujana Utama... fuyoo.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah