Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Selamat Hari Bapa Ke-100 ?

Jika dibandingkan dengan sambutan Hari Ibu, Hari Bapa seperti tidak dihiraukan. Malah ramai yang tidak menyedari bilakah Hari Bapa. Tidak banyak publisiti diberikan berbanding Hari Ibu. Jika Hari Ibu diadakan bagi mengenang jasa mereka yang bergelar ‘ibu’, apakah peranan bapa tidak penting atau tidak sepenting peranan ibu.

Apakah suasana ini sebagai tanda protes tentang betapa bapa-bapa sekarang sudah tidak boleh dipercayai dan diharapkan ekoran banyak dipaparkan bapa yang tidak bertanggungjawab meninggalkan rumah dan keluarga, bapa umpama haruan yang makan anak dan bapa atau suami yang mendera serta menyeksa isterinya.

Asal Usul
Menurut sejarah yang agak mashyur berdasarkan wikipedia dan http://www.fathersdaycelebration.com, Hari Bapa moden diilhamkan oleh seorang wanita, Sonora Smart Dodd dari daerah Spokane, Washington, selepas beliau mendengar syarahan dalam suatu gereja pada tahun 1909 mengenai sambutan Hari Ibu. Beliau mahu sesuatu dilakukan untuk mengenang kaum bapa seperti bapanya, William Smart, seorang duda veteran perang saudara yang ditinggalkan oleh isterinya dan membesarkan enam orang anak secara bersendirian di sebuah ladang kecil. Ketika itu Sonora berusia 16 tahun.

Idea Sonora diterima oleh pihak gereja. Hari Bapa yang pertama kemudian disambut pada tahun 19 Jun 1910 berbanding dengan cadangan asal oleh Sonora agar diadakan pada 5 Jun 1910, bagi mengambil sempena hari kelahiran bapanya William Smart. Pada tahun 1972, President USA, Nixon mengistiharkan Ahad ketiga bulan Jun setiap setiap tahun sebagai Hari Bapa seluruh USA. Gambar di atas ialah rumah Sonora pada hari ini.

Pada hari tersebut anak-anak menghantar kad ucapan tidak setakat kepada kaum bapa, tetapi datuk, pakcik atau sesiapa sahaya yang berperanan sebagai bapa. Ini diikuti dengan trend memberikan hadiah dan yang popularnya seperti tali leher dan bunga rose rasmi Hari Bapa. Warna bunga ros merah dipilih untuk bapa yang masih hidup, sementara warna putih untuk bapa yang sudah meninggal dunia. Kini acara sambutan serta pemberian hadiah menjadi pelbagai.

Sedikit demi sedikit, sambutan Hari Bapa tersebar ke seluruh dunia. Ketika inilah juga stesen televisyen menghidangkan pelbagai filem dan drama bertemakan jasa dan pengorbanan bapa. Badan-badan perniagaan menggunakan sambutan Hari Bapa untuk mengiklankan produk-produk mereka dan mengadakan jualan murah. Kanak-kanak dan juga orang dewasa disadurkan dengan kempen-kempen supaya mereka sedar akan jasa dan pengorbanan ibu bapa. Pada masa inilah Rumah Orang Tua menjadi meriah dengan kunjungan aktivis muda yang mahu menghiburkan bapa-bapa tua yang ditinggalkan ini.

Kali ke-100 ?
Tarikh sebenar sambutan hari tersebut sebenarnya berbeza-beza mengikut negara berdasarkan persepsi masing-masing. Namun di Malaysia, Hari Bapa disambut pada hari Ahad ketiga dalam bulan Jun. Oleh itu pada tahun 2010, ianya jatuh pada 20 Jun 2010. Jika diambil dari tarikh 19 Jun 1910, bermakna tahun 2010 merupakan sambutan kali ke-100. Tetapi tidak pasti bilakah sambutan Hari Bapa mula diperkenalkan di Malaysia.

Sama ada kali ke 100 atau berapa sahaja, apa signifikannya sambutan Hari Bapa kepada kita ? Yang jelas sambutan Hari Bapa bukan berasal dari Islam dan tiada dalam Islam. Jika demikian apakah pula hukum menyambutnya ?

Hukum Menyambutnya
Apakah kita boleh berpegang, selagi ianya tidak bercanggah dengan syariat dan peraturan Islam, ianya boleh diraikan dengan cara yang munasabah. Bagi setiap Muslim, sepatutnya paling kurang pun mengingati peranan ibu bapa dengan mendoakan kesejahteraan mereka mereka 5 kali sehari setiap kali selepas solat 5 waktu, di samping berusaha sedaya upaya menjaga kebajikan dan perasaan mereka yang bersusah payah membesarkan anak-anak.

Kita juga dikehendaki terus menerus berbakti, mentaati, menghormati dan menghargai kedua-dua ibu dan bapa sepanjang masa tanpa mengira hari dan waktu. Setiap hari dan bukannya menunggu pada Hari Ibu atau Hari Bapa. Islam mewajibkan setiap umatnya berbuat baik dan taat kepada ibu bapa tanpa perlu adanya hari-hari tertentu. Ibu bapa wajib ditaati selagi mana mereka tidak menyuruh membuat perkara yang menyalahi syara’ dan wajib disayangi sepanjang masa.

Hari Ibu & Bapa Sepanjang Masa
Apa yang dikhuatiri ialah kempen sambutan Hari Ibu dan Hari Bapa akan melahirkan generasi akan datang yang hanya mewujudkan perhubungan baik dengan ibu bapa mereka pada masa yang tertentu saja. Selepas itu, dalam jangka masa yang lebih panjang, mereka melupakan ibu bapa mereka. Lama kelamaan, kempen itu akan menjadi suatu faktor keruntuhan institusi keluarga dalam masyarakat Islam. Mungkin dalam kegawatan masyarakat barat sekarang dalam memelihara keutuhan institusi kekeluargaan yang tiada lagi rasa hormat kepada orang tua, sambutan Hari Ibu dan Bapa dilihat ada relevannya.

Tambahan pula, haruskah juga sambutan Hari Ibu diasingkan daripada Hari Bapa. Jika mengambil semangat asal, Hari Bapa ialah hari bagi mengenang jasa bapa-tunggal, sebagaimana bapa kepada pencetus idea Hari Bapa ini. Hari Ibu atau Bapa sebenarnya tidak dapat dipisahkan, kerana bagaimana seorang wanita boleh menjadi ibu tanpa kehadiran bapa dan begitulah sebaliknya.

Muhasabah
Namun sentiasalah para bapa bermushasabah diri, melihat kembali amanah, peranan dan tanggungjawab yang telah di berikan dalam berumahtangga. Ini adalah kerana Islam juga telah meletakkan peranan bapa di tempat paling tinggi dalam institusi keluarga. Peningkatan nilai murni di dalam kehidupan isteri dan anak-anak bergantung kepada kualiti seorang suami atau bapa, selain kerjasama dengan pasangannya yang juga isteri atau ibu. Mungkin ada yang terlepas pandang dan terabai, khususnya dalam dunia modern yang semakin mencabar, berbanding ketika kita kecil suatu masa dahulu.

Bagaimana menjadi seorang suami atau bapa yang berilmu, jujur, ikhlas, berakhlak mulia, bermoral, bijak, cekap dan tegas dengan kebenaran. Sebagaimana peringatan dari Al-Quran, Jagalah diri dan ahli keluarga dari api neraka. Sedangkan diri sendiri tidak dapat dipastikan sama ada dapat dijauhi daripada api neraka, inikan pula isteri dan anak-anak. Yang paling penting sekali, bagaimana menjadikan Rasulullah s.a.w sebagai role model seorang bapa mithali.

Alfatihah juga untuk arwah bapaku yang telah pulang ke Rahmatullah, semoga Allah mencucuri rahmat keatas rohnya. Alfatihah.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah