Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Dato' Ishak Baharom Meninggal


Tetiba dapat SMS yang Dato’ Ishak Baharom, bekas Mufti Selangor sedang koma di Hospital Sungai Buloh dan keesokannya meninggal dunia. Lama tak dengar cerita beliau. Pernah juga nak bawa ke Surau Al-Hidayah, tapi tidak kesampaian. Nampaknya beliau telah pergi. Aku berkesempatan menunggu jenazah beliau di Masjid Shah Alam seawal 9.00 pagi. Jenazah tiba jam 10 pagi, diikuti dengan tahlil dan sembahyang jenazah. Orang ramai di Masjid Negrri Shah Alam. Turut kelihatan Mat Taib ( ex MB Selangor ), Dr Badrul Amin, Ustaz Ahmad Awang, Dr Syed Azman ( ex-MP Kuala Terengganu ), Ustad Farid Ravi, penyanyi Nasyid Hijjaz. Masa bersalaman dengan Sdra Isman Hijjaz, 'Masya'allah ... ramainya', bisik beliau. Memang menyayukan hati, pergi seorang yang begitu dihormati. Sebelum bertolak dari masjid ke tanah perkuburan, laungan Takbir 'Allahu Akbar' bergema 3 kali. Pengkebumian selesai kira-kira 11.00 pagi. Selepas selesai talqin, bergema lagi takbir 3 kali ...dari www.bharian.com.my 31 Januari 2008

BEKAS Mufti Selangor, Datuk Ishak Baharom, 80, yang meninggal dunia di Unit Rawatan Rasmi (ICU) Hospital Sungai Buloh (HSB), petang semalam, adalah seorang tokoh agama yang dihormati, bukan saja di Selangor, malah di seluruh negara.

Beliau dilantik sebagai mufti kelima di Jabatan Mufti Selangor secara kontrak pada 16 Ogos 1985, ketika berusia 58 tahun, iaitu tiga tahun selepas bersara sebagai guru agama. Kontrak Ishak, anak kelahiran Kanchong Darat, Banting, ditamatkan pada 1997, atas faktor usia.

Ishak, adalah anak pasangan Baharom Jabar yang berasal dari Banjarmasin, Sumatera dan Fatimah Junid, yang berasal dari Melaka. Beliau yang mempunyai lima adik beradik mendirikan rumah tangga dengan isteri pertamanya, Datin Maznah Yusuf yang berasal dari Manung, Kuala Kangsar, Perak. Hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan tiga anak, Shahmun, Nawal dan Ahmad Fuad.

Pada Julai 1994, Maznah meninggal dunia ketika berusia 50 tahun selepas berada dalam keadaan koma ketika dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang. Beberapa tahun selepas kematian Maznah, Ishak berkahwin dengan seorang pegawai tadbir di Jabatan Pendidikan Selangor, Khalijah Abdullah, 48, dan mereka mengambil anak angkat, Nasim, yang kini berusia dua setengah tahun.

Ishak bersekolah di Sekolah Melayu Kanchong Darat dari 1935 hingga 1941 dan pada 1945, beliau menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Arab Madrasah Bukit Mertajam, Seberang Prai, Pulau Pinang, sebelum melanjutkan pelajaran di Darul Ulum, India. Beliau digantikan Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid sebagai mufti Selangor pada 1998 dan berkhidmat sehingga kini.

Sepanjang Ishak menjadi mufti selama 12 tahun, beliau terpaksa melalui pelbagai kontroversi. Antaranya ialah apabila beliau menyokong tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menahan tiga gadis Islam yang juga model sambilan, menyertai satu pertandingan ratu cantik pada 1997. Pendirian tegas beliau bukan saja menyebabkan ramai pihak terkejut, ada yang mempertikaikan tindakan Jais.

Ia juga menimbulkan satu lagi kontroversi, apabila akhbar lidah rasmi Pas, Harakah, melaporkan Ishak menuduh iman Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, sebagai terpesong berikutan kenyataan Dr Mahathir mengenai kes penangkapan tiga peserta terbabit.

Lanjutan daripada laporan Harakah itu, Dr Mahathir mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tersinggung dengan kenyataan Ishak, namun isu berkenaan dianggap selesai selepas Ishak menjelaskan keadaan sebenar. Pun begitu, tidak lama kemudian, Ishak melahirkan rasa sedih dan kekesalannya kerana tiada seorang pun pemimpin kerajaan negeri yang mempertahankan tindakan Jais menahan ketiga-tiga gadis itu.

Kenyataan Ishak itu dikatakan dibuatnya ketika beliau menyampaikan satu ceramah di Masjid Az-Zubir Ibnu Al-Awwam di Cheras. Ketegasan Ishak dalam isu membabitkan akidah dan cara hidup umat Islam di Selangor memang sudah diketahui sepanjang beliau menjawat jawatan sebagai mufti.

Pada awal 1996, Ishak mengeluarkan kenyataan mengharamkan perbuatan merokok di kalangan umat Islam. Beliau yang juga Pengerusi Perunding Hukum Syarak Selangor ketika itu, memberi penjelasan bahawa ada bukti kukuh mengapa perbuatan merokok dianggap sebagai haram. Antara alasan yang diberikan ialah ia membahayakan kesihatan dan hakikat itu sudah diakui pakar kesihatan sendiri.

Ishak juga pernah membuat kenyataan bahawa pinjaman yang dibuat penjaja dan peniaga kecil Melayu daripada along atau ceti haram menunjukkan mereka tidak mengambil berat soal halal haram hingga sanggup membuat pinjaman atau berurusan dengan mereka.

Ishak menegaskan bahawa perbuatan itu bertentangan dengan hukum syarak kerana ia ada unsur riba yang hukumnya adalah dosa besar. Sepanjang beliau menjadi mufti sehingga ke akhir hayatnya, Ishak menjadi penceramah dan pendakwah bebas walaupun beliau pernah diharamkan kerajaan Selangor, daripada menyampaikan ceramah di masjid dan surau negeri itu pada November 1998. Bagaimanapun, larangan itu ditarik balik pada Februari 1999.

Secara peribadi, Ishak berpegang kepada prinsip jika kita berbuat baik kepada orang tanpa mengira kaum dan keturunan, Tuhan akan membalas perbuatan dengan balasan yang baik.

Selain itu, Ishak percaya setiap individu tidak perlu berkira untuk membantu atau berkorban kepada individu lain asalkan ia tidak bertentangan dengan ajaran agama dan berada di jalan yang benar. Biarpun Ishak sering berdepan dengan pelbagai kontroversi, dengan prinsip yang dipegangnya sepanjang hayat beliau, Ishak tetap disayangi keluarga dan orang yang mengenalinya sehingga akhir hayat beliau.

Ishak menghembuskan nafasnya yang terakhir ketika dirawat di HSB akibat pendarahan dalam otak selepas tidak sedarkan diri sejak pagi kelmarin, kira-kira 30 hari selepas ulang tahun kelahirannya yang ke-80 tahun pada 1 Januari lalu.

PROFIL Ishak Baharom

Beliau dilantik sebagai mufti kelima di Jabatan Mufti Selangor secara kontrak pada 16 Ogos 1985, ketika berusia 58 tahun, iaitu tiga tahun selepas bersara sebagai guru agama.

Kontrak Ishak, anak kelahiran Kanchong Darat, Banting, ditamatkan pada 1997, atas faktor usia.
Ishak adalah anak pasangan Baharom Jabar yang berasal dari Banjarmasin, Sumatera dan Fatimah Junid, berasal dari Melaka.

Beliau mendirikan rumah tangga dengan isteri pertamanya, Datin Maznah Yusuf dan dikurniakan tiga anak, Shahmun, Nawal dan Ahmad Fuad.

Ishak berkahwin dengan Khalijah Abdullah, 48, selepas kematian Maznah.

dari www.harakahdaily.net pulak 30 Januari 2008 ....


Ishak Baharom tegas menegakkan hukum

Nyza Ayob Thu Jan 31, 08 11:19:17 am MYT
KUALA LUMPUR, 31 Jan (Hrkh) - "Sungguhpun Almarhum pendiam, beliau berpendirian tegas. Jika sesuatu perkara itu salah, salahlah katanya. Kerana ketegasannya itu, Almarhum dipecat daripada jawatannya walaupun perkhidmatannya baru disambung. Pemergiannya juga sewaktu dalam perjuangan Islam."
-->
Demikian gambaran mengenai Bekas Mufti Selangor, Almarhum Dato' Ishak Baharom seperti diberitahu oleh sahabat baiknya, Ustaz Ahmad Awang yang juga Naib Presiden PAS ketika dihubungi Harakahdaily hari ini. Ustaz Ahmad berkata beliau mengenali Almarhum sewaktu memegang jawatan Pengarah Pusat Penyelidikan Islam.

Sebagai ahli 'ex-officio' dalam Majlis Fatwa Kebangsaan, Ustaz Ahmad turut serta dalam mesyuarat majlis tersebut yang dianggotai kalangan mufti. Katanya, Almarhum sangat dihormati di kalangan ahli Majlis Fatwa Kebangsan dan mufti kerana sikap dan pandangannya yang bernas dalam mengutarakan sesuatu perkara khususnya berkaitan hukum.

Pada 1997 berikutan penegasannya bahawa pertandingan ratu cantik adalah haram, Almarhum telah dipecat daripada jawatan mufti kerana perkara tersebut menjadi isu politik. Ustaz Ahmad berkata sungguhpun Almarhum tidak lagi menjalankan tugasnya sebagai mufti, perjuangannya dalam menyampaikan syiar Islam tetap diteruskan sebagai penceramah dan pendakwah bebas. Sumbangan idea dan pemikirannya berterusan apabila Almarhum bergiat cergas dalam PAS bermula pada 2003 setelah dilantik ahli Majlis Syura Ulama PAS bagi tempoh dua penggal iaitu 2003-2005 dan 2005-2007.

Ustaz Ahmad merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Almarhum dan mendoakankan semoga roh Almarhum dicucuri rahmat-Nya.

Bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Mohamad Hashim Yahya berkata Almarhum seorang sangat alim, tinggi ilmu agama dan tinggi akhlaknya. Beliau adalah murid Almarhum sewaktu menuntut di Madrasah Masyriyah Bukit Mertajam, Seberang Perai, Pulau Pinang. Mohamad Hashim berkata, hubungan mereka berterusan biarpun Allahyarham melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah di Universiti Darul Ulum, India dan kembali ke tanah air sebelum menjawat jawatan Mufti Selangor pada 16 Ogos 1985. Mohamad Hashim berkata Almarhum berpendirian tegas serta tidak berkompromi terutama yang menyentuh soal amar makruf nahi mungkar.

Almarhum Ishak dilahirkan pada 1 Januari 1928 di Kampung Batu 22, Kanchong Darat, Banting, Selangor. Ayahnya Haji Baharom Jabar, berasal dari Banjarmasin, Sumatera manakala ibunya Hajah Fatimah Haji Junid berasal dari Melaka. Almarhum meninggalkan balu, Datin Khalijah Abdullah serta tiga orang anak. Almarhum mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kanchong Darat pada 1935-1941. Semasa pemerintahan Jepun, beliau tidak dapat meneruskan persekolahan selama dua tahun.

Pada 1945, Almarhum menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Arab Madrasah Bukit Mertajam, Seberang Perai, Pulau Pinang, seterusnya melanjutkan pelajaran di Darul Ulum. Jawatan terakhir Almarhum sebelum dilantik Mufti Selangor pada 1985 adalah Mudir Sekolah Menengah Agama Batu 38, Sabak Bernam.

Almarhum meninggal dunia di Hospital Sungai Buloh tengah hari semalam selepas tidak sedarkan diri akibat masalah tekanan darah. - lanh.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah