Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Merawat Pejabatku Yang Misteri

Memang kelihatan besar, teguh dan seperti bercirikan senibina Islam. Namun di sebaliknya mempunyai misteri tersendiri yang dialami oleh sebahagian penghuninya. Sejak mula didiami pelbagai gangguan dialami yang dipercayai oleh mahluk halus yang mendiami bangunan pejabatku. Antaranya lampu dan monitor on dan off secara tiba-tiba, kedudukan katrij yang digunakan untuk membuat backup beralih dari slot kedudukan biasanya, tepuk bahu belakang ketika solat seperti nak jadi makmum dan lif bergerak turun naik serta terbuka pintu tanpa dilihat sesiapa keluar masuk.

Pada 11 Mac 2010 lalu, aku bersama-sama beberapa staf pejabatku serta ahli Persatuan Pengubatan Islam Darus Syifa telah melaksanakan aktiviti merawat bangunan pejabatku. Majlis bermula menjelang maghrib yang dimulakan dengan Solat Maghrib, diikuti dengan Solat Hajat, bacaan Surah Yasin, zikir, Solat Isyak dan merenjis air sekitar bahagian dalam bangunan.

Sebenarnya sebelum ini, majlis doa selamat dan bacaan Yasin telah diadakan pada pertengahan Disember yang dikendalikan oleh Ustaz Hj Jamal Mahfodz yang juga ahli Darus Syifa.


Ini disusuli dengan rawatan kali kedua pada Januari lalu dengan menabur garam beserta lada hitam di sekitar bangunan selama tiga petang berturut-turut. Disebabkan kawasan bangunan agak besar, pada 11 Mac lalu, kami dibahagikan kepada empat kumpulan untuk merenjis air ke seluruh bahagian bangunan.

Namun selepas rawatan kali kedua, berdasarkan cerita daripada staf pejabatku, dikatakan mahluk halus tersebut semakin bertindak balas. Antaranya terdengar bunyi tapak kaki berlari di lantai bilik komputer utama, suara orang berbual tetapi tiada sesiapa apabila dipandang ke arah suara tersebut, suara wanita menangis dalam bilik air, pintu terbuka tanpa kelihatan sesiapa keluar masuk menerusi CCTV serta seperti bayang-bayang kelihatan dalam monitor komputer dan daripada luar bangunan.

Malah ada seorang dikatakan pernah ‘melihat’ ada satu family mahluk halus sekurang-kurangnya seramai 8 ‘orang’ mendiami bangunan pejabatku. Entahlah, mungkin sebab sudah banyak cerita aku dengar, percaya sajalah tanpa sombong lantaran tidak sendiri mengalaminya. Namun kejadian ini sedikit sebanyak menghalang staf pejabatku daripada terus berada di pejabat menghabiskan kerja sehingga malam.

Bangunan baru pejabatku telah mula dibina pada 1 Oktober 2007. Bangunan yang bernilai RM 50 juta ini terletak di atas tanah seluas 4 hektar di Cyberjaya. Pembinaan bangunan telah siap sepenuhnya dan diserahkan kepada Jabatakun secara rasmi pada 31 Mac 2009.

Walau bagaimanapun, disebabkan masalah berhubung dengan perlantikan syarikat bagi mengendalikan kerja-kerja perpindahan dari tempat lama iaitu di Pusat Bandar Damansara Kuala Lumpur, perpindahan keseluruhan pejabatku hanya bermula pada awal November 2009. Maknanya daripada tempoh pembinaan Oktober 2007 serta penyerahan bangunan pada Mac 2009 sehingga November 2009, bangunan tersebut kosong. Agaknya ini mengundang kepada mahluk halus mendiaminya, ataupun mereka sebenarnya merupakan penghuni asal kawasan tersebut.

Pejabatku secara rasmi beroperasi di bangunan baru mulai pada 7 Disember 2009. Manakala peralihan sistem komputer pejabatku sepenuhnya daripada Disaster Recovery Centre berjaya dilakukan pada 18 Disember 2009 iaitu bersamaan dengan 1 Muharram 1431H. Ramai agensi pusat telah dijemput bersama menyaksikan peristiwa yang bersejarah ini yang kebetulannya pada awal Muharram 1431H.

Sebenarnya semasa perpindahan dilakukan, aku berada di Mekah mengerjakan Haji. Sebelum ke Mekah, perpindahan dijangka pertengahan Disember. Namun rupanya dipercepatkan. Balik Mekah sahaja, biliku telah kosong kerana pejabatku telah pindah. Mungkin beruntung tidak serabut dan penat memikirkan hal perpindahan. Tetapi aku kira rugi daripada segi pengalaman. Apapun aku berharap dengan rawatan yang dilakukan ini, pejabatku menjadi lebih aman daripada sebarang gangguan. Penghununya pun terus selesa menjalankan tugas-tigasnya, insya'allah.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah