Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Selesai Sudah PRU12

PRU12 telah berlalu. Memang keputusannya sangat mengejutkan. Buat Pertama kalinya parti perintah dinafikan majoriti 2/3, suatu majoriti yang diperlukan untuk mengubal sebarang akta atau undang-undang baru peringkat negara. Macam sukar dipercayai negeri Perak, Selangor dan Kedah boleh terlepas dari BN. Pulau Pinang memang dah ku rasakan, sebab menjadi idaman DAP. Kelantan walaupun nampak macam ‘hebat’, tapi BN gagal dan jauh merosot prestasinya berbanding PRU11. Buat pertama kali pula PAS menang kerusi di Johor secara bertanding yang barangkali tidak pernah terfikir oleh sesiapa. Bagaimana Samy Velu, Kayveas, Ko Soo Koon, Shahrizat dan Zainuddin Maidin boleh kalah ? Pihak pembangkang pun rasanya tidak menyangka boleh ‘menang besar’ dan tidak cukup bersedia untuk memerintah negeri … Apakah benar rakyat sudah muak dengan media arus perdana lalu laman blog, internet, e-mail dan media pembangkang yang menjadi punca 'peralihan' mod pengundi ?

Namun penyusunan tapuk pemerintahan menjadikan rakyat banyak belajar beberapa perkara. Kisah Idris Jusoh dan Sahidan Kasim tidak dapat perkenan Sultan. Ir Mohd Nizar jadi MB Perak walaupun PAS menang 6 kerusi berbanding DAP dan PKR yang majoriti. Teringin nak dengar ’ceramah’ beliau, sebab nampak very ’berkarisma’ tinggi orangnya. Selangor sebagai negeri yang kaya, rasanya kerajaan baru tidak banyak menghadapai banyak masalah untuk jadi Negeri Berkebajikan. 20 liter air paip pun percuma mulai April 2008 ini. Tapi apakah akan jadi dengan kilang arak di Shah Alam tu ? Apakah itu kuasa kerajaan Pusat ?

Pengecilan saiz kementerian sehingga tiada lagi Setiausaha Parlimen tentunya akan memanaskan punggung Menteri dan Timbalan untuk berhadapan dengan 82 wakil parti pembangkang. TG Hj Hadi, Mahfudz Omar, kembali mengegarkan Dewan Rakyat kali ini. Bagaimanapula Tian Chua, Dr Lo’Lo, Dr Hatta dan Nurul Izzah ?

Mungkin atas alasan itu ada yang menarik dari daripada sebarang jawatan Menteri or Timbalan Menteri. Tapi barisan kabinet Paklah yang baru agak sukar ku baca, apatah lagi aku bukannya penganalisis politik. Bagaimana Rafidah boleh gugur, sebaliknya Sahrizat dilantik sebagai Penasihat Hal Ehwal Wanita. Mashitah dan Mike Tyson walaupun tidak bertanding, tetapi dilantik. Harap-harap benarlah kata Paklah, barisan kabinet baru ini telah mendapat ’perkenan’ daripada BPR. Namun perlantikan Zaid Ibrahim tambah memeningkan kepalaku dan menjelikkan. Aku tidak boleh lupa apabila beliau menyaman kerajaan Kelantan dan Terengganu berkenaan hukum Hudud. Tidak pasti lagu mana kedudukan isu itu sekarang. Memang tidak dinafikan beliau 'kaya' dan pemurah tetapi orang kelantan tidak boleh lupa akan baner merentasi jambatansultan Ismail bertulis .. .."kalu kita mene kita akan gugurkan enakmen hudud" dalam kempen PRU11 2004 .....

PRU12 telah berlalu. Bagi yang menang kena teruskan khidmat dengan janji yang dipikul. Mengekalkan kemenangan dalam PRU13 nanti adalah suatu yang amat sukar ...
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah