Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Islamic Fashion : Sukarnya Memahami Aurat Wanita ?

Bebaru ini tersebat meluas dalam internet, gambar-gambar yang dikatakan diambil dari satu majlis Pertunjukan Feshyen Pakaian Islam Antarabangsa ( Islamic Fashion Festival ) di Monte Carlo pada 9 Ogos 2010. Sekali imbas kalau berdasarkan nama majlis, aku membayangkan akan pertunjukan atau pameran Busana Muslim dan Muslimah. Namun aku jadi terkejut beruk melihatkan gambar tersebut. Apa nie ? Apa definasi Pakaian Islam ? Siapa yang mengiktiraf 'keislaman' pakaian tersebut. Bebudak taski atau pasti pun tahu tahu pakaian asas Islam.

Yealah, kalau makanan kita ada JAKIM yang mengiktiraf kehalalan makanan tersebut menurut Islam. Kalau Ustaz nak mengajar dan berdakwah pun kena dapatkan watikah atau tauliah. Majlis Raja-Raja pun 'merestui' parti atau pertubuhan yang menggunakan perkataan 'Islam'.

Apakah demi hendak mengantarabangsakan pakaian islam, jadi definasi pakaian Islam berubah. Atau apakah lantaran pencipta atau yang memperagakan pakaian tersebut orang yang mengaku beragama islam, maka jadilahnya ianya juga Islam. Tambah heran, backdrop pentas tu terpapar nama bandaraya Kuala Lumpur serta Jakarta.

Sukarkah memahami apa yang dinamakan pakaian Islam ? Bagiku bukan setakat bukan pakaian Islam, malah bercanggah langsung dengan apa yang difahami sebagai pakaian Islam. Garis panduan jelas dalam al-Quran dan hadis. Asasnya ialah macam ketika solat. Bolehkah pakaian tersebut dipakai ketika solat ? Kalau tak jelas, tanyalah ulama dan yang ariff.

Atau apakah ini propaganda musuh-musuh Islam yang berselindung disebalik orang Islam yang sama ada konpius atau tidak tahu tentang pakaian Islam. Atau bagi mereka pakaian tidak penting dan bersifat peribadi. Yang penting umat Islam maju dalam hal ekonomi, pendidikan dan menguasai pelbagai bidang yang diperlukan dunia ketika ini.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah