Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Boleh Mendoakan Kemusnahan Pihak Lain ?

Isu ini mungkin telah sebulan lebih berlalu, Memandangkan ia lebih dicanang sebagai isu politik, aku sekadar tidak ambil kisah sangat. Media massa sorat khabar serta pelbagai rancangan khas di saluran TV diwujudkan bagi membincangkan isu ini dengan hasrat untuk mendedah dan menemplak tindakan PAS yang mendoakan kemusnahan parti BN dalam pilihanraya akan datang. PRU13 semakin. Seolah-olah tindakan pihak kerajaan serta parti pemerintah sekarang seharusnya mencerminkan kebaikan mereka dan sebaliknya imej negatif perlu dicanang dan diletakkan ke muka parti pembangkang atau Pakatan Rakyat.

Aku pun sebenarnya tidak pasti, atas event apa doa tersebut dibacakan, apa sebenarnya bait-bait doa tersebut dan siapa yang sebenarnya membacakannnya. Dengan timbullah pelbagai hujah ( sama ada berdasarkan lojik akal dan nas ) serta pandangan mengenai perkara ini sama ada setuju atau tidak, media massa memainkan peranan besar.

Aku terdengar persoalan yang sama diutarakan oleh seorang pendegra Radio IKIM yang tersiar semasa slot bersama Ustaz Fahrol Mohd Joi, bolehkah mendoakan kehancuran sesuatu pihak?’. Aku kira Al-Ustaz terkejut. Namun dijawabnya kebih kurang yang aku ingat, boleh dan kita boleh minta bantuan Allah untuk menghancurkan kezaliman dan menghapuskan penganiayaan secara umumnya. Namun secara secara khusus terpulang kepada pihak yang berdoa, jika dia yakin, punya bukti, bahawa dia dizalimi oleh pihak tertentu maka untuknya dibolehkan berdoa secara tertentu pula. Begitulah lebih kurang.

Jawapan tersebut nampak macam ‘natural’, tidak condong kepada mana-mana pihak. Rasanya Al-Ustaz tidak kena ‘ban’ dengan jawapan tersebut dan masih dibenarkan bersiaran di Radio IKIM. Kalau tanya ulamak UMNO serta ulamak PAS tentu kita sudah boleh mengagak jawapannya. PAS pula akan digambarkan sebagai sudah ketandusan idea serta begitu tamak, gelojoh sehingga sanggup buat apa sahaja bagi mencapai cita-cita menaklukki Putrajaya termasuk menyalahgunakan doa.

Ustaz Azhar Idrus dalam menjawab soalan daripada hadirin semasa berkuliah di Masjid Jamek Kajang pada 24 November 2012 yang lalu juga menjawab ‘boleh, sekiranya kita dianiaya’. Namun ada beberapa informasi umum dan ringkas berikut ( selain yang di atas ) boleh dijadikan panduan untuk terpulang kepada kita membuat kesimpulan.

Makna kata kalau kita dizalimi, tertipu, dianiaya oleh pihak atau orang lain, maknanya boleh kita mohon sama ada Allah berikan petunjuk atau turunkan bala ke atas mereka yang melakukannya ke atas kita ?

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah