Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Mengikuti Ceramah Zakir Naik Di MTMZA

Lama dah dengar nama Dr Zakir Abdul Karem bin Naik atau Dr Zakir Naik. Beliau pernah beberapa kali datang ke Malaysia sebelum ini. Di kaca TV pun ada beberapa kali disiarkan rakaman ceramah beliau. Kat youtube memang melambak. Malahan ada kisah sehingga orang boleh masuk Islam ketika mendengar ceramahnya secara live. Namun Zakir Naik, seorang pendakwah warga India itu yang dikenali sebagai tokoh dalam perbandingan agama, pernah menerima kecaman daripada penganut Hindu di Malaysia kerana didakwa mengeluarkan kenyataan menghina agama Hindu dan mengesa agar beliau untuk tidak datang ke Malaysia.

Namun sebaliknya beliau menerima pengiktirafan daripada kerajaan Malaysia, sehingga dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah Antarabangsa 1345Hijrah. Kesempatan beliau datang untuk menerima anugerah tersebut daripada Yang Dipertuan Agong semasa sambutan Maal Hijrah peringat kebangsaan, membolehkan aku mengikuti ceramah beliau di Masjid Besi Putrajaya pada 5 November lalu. Apakah anugerah ini menghiris perasaan segelintir ( barangkali ) penganut Hindu yang menentang kehadiran beliau ke Malaysia.

Malam itu orang begitu ramai memenuhi ruang solat utama Masjid Besi untuk mengikuti ceramah Dr Zakir dengan kupasan bertajuk Islam: Ancaman dan Cabaran selepas solat maghrib. Aku dapat tahu pun menerusi internet, mungkin yang lain pun begitu juga. Khabarnya short notice juga. Paper Utusan Melayu menganggarkan kehadiran kekira 3,000 orang. Entahlah …

Dalam ceramahnya yang disampaikan dalam bahasa Inggeris tanpa terjemahan kepada bahasa melayu itu, dapat aku fahami tentang beberapa perkara yang disampaikan oleh Dr Zakir. Ceramah dibahagikan kepada dua bahagian iaitu penyampaian ceramah dan disusuli dengan soal jawab.

Dalam ceramah itu, beliau memberi penekanan kepada kelebihan Islam berbanding agama lain di dunia walaupun aspek ketuhanan dan kepercayaan kepada Allah yang bersifat universal bagi semua anutan di dunia.

Dalam menjawab pertanyaan tentang penggunaan kalimah Allah oleh agama lain termasuk Bible terjemahan bahasa Melayu oleh Kristian, Dr Zakir boleh jika benar-benar merujuk kepada ‘Allah’. Namun katanya lagi, jika penganut Kristian ingin menggunakan kalimah Allah untuk menggambarkan Allah sebagai Jesus (Nabi Isa) untuk menyebarkan Kristian kepada umat Islam, ia salah di sisi Islam. Tambah beliau, Allah ialah nama khas merujuk kepada Allah s.w.t yang satu dan tidak boleh diterjemahkan sebagai unsur lain.

Lagi pesanan beliau yang penting untuk dikongsi bersama ialah agar kita sentiasa menjadikan Islam sebagai suatu cara hidup. Yang membezakan agama Islam dengan agama lain ialah Islam memberi penyelesaian kepada permasalahan masyarakat sejagat.

Menjawab satu pertanyaan bolehkah syariat Islam dilaksanakan dalam negara yang berbilang bangsa dan agama ? Why not, jawapan sepontan beliau. Negara Islam ialah negara yang berpandukan Al-Quran dan Sunnah dan kiranya beliau menyokong pelaksanaan hudud. Penjelasan beliau disambut dengan laungan takbir oleh hadirin.

Namun bagi beliau, antara masalah umat Islam hari ini ialah mereka mempunyai kesukaran untuk mencerminkan akidah sebenar kepada orang bukan Islam. Ini berlaku antara lain disebabkan umat Islam sendiri tidak memahami Islam atau perspektif sebenar Islam sehingga sukar untuk menzahirkan aqidah orang Islam.

Kemampuan beliau berceramah dengan ingatan yang luar biasa tanpa merujuk kepada sebarang teks amat dikagumi, sedangkan beliau adalah doktor perubatan kelulusan kelulusan University of Mumbai. Malahan beliau mampu menyebutkan beberapa ayat-ayat daripada Bible satu demi satu dengan lancar. Al-Maklumlah, nak berbahas mengenai perbandingan agama.

Pada Julai 2013, beliau telah dinamakan sebagai Islamic Personality of the Year yang diumumkan ketika Anugerah ke-17 Dubai International Holy Quran Award. Beliau juga adalah pengasas Yayasan Penyelidikan Islam yang turut memiliki sebuah stesen TV iaitu Peace TV, berpengkalan di Dubai, UAE.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah