Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

DSAI Kena 'Tangkap' ??

DSAI ditahan oleh sepasukan polis sejurus menghampiri kediamannya di Bukit Segambut, Kuala Lumpur kira-kira jam 1.00 tengahari Rabu dari Putrajaya setelah memberikan keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR). Difahamkan polis memintas kereta Anwar ketika menghampiri rumahnya dan setelah itu Anwar terus dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontijen (IPK) Kuala Lumpur dengan kawalan ketat pihak polis. Beliau dibawa ke IPK bagi memberi keterangan berhubung dakwaan meliwat ke atasnya oleh bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Azlan, 28 Jun lalu.
Gambar di atas dirakam oleh anakku yang kebetulan lalu berdekatan pintu masuk IPKL pada petang 16 Julai 2008. Klik 'Baca Seterusnya' untuk gambar-gambar lain ...
Share:

Debat 'Turun Harga Minyak' : DSAI vs DASC

Debat Khas diantara Menteri Penerangan Malaysia, Datuk Ahmad Shaberi Chik ( DSAC ) dengan Penasihat Umum Parti Keadilan yang juga mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim ( DSAI ) telah diadakan di Dewan Bahasa Pustaka, 15 Julai 2008, jam 9.00 malam. Debat yang ditunggu-tunggu dan berjaya menarik perhatian ramai ini telah disiarkan sama ada secara alangsung atau tertunda dalam banyak saluran TV di negara kita. Penganjur utama ialah www.agendadaily.net.

Aku serta jutaan warga Malaysia tidak ketinggalan mengikuti debat ini. Ada yang mengikutinya di rumah, kedai dan restoran sama ada bersama keluarga atau rakan-rakan. Namun, apakah kesan daripada debat ini ? Hujjah siapa yang lebih menarik ? Siapakah yang 'menang' ? Apakah warga rakyat yakin bahawa harga minyak akan boleh turun sekiranya DSAI naik menjadi PM ?


Aku memang sebenarnya dalam hati kecil ini 'minat' juga kat DASC, sejak mula dia join S46 dulu. Hujahnya, tulisannya dan ceramahnya memang menarik. Bagi yang condong kepada PR tentunya kata Anwar berjaya dan menang. Bagi UMNO-BN dan sekufu dengannya, tentunya kata "Ahmad Saberi Chik telah berjaya memberikan hujjahnya dan rakyat makin faham, sedangkan Anwar masih gagal memberikan pelan bagaimana minyak boleh turun." Tahniah untuk DSAC atas keberanian anda neyahut cabaran agendadaily yang khabarnya turut mempertaruhkan 'jawatan' Menteri Penerangannya. Tetapi layakkan DSAI berdebat dengan DSAC. Rasanya elok debat dengan PM or TPM.

Sepanjang perdebatan, ternyata tidak membawa penyelesaian kepada masalah ekonomi negara hari ini. Ia seperti tidak memberi banyak kesan kepada rakyat atau memberi tip untuk melegakan rakyat ekoran kenaikan harga minyak tertinggi di dunia. Formula yang diharap akan dibentangkan DSAI untuk menurunkan harga minyak dan diharap akan digunapakai oleh kerajaan juga kabur. Anwar tidak memperincikan formulanya. Mungkin itu adalah rahsianya yang akan dikemukakan selepas PR membentuk kerajaan 16 September depan.

Bagaimanapun perdebatan itu memberi keuntungan kepada kedua tokoh berkenaan. Ia mempopularkan mereka. Pada akhir debat DASC seperti terkedu dengan hujjah DSAI, lalu terpaku kat rostorum. DSAI lebih bijak dan banyak merendah diri dengan panggil DASC sebagai 'Datuk', sedang DASC cuma panggil DSAI 'Saudara Anwar'. Sayangnya DASC banyak buat serangan peribadi DSAI, mungkin cuba nak naikkan 'kemarahan' DSAI. Manakala DSAI pulak maintain dan tidak jawab mana-mana 'serangan' peribadi. Cuma DSAI ada tegur soalan 'bodoh' dari Dr Kadri !! DASC pula lain yang ditanya, lain pulak yang dijawab. Dah tu minta hadirin 'percayalah', 'percayalah' dan 'percayalah'.

Tapi Ulasan ex-Presiden BSKL, Datuk Salleh Majid selepas program di Awani lebih menarik. Antaranya kenapa jual minyak ikut USD, tidak ikut mata wang Euro ? Dalam beberapa hal nampaknya macam selari dengan DSAI, seperti hal mismanagement, usaha or joint venture mendapatkan lebih telaga minyak dan tidak bergantung dengan reserve yang ada.

Nak tentukan menang kalah, siapa nak adilinya ? Walhasil balik asal ... kita terus 'menderita' akibat kenaikan rega minyak, sedangkan alasan 'alangkah bagusnya duit hasil minyak tu digunakan untuk peningkatan kehidupan, pembangunan infrastruktur yang lain' terus menjadi pegangan pemerintah.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah