Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Solat Jumaat Pertama Surau As-Syakirin : 6 Mei 2011

Alhamdulillah, solat Jumaat pertama di Surau As-Syakirin SMK Precint 14(1) telah diadakan pada 6 Mei 2011 lalu. Kira-kira 800 jemaah memenuhi ruang solat utama yang melimpah sehingga ke luar dan ruang solat di belakang. Sebagai solat Jumaat pertama, sambutan yang diberikan oleh orang ramai sangat memberangsangkan. Sedangkan sebelum itu, aku berdebar juga kot tak cukup 40 orang yang akan datang. Bimbang ramai yang masih tidak tahu, malah dalam Majlis Kesyukuran yang diadakan malam sebelumnya hanya dihadir kira-kira 30 orang sahaja.

Aku mengambil kesempatan memberikan ucapan alu-aluannya sebelum azan berkumandang. Selain mengalu-aluannya kehadiran jemaah, terima kasih atas kehadiran dan sokongan para jemaah yang hadir. Aku berharap agar penduduk sekitar dapat juga mengimarahkan surau ini dengan hadir dalam solat waktu yang lain. Sumbangan orang ramai masih dialu-alukan supaya dapat pihak AJK Surau meningkatkan infrastruktur surau dalam memberikan keselesaan kepada para jemaah.

Ustaz Amiruddin yang juga Bilal Surau Jumaat As-Syakirin bertindak sebagai Bilal pertama pada hari tersebut. Manakala khutbah disampaikan oleh Ustas Hasrul Aidil yang kemudiannya mengimamkan solat. Mungkin bersempena dengan sambutan Hari Ibu, khutbah ‘Air Mata Ibu’ disampaikan berdasarkan teks yang disediakan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan ( JAWI ).


Sedang segalanya tampak sempurna pada hari tersebut, tetiba cordless microphone Imam tidak berfungsi. Terpaksalah Imam meninggikan suaranya. Sure yang dibelakang tidak dengar. Kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan. Sementara itu banyak juga sumbangan diterima daripada Pejabat Ahli Parlimen Putrajaya. Antaranya ialah mimbar, sejadah, kipas, tambahan tempat wuduk serta membuat bumbung pada ruangan terbuka di belakang surau. Mimbar masih dalam pembinaan dan yang digunapakai sekarang adalah pinjaman dahulu. Agaknya lagi cantik sedangkan bagiku yang sekarang pun kira sudah ok.

Yang penting difikirkan selepas ini sekiranya jemaah melimpah sehingga di tingkat bawah. Manakala sistem siaraya juga perlu dipertingkatkan. Sekurang-kurangnya apabila azan berkumandang, kedengaran sehingga penduduk di Precint 14, Jalan 14A. So, tak adalah alasan untuk tidak mendengar laungan azan.

Cabaran lain selain memastikan solat jemaah 5 waktu sentiasa berjalan di surau, ialah bagaimana untuk memastikan solat Raya Puasa juga dijalankan. Ini kerana musim-musim cuti semuanya nak balik kampung, termasuk Imam dan Bilal sekali. Malah AJKnya pun tidak ketinggalan. Tidak kiralah, cuti sekolah, hujung bulan atau musim durian luruh di kampung. Ha .. ha .. Nak harap Pakcik Pengawal saja yang solat ??
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah