Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Ekspo Buku Islam Ke-2 @ Putrajaya

Dengan bertemakan 'Suburkan jiwa dengan ilmu, sirami ibadat dengan amal' Ekspo Buku Islam edisi ke 2 diadakan setelah kejayaan menganjurkannya buat pertama kali pada tahun lepas di Kl Sentral. Ekspo ini bermula 24 Februari sehingga 4 Mac 2012 dan diadakan di Dewan Cempaka Sari, Precint 3, Putrajaya. Dewan ini berhadapan di Masjid Sultan Mizan ataupun dikenali sebagai Masjid Besi, berdekatan Pejabat Putrajaya Holding atau berhadapan Istana Keadilan.

Aku berkesempatan ke sana pada Sabtu 25 Feb lalu. Ramai juga pengunjungnya. Tetapi tempat atau kawasan pameran tidaklah berapa luas. Pelbagai gerai buku tampil menyokong ekspo ini dengan menawarkan pelbagai buku yang sangat subur ilmunya. Nampaknya setiap gerai menawarkan sekurang-kurangnya 10% diskaun.

Terdapat juga kedai yang menawarkan lebih daripada itu, atau pakej pembelian set yang mengandungi pelbagai tajuk. walaupun kebanyakkan gerai menerima baucer buku 1Malaysia, tapi malangnya tiada satupun gerai yang menawarkan pembayaran menerusi kad kredit. Jadi kena banyak bawak duit secukupnya.

Selain itu, pengunjung berpeluang meluangkan masa untuk hadir memeriahkan program-program di pentas utama, khususnya pada hari minggu.

Nampak pelbagai acara diadakan dan kebetulan masa aku ke sana, sesi bersama Dr Muhaya sedang berlangsung, serta persembahan dari kumpulan nasyid kanak-kanak Huda dengan konsep belajar Bahasa Arab mudah menerusi lagu.

Namun persoalannya kini, kenapa dinamakan Ekspo Buku Islam ? Kerana majoriti atau 90% buku yang dijual adalah buku agama Islam ? Pengedar atau penerbit yang turut serta merupakan penerbit serta pengedar buku Islam. Atau penjual atau petugasnya terdiri daripada orang Islam, dengan etika pakaian serta akhlak menurut Islam ?

Di mana perginya penerbit atau syarikat buku yang merupakan pelopor kepada pengedaran serta penerbitan buku Islam dulu-dulu seperti Dewan Pustaka Fajar dan Pustaka Salam. Apakah mereka telah berkubur ? Ataukah ekspo ini merupakan pameran kendalian kelompok syarikat pengedar serta penerbit tertentu yang 'satu geng', lantas dinamakan Ekspo Buku Islam ?

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah