Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kak Di Ke Darul Quran Kuala Kubu Bharu

Hari Sabtu 29 Disember 2007 yang lalu, aku ke Kuala Kubu Bharu untuk mendaftarkan anakku bagi memasuki Program Persijilan Darul Quran-UIA Tahfiz al-Quran Sesi 2007/2009. Anakku telah menghadiri temuduga memasuki program ini seminggu sebelum SPMnya bermula. Aku pun pada mulanya tidak tahu apa-apa berkaitan dengan temuduga tersebut, ’Abah, cikgu suroh pergi temuduga’. ’Oklah’, kataku. Cuba juga carik di laman web Darul Qur’an, tapi entah kenapa, tak ’jumpa’. Cuma pesanku jika penemuduga bertanya kenapa nak masuk program ini, jawablah ’kerana ibu saya sangat berharap agar seorang anaknya menjadi hafiz atau hafizah’. Rupanya betul ditanyakan soalan itu. Antara yang dilakukan semasa temuduga ialah menghafal satu muka ayat Al-Quran dalam masa sejam bagi menguji kemampuan menghafaz Al-Quran.





Semasa taklimat pendaftaran barulah diberitahu betapa specialnya program ini. Darul Quran JAKIM telah menerima 1,764 permohonan dan daripada jumlah tersebut, seramai 1,122 calon dipanggil untuk menghadiri temuduga yang diadakan di seluruh negara. Kekira 200 orang telah terpilih yang terdiri daripada pelajar aliran sains serta berasaskan keputusan peperiksaan percubaan SPM selain penglibatan dalam ko-kurikulum. Tapi tak tahu berapa yang menerima tawaran pada hari tersebut. Daripada sekolah anakku, 10 orang dipanggil temuduga dan 6 orang berjaya dipilih, tetapi sekurang-kurangnya 2 orang menolak.

Semasa 18 bulan mengikuti program ini nanti, pelajar dikehendaki menghafal 30 juzuk al-qur’an. Aku terkejut ...mampukah anakku ? Terdapat 3 sesi dan setiap sesi perlu menghafal 10 juzuk. Sekiranya tidak lulus dalam setiap sesi, khususnya sesi ke-2, pelajar tidak dibenarkan meneruskan pengajian. Selain hafazan, ada beberapa subjek turut dipelajari dan ada ujiannya.

Sepanjang pengajian, pelajar akan diberikan makan, tempat tinggal dan wang saku RM 125 setiap bulan. Kira ada biasiswa sebab ada perjanjian perlu ditandatangan. Bayar masa daftar hanya RM 442 sahaja, termasuk untuk pakaian seragam. Tapi yang bestnya kalau tak ’mampu’ boleh keluar dengan just bagitahu, tiada denda. Datang bersambut janganlah hendak ’berhenti’senyap-senyap, begitulah diberitahu semasa taklimat. Kata ’penaklimat’ juga, selalunya kekira 75 hingga 80% berjaya menamatkan program. Yanglainnya ’cabut’ setelah result SPM keluar.

Setelah tamat di Darul Quran, yang berjaya boleh melangkah terus ke UIAM dalam bidang profesional seperti perubatan, kejuruteraan, farmasi, kejururawatan, ekonomi dan pergigian . Maknanya program ini ke arah melahirkan profesional yang hafiz. Doktor yang hafiz 30 juzuk, jurutera yang hafiz atau ahli ekonomi yang hafiz. Tapi anakku minat Law dan Syariah ? Jika ada reezeki, berkemungkinan juga ke luar negara. Argh ...jauhnya. Sudahlah abangnya sekarang di Kanada.

Majlis perasmian penerima pelajar baru dibuat di Dewan. Selain ucapan prasmian, diadakan upacara membaca ikrar serta penyerahan simbolik anak kepada Darul Quran. Selepas majlis, jamuan makan tengahari dan disusuli dengan pendaftaran asrama. Lepas solat zuhor, pulanglah kami. Nak kata sedih sedihlah juga walaupun memang dah biasa terpisah dengan anak yang belajar di SAM Bestari USJ sejak tingkatan Satu hingga Lima. Masuk Darul Qur’an sekurang-kurangnya boleh ngelak daripada menghadiri PLKN yang turut bermula hari ini. Suasana persekitaran darul Quran memang menyejukkan mata memandang dengan kehijauan gunung, tasik serta susunan banagunan yang tidak crowded. Semoga anak-ku berjaya mengharungi cabaran menghafal 30juzuk. Amin ...

Pada hari tersebut jumpa pulak beberapa kenalan yang menghantar anaknya juga. Mereka ialah Ustaz Zainuddin yang sering ceramah di Surau Al-Hidayah, ex-ofismate yang duduk di Merbau Sempak ( walaupun beli rumah di SU2 ), rakan ’seperjuangan’ masa di U dulu, Dr Izani ( dari Kelantan ) serta Rosdi ( jurutera Telekom, duduk di Kg Melayu Subang ) yang hantar anak sedara.
Share:

Finalist Anugerah Carta Nasyid IKIM 2007

Berikut adalah komenku terhadap finalist Anugerah Carta Nasyid IKIM 2007 sebagaimana yang diumumkan senarai 10 lagunya dalam siaran Carta Nasyid IKIM pada 1 Disember 2007 di Radio Pilihan Utamaku ... Tahun 2005 dapat menonton secara live sekeluarga di Auditorium MBSA Shah Alam, Anugerah Carta Nasyid IKIM 2005 setelah bersusah payah mendapatkan tiket masuk. Menarik juga, cuma mutu bunyi dan suara perlu dipertingkatkan. Ataukah penyanyi nasyid yang tak biasa nyanyi live ??? Ok, mari kita lihat finalist tahun ini ....



Al-Hambra – Fareast
Lagu ini daripada Album ke-2 Fareast. Terasa agak berat lagu ini. Kalau sesiapa nak menyanyikannya, mungkin menghadapi kesukaran untuk menghafal liriknya. Lebih baik lagu ’Menanti Alam Barzah’ daripada Album ke-3 mereka yang masuk final dan boleh Fareast melakukan sesuatu ’sketsa’ sebagai penyeri. Tapi tajuk ’Menanti Alam Barzah’ agak mengerunkan untuk dipersembahkan dalam final apatah lagi jika dinyanyikan sebagai lagu pertama. Apakah suatu kejutan bakal berlaku ?



Nur Tuhan – Hijjaz
Selalunya aku berkira-kira dalam membeli kaset or CD Hijjaz. Tapi sekali ku dengar promo lagu ini, terus ku dapatkan CDnya. Memang menusuk kalbu lagu ini dan liriknya begitu ‘berkesan’. Namun rasanya tidak akan memenangi sebarang kategori. Hijjaz akan dijadikan ’alat’ bagi membantu promosi sebagaimana ACNI yang lepas. Tahun lepas Hijjaz kata nak terbitkan VCD ACNI05, tapi sampai sekarang tak ada pun ... mungkin ada masalah teknikal, khusunya melibatkan pelbagai artis daripada pelbagai syarikat rakaman.


Nur Iman - Brotherz
Muzik lagu ini agak unik. Ada ciri muzik nasyid tradisional atau keAraban. Mungkin boleh melakukan sesuatu kejutan pada final. Tapi bagaimana kedudukan Akbar ( yang telah buat album solo ) apabila kumpulan ini beraksi dalam final nanti.


Jalan Sehala - Saujana
Terasa segar dan bersemangat apabila mendengar lagu ini. Sungguh segar. Lagu-lagu dalam album yang mengandungi album ini memang menarik. Kalau ada kategori Album Terbaik, rasanya album ini boleh menang. Tiga daripada lagu dalam album ini masuk final. Lagu ini pernah menjuarai Carta Nasyid Ikim.fm Ulangtahun Ke5 pada tahun 2006 serta lirik terbaik. Adakah akan mengulangi kejayaan bagi tahun 2007 ?.


Salahuddin Al Ayubi – Mestica
Ah, lagu ini memang best, sesuai dengan semangat Jihad yang ingin disampaikan. Kalau Mestica mampu membawakan lagu ini dengan baik, pasti boleh dapat anugerah Vokal Terbaik. Vokal ahli kumpulan ini memang tinggi. Masa ACNI05, lagu Destinasi Cinta yang 'best' tu agak tenggelam dengan muzik. Peluang baik kali ini apatah lagi Rabbani takde kali ini. Saingan kuat kepada lagu ’Saujana’ untuk lagu terbaik.


Keampunan – Mirwana
ACNI lepas, Miwarna membolot hadiah utama. Tapi rasanya kali ini tak mungkin Mirwana boleh menang dengan mempertaruhkan lagu ini. Entah macamana boleh masuk final lagu ini. Adakah sebab ’tempias’ jadi juara ACNI lalu ?


Pesona Zulaikha – Suhaimi
Entah macamanalah lagu ini boleh masuk final. Bagiku lagu ini duduk rank no 10 di kalangan finalis. Muziknya macam caca merba, suara mendatar sahaja. Mungkin sebab nak tarik isteri penyanyinya, Ina Naim masuk auditorium bagi memeriahkan suasana final nanti. Atau bantuan Ina diperlukan untuk Suhaimi memeriahkan suasana pentas semasa persembahannya ?


Layar Keinsafan – Mestica
Melodi lagu ini best, menarik dan gabungan dengan barisan liriknya yang puitis menjadikannya sungguh ’berkesan’. Mungkin boleh menang lirik terbaik. Tapi rasanya Mestica lebih 'berkesan' sekiranya menyanyikan lagu bernada tinggi macam Salahudin Al-Ayubi atau Zainab macam dalam album keduanya. Lagu 'slow' sentimentalnya hanya sedap jika dalam album ..


Saujana - Saujana
Lagu ini memang menarik sehingga aku dijadikan lagu latar dalam promo rayuan mendapatkan sumbangan untuk pembinaan bangunan Sekolah Agama Rakyat ( KAFA Integrasi ) Darus Syahadah. Muzik ala Jepunnya memang unik. Aku harap lagu ini menjuarai kategori lagu terbaik. Tapi bolehke lagu ’Jepun’ menang dalam carta Nasyid ?


Inspirasi – Nowseeheart
Lagu ini menarik juga, segar dan menyegarkan suasana. Tapi rasanya tidak akan memenangi sebarang kategori. Cukup untuk menyegarkan suasana malam final sebagai lagu terakhir dipersembahkan. Tapi jangan lupa, bahawa lagu ini pernah menjadi Lagu Terbaik, Anugerah Industri Nasyid Jakim '06. So ini cabaran buat Saujana dan Mestica.


Kecewa sebab lagu ini tak masuk final.
Ikhlas Dariku - Ustaz Akhil Hayy
Sungguh berkesan dijiwaku lagu ini. Liriknya serta melodi iramanya diadun dengan menarik sekali oleh penciptan yang juga penyanyinya. Mungkin boleh dijadikan sebagai lagu tema dan pembakar semangat dalam ’berjuang’. Agaknya dibimbangi bagaimana jika lagu ini menjuarai Carta Akhir nanti ... kontraversi !!!


Tanpa-Mu – Inteam
Tanpa Inteam, memang rasa tak ceria malam final nanti. Pelik dan agak mengejutkan lagu ini tercicir. Lagu ini memang ’sedap’ iramanya dan amat puitis liriknya. Semacam satu kekalahan atau tamparan terhadap Inteam sebab lagu Suhaimi ( bekas ahli kumpulannya ) masuk final. Patut lagu ini menggantikan lagu Pesona Zulaikha nyanyian Suhaimi.


Warna-Warna Cinta - Brothers
Bukannya kecewa sangat, tapi lagu ini mungkin akan mengundang kontraversi sebab dinyanyikan bersama Waheeda. Lagipun ’Cinta’ yang dimaksudkan akan mudah difahami ramai sebagai cinta antara seorang teruna dan dara. Tapi lagu ini memang ’mendayu’.



Senarai 10 lagu di atas sebenarnya adalah terpilih diantara 30 calon ke akhir ACNI 2007sebagaimana berikut ...

1. Al-Hambra ( Far East )
2. Biarkan ( Nowseeheart )
3. Camar Kelukaan ( Saff One )
4. Cinta Pertama ( Far East )
5. Dunia Yang Lebih Indah ( Firdaus )
6. Hijrah Menuju Allah ( Devotees)
7. Hujan Gerimis ( Rast )
8. Ikhlas Dariku ( Ustaz Akhil Hayy )
9. Inspirasi ( Nowseeheart )
10. Jalan Sehala ( Saujana )
11. Keampunan ( Mirwana+Akbar )
12. Kias Cinta ( Suhaimie )
13. Layar Keinsafan ( Mestica )
14. Melakar Cinta Di Pintu Syurga ( Far East+Nassier Wahab )
15. Menangislah Di Bahuku ( Firdaus )
16. Menanti Di Barzakh ( Far East )
17. Nur Iman ( Brothers )
18. Nur Syahadah ( Far East )
19. Nur Tuhan ( Hijjaz )
20. Pengorbanan ( Nowseeheart )
21. Pesona Zulaikha ( Suhaimie )
22. Salahuddin Al- Ayubi ( Mestica )
23. Sandaran Cinta ( Saff One )
24. Saujana ( Saujana )
25. Segemgam Tabah ( Inteam )
26. Seruan 5 Waktu ( Mirwana )
27. Setelah Aku Dipaling ( Rast )
28. Tanpa-Mu ( Inteam )
29. Tika Dinihari ( Devotees )
30. Warna-Warna Cinta ( Brothers )

Share:

LIMA 2007

Ke Langkawi baru-baru ini sebenarnya tak sempat nak tengok LIMA 07 ... tetapi sempat melihat beberapa suasana persiapan dan pertunjukan ( barangkali latihan ) daripada peserta dalam pameran tersebut. Berikut adalah beberapa yang sempat dirakamkan.






Share:

Pengalaman Ke Langkawi Bersama Firefly

Bukan apa, sebenarnya just nak ajak anak dan isteriku merasa naik kapal terbang. I’ve told them, sama aje dengan naik 'Perodua Rusa' ketika menerjah lebuhraya ... so dengan tempahan menerusi internet dapatlah tiket murah dengan Firefly. As advertised, rega tiket RM 9.99, tetapi setelah dicampur itu dan ini jadi RM 167.97 untuk 3 orang. Firefly claims to be the first community airline in Malaysia and utilize the Penang International Airport as a base of operations and hub. Their first flight commenced on the April 3, 2007 to Kota Bharu.

Rasanya ini kali ke -5 bagiku ke Langkawi. 3 kali sebab ada urusan rasmi kerja ( termasuk 1 kali bawa sekali sekeluarga ) dan dua kali 'bercuti'. Tetapi bagiku Langkawi adalah destinasi keluarga yang menarik. Kali ini aku pergi bertiga aje. Setibanya di Terminal 3, Lapangan Terbang Subang suasananya agak sepi saja. Kereta tak banyak dan orang pun tak ramai. Ruang menunggu pun rasanya tinggalan dulu-dulu semasa digunakan secara aktif. Kekira setara dengan sesetengah hentian bas ekspres di negara kita.

Atas tiket, flight patut bertolak 3.45 pm, tapi jam 3.50 baru nampak flight Fokker 50 tiba. Lepas itu macam ada masalah dan kami masih belum dibenarkan boarding. Rupanya masih ada orang dalam flight tersebut, entah dari mana agaknya. Lepas tu kedengaran ’kecoh’ macam ada masalah bagasi. Kekira jam 4.15pm baru dibenarkan naik. Suasana dalam flight bagiku biasa aje macam naik MAS. Cuma agak kecik, satu row ada 4 seat dengan lorong ditengah-tengahnya. Ada dua orang pramugari dan rasanya dua atau tiga row di belakang sekali kosong. Penumpang kekira 30 orang. Berbanding Air Asia, setiap tiket ada seat number. So tak payah berebut.

Fokker 50 yang dinaiki, terbang rendah saja ... masa take-off agak menggerunkan juga sebab bunyi kuat. Satu keistimewaan bila terbang rendah sebab boleh nampak dengan agak jelas dan menarik rupabumi di bawah. Bandar, ladang, sawah, laut, jalan raya dan bangunan nampak jelas. Kalau other flight mungkin tak boleh nampak. Dalam flight tidak diberi sebarang makan or minum ( expected ), sebaliknya ada di jual oleh dua pramugari tadi. Rega tak usah cerita, air tin biasa RM 1- RM 1.50 tu dijual sampai RM 5 – RM 6 !!!.

Landing di Langkawi kekira 5.30 petang. Agak mengerikan juga masa touch-down. Mungkin sebab kapal kecik, tak smooth dan bising semacam. Nampak berderet aircraft siap sedia untuk pamiran LIMA 07 di kawasan bersebelahan airport. Lepas claim bagasi, terus tempah Kelisa for two days dan ke tempat penginapan di Institut Pertubuhan Peladang Langkawi. Just nice untuk three of us. Di Langkawi targetnya pegi tempat yang tak pernah dikunjungi sebelum ini seperti Galeria Perdana, Kg Air Hangat, Taman Buaya, Pantai Pasir Tengkorak, Pantai Pasir Hitam, Kompleks Kraftangan, Air Terjun Temurun, Langkawi Falls dan Lagenda Langkawi.



Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah