Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Kelip-Kelip Di Kg Kuantan, Kuala Selangor

Pada 30 November lalu, aku bersama anak isteri serta adik beradik sedara mara dari Johor seramai 13 orang telah berpeluang untuk melawat keajaiban kelip-kelip di Kg Kuantan, Kuala Selangor. Ia terletak di desa yang agak tersorok dan barangkali tak dapat di kesan menerusi peta. Namun kehadiran kelip-kelip yang dikatakan dikesan mulai awal 1970’an telaha berjaya menggamit ratusan ribu pelawatn dari pelusuk dunia. Kini seluruh dunia mengetahui Kampung Kuantan mempunyai koloni kelip-kelip yang terbesar di muka bumi. Malah ada yang mengatakan keajaiban ke-8 dunia.

Menurut pengayuh sampan perahu yang kami naiki, kawasan ini diusahakan oleh Majlis Daerah Kuala Selangor dengan TNB sebagai bapa angkat. Untuk melihat klip-klip, kena datang waktu malam mulai maghrib sehingga 11.00 malam. Lepas tu naik sampan bot dengan tiket RM 10 seorang. Pembahagian kutipan dengan MDKS ialah 60% MDKS dan 40% pengusaha bot.

Dikatakan spesis ini tidak terdapat di mana-mana lagi di dunia ini. Tapi ada juga yang kata ada di Brazil. Entahlah ... Spesies ini hidup di kawasan pokok berembang sebagai sumber makanannya yang banyak terdapat di kawasan tepi sungai itu. Apa yang unik pada spesis ini adalah kerlipan cahaya yang dikeluarkan dari ekornya.

Kata pengayuh sampan tu, kerlipan cahaya yang dikeluarkan oleh serangga ini adalah serentak pada setiap masa iaitu pada kadar 3 kerlipan sesaat. Dalam ribuan Kelip-kelip ini cahayanya bagaikan satu rentak yang bercahaya. Kelip-kelip berukuran cuma 6mm panjang. Kelip-kelip jantan mengeluarkan cahaya yang lebih terang berbanding yang betina untuk tujuan menarik perhatian Kelip-kelip betina. Jangka hayat Kelip-kelip ialah selama 2 hingga 3 bulan. Best juga berpeluang main-main dengan kelip-kelip tu bila pengayuh sampai berhenti dekat pokok berembang. Sempat curik seekor dua masuk dalam bag !!!

Ini berbeza dengan kunang-kunang yang hanya ’bercahaya’ dan tidak begitu berkelip-kelip cahayanya. Kunang-kunang masa kecik-kecik dulu agak ditakuti kerana kononnya ia keluar dari kuku mayat cina.

Masalahnya nak ambik gambar bersama kelip-kelip tu. Kalau pakai flash, terang sangat jadi tak nampak kerlipan cahayanya. Kalau tak pakai flash, nampak macam langit dengan beberapa bintik-bintik ’bintang’. Mungkin lain kalau pakai kamera mahal. Macamanapun pergilah sendiri untuk mengalamainya ... ha ! ha ! ha !


Share:

5 Komen:

Anonymous said...

i think the archive you wirte is very good, but i think it will be better if you can say more..hehe,love your blog,,,

Anonymous said...

It seems my language skills need to be strengthened, because I totally can not read your information, but I think this is a good BLOG

Anonymous said...

chloe bags
chloe handbag
chloe handbags
chloe paddington bags
chloe paddington bag

masjuliana|masjuju said...

mencari info tentang kelip kelip. t,kasih =)

masjuju said...

mencari info tentang kelip kelip. t,kasih =)

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah