Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Buku : Benarkah Iskandar Bukan Zulkarnain

Sebelum ini ada siaran di ASTRO mengenai tajuk yang sama. Tapi aku tidak sempat menontonnya. Mungkin yang lain begitu juga. Lantaran itulah kenapa buku ini diterbitkan. Khabarnya top dalam pasaran sekarang. Buku ni ditulis oleh Afareez Abd. Razak Al-Hafiz dan diterbitkan oleh PTS Millennia Sdn. Bhd. Sejak sekian lama, kita kita orang Melayu mempercayai Iskandar Zulkarnain adalah individu hebat dalam sejarah. Beliaulah yang digelar Alexander The Great.

Secara ringkasnya, buku ini menjawab persoalan siapakah Raja Iskandar atau Alexander The Great yang sebenar. Dari buku ini kita juga dapat tahu bahawa Raja Iskandar ini tidak sesuai disandarkan dengan gelaran Zulkarnain, satu gelaran yang diberikan oleh Al-Quran. Maknanya Iskandar dan Zulqarnain adalah dua individu yang berbeza.

Berbekalkan kajian mendalam melibatkan pandangan dan kajian tokoh-tokoh agama, pakar sejarah dan para intelektual, buku ini memuatkan perbincangan lengkap disertai dengan hujah-hujah bernas bagi menjelaskan tokoh yang paling sesuai disandarkan dengan gelaran Zulkarnain. Rasulullah pernah dikunjungi oleh Quraisy menanyakan tentang Zulkarnain untuk membuktikan kenabian dan kerasulannya.

Isu siapakah sebenarnya Zulkarnain lelaki misteri dalam Surah Al-Kahfi memang menarik, terutamanya apabila Sejarah Melayu ada menyebut sejarah keturunan Raja-raja Melayu dikatakan ada mempunyai hubungkait dengan Raja Iskandar Zulkarnain. Siapakah Raja Iskandar Zulkarnain dalam Sejarah Melayu pula?

Jangan lepaskan peluang untuk membaca buku ini. Buku ini sesuai untuk dijadikan koleksi di mini library kita. Harganya cuma RM17.50, agak murah.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah