Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kak Di Ke Darul Quran Kuala Kubu Bharu

Hari Sabtu 29 Disember 2007 yang lalu, aku ke Kuala Kubu Bharu untuk mendaftarkan anakku bagi memasuki Program Persijilan Darul Quran-UIA Tahfiz al-Quran Sesi 2007/2009. Anakku telah menghadiri temuduga memasuki program ini seminggu sebelum SPMnya bermula. Aku pun pada mulanya tidak tahu apa-apa berkaitan dengan temuduga tersebut, ’Abah, cikgu suroh pergi temuduga’. ’Oklah’, kataku. Cuba juga carik di laman web Darul Qur’an, tapi entah kenapa, tak ’jumpa’. Cuma pesanku jika penemuduga bertanya kenapa nak masuk program ini, jawablah ’kerana ibu saya sangat berharap agar seorang anaknya menjadi hafiz atau hafizah’. Rupanya betul ditanyakan soalan itu. Antara yang dilakukan semasa temuduga ialah menghafal satu muka ayat Al-Quran dalam masa sejam bagi menguji kemampuan menghafaz Al-Quran.





Semasa taklimat pendaftaran barulah diberitahu betapa specialnya program ini. Darul Quran JAKIM telah menerima 1,764 permohonan dan daripada jumlah tersebut, seramai 1,122 calon dipanggil untuk menghadiri temuduga yang diadakan di seluruh negara. Kekira 200 orang telah terpilih yang terdiri daripada pelajar aliran sains serta berasaskan keputusan peperiksaan percubaan SPM selain penglibatan dalam ko-kurikulum. Tapi tak tahu berapa yang menerima tawaran pada hari tersebut. Daripada sekolah anakku, 10 orang dipanggil temuduga dan 6 orang berjaya dipilih, tetapi sekurang-kurangnya 2 orang menolak.

Semasa 18 bulan mengikuti program ini nanti, pelajar dikehendaki menghafal 30 juzuk al-qur’an. Aku terkejut ...mampukah anakku ? Terdapat 3 sesi dan setiap sesi perlu menghafal 10 juzuk. Sekiranya tidak lulus dalam setiap sesi, khususnya sesi ke-2, pelajar tidak dibenarkan meneruskan pengajian. Selain hafazan, ada beberapa subjek turut dipelajari dan ada ujiannya.

Sepanjang pengajian, pelajar akan diberikan makan, tempat tinggal dan wang saku RM 125 setiap bulan. Kira ada biasiswa sebab ada perjanjian perlu ditandatangan. Bayar masa daftar hanya RM 442 sahaja, termasuk untuk pakaian seragam. Tapi yang bestnya kalau tak ’mampu’ boleh keluar dengan just bagitahu, tiada denda. Datang bersambut janganlah hendak ’berhenti’senyap-senyap, begitulah diberitahu semasa taklimat. Kata ’penaklimat’ juga, selalunya kekira 75 hingga 80% berjaya menamatkan program. Yanglainnya ’cabut’ setelah result SPM keluar.

Setelah tamat di Darul Quran, yang berjaya boleh melangkah terus ke UIAM dalam bidang profesional seperti perubatan, kejuruteraan, farmasi, kejururawatan, ekonomi dan pergigian . Maknanya program ini ke arah melahirkan profesional yang hafiz. Doktor yang hafiz 30 juzuk, jurutera yang hafiz atau ahli ekonomi yang hafiz. Tapi anakku minat Law dan Syariah ? Jika ada reezeki, berkemungkinan juga ke luar negara. Argh ...jauhnya. Sudahlah abangnya sekarang di Kanada.

Majlis perasmian penerima pelajar baru dibuat di Dewan. Selain ucapan prasmian, diadakan upacara membaca ikrar serta penyerahan simbolik anak kepada Darul Quran. Selepas majlis, jamuan makan tengahari dan disusuli dengan pendaftaran asrama. Lepas solat zuhor, pulanglah kami. Nak kata sedih sedihlah juga walaupun memang dah biasa terpisah dengan anak yang belajar di SAM Bestari USJ sejak tingkatan Satu hingga Lima. Masuk Darul Qur’an sekurang-kurangnya boleh ngelak daripada menghadiri PLKN yang turut bermula hari ini. Suasana persekitaran darul Quran memang menyejukkan mata memandang dengan kehijauan gunung, tasik serta susunan banagunan yang tidak crowded. Semoga anak-ku berjaya mengharungi cabaran menghafal 30juzuk. Amin ...

Pada hari tersebut jumpa pulak beberapa kenalan yang menghantar anaknya juga. Mereka ialah Ustaz Zainuddin yang sering ceramah di Surau Al-Hidayah, ex-ofismate yang duduk di Merbau Sempak ( walaupun beli rumah di SU2 ), rakan ’seperjuangan’ masa di U dulu, Dr Izani ( dari Kelantan ) serta Rosdi ( jurutera Telekom, duduk di Kg Melayu Subang ) yang hantar anak sedara.
Share:

Finalist Anugerah Carta Nasyid IKIM 2007

Berikut adalah komenku terhadap finalist Anugerah Carta Nasyid IKIM 2007 sebagaimana yang diumumkan senarai 10 lagunya dalam siaran Carta Nasyid IKIM pada 1 Disember 2007 di Radio Pilihan Utamaku ... Tahun 2005 dapat menonton secara live sekeluarga di Auditorium MBSA Shah Alam, Anugerah Carta Nasyid IKIM 2005 setelah bersusah payah mendapatkan tiket masuk. Menarik juga, cuma mutu bunyi dan suara perlu dipertingkatkan. Ataukah penyanyi nasyid yang tak biasa nyanyi live ??? Ok, mari kita lihat finalist tahun ini ....



Al-Hambra – Fareast
Lagu ini daripada Album ke-2 Fareast. Terasa agak berat lagu ini. Kalau sesiapa nak menyanyikannya, mungkin menghadapi kesukaran untuk menghafal liriknya. Lebih baik lagu ’Menanti Alam Barzah’ daripada Album ke-3 mereka yang masuk final dan boleh Fareast melakukan sesuatu ’sketsa’ sebagai penyeri. Tapi tajuk ’Menanti Alam Barzah’ agak mengerunkan untuk dipersembahkan dalam final apatah lagi jika dinyanyikan sebagai lagu pertama. Apakah suatu kejutan bakal berlaku ?



Nur Tuhan – Hijjaz
Selalunya aku berkira-kira dalam membeli kaset or CD Hijjaz. Tapi sekali ku dengar promo lagu ini, terus ku dapatkan CDnya. Memang menusuk kalbu lagu ini dan liriknya begitu ‘berkesan’. Namun rasanya tidak akan memenangi sebarang kategori. Hijjaz akan dijadikan ’alat’ bagi membantu promosi sebagaimana ACNI yang lepas. Tahun lepas Hijjaz kata nak terbitkan VCD ACNI05, tapi sampai sekarang tak ada pun ... mungkin ada masalah teknikal, khusunya melibatkan pelbagai artis daripada pelbagai syarikat rakaman.


Nur Iman - Brotherz
Muzik lagu ini agak unik. Ada ciri muzik nasyid tradisional atau keAraban. Mungkin boleh melakukan sesuatu kejutan pada final. Tapi bagaimana kedudukan Akbar ( yang telah buat album solo ) apabila kumpulan ini beraksi dalam final nanti.


Jalan Sehala - Saujana
Terasa segar dan bersemangat apabila mendengar lagu ini. Sungguh segar. Lagu-lagu dalam album yang mengandungi album ini memang menarik. Kalau ada kategori Album Terbaik, rasanya album ini boleh menang. Tiga daripada lagu dalam album ini masuk final. Lagu ini pernah menjuarai Carta Nasyid Ikim.fm Ulangtahun Ke5 pada tahun 2006 serta lirik terbaik. Adakah akan mengulangi kejayaan bagi tahun 2007 ?.


Salahuddin Al Ayubi – Mestica
Ah, lagu ini memang best, sesuai dengan semangat Jihad yang ingin disampaikan. Kalau Mestica mampu membawakan lagu ini dengan baik, pasti boleh dapat anugerah Vokal Terbaik. Vokal ahli kumpulan ini memang tinggi. Masa ACNI05, lagu Destinasi Cinta yang 'best' tu agak tenggelam dengan muzik. Peluang baik kali ini apatah lagi Rabbani takde kali ini. Saingan kuat kepada lagu ’Saujana’ untuk lagu terbaik.


Keampunan – Mirwana
ACNI lepas, Miwarna membolot hadiah utama. Tapi rasanya kali ini tak mungkin Mirwana boleh menang dengan mempertaruhkan lagu ini. Entah macamana boleh masuk final lagu ini. Adakah sebab ’tempias’ jadi juara ACNI lalu ?


Pesona Zulaikha – Suhaimi
Entah macamanalah lagu ini boleh masuk final. Bagiku lagu ini duduk rank no 10 di kalangan finalis. Muziknya macam caca merba, suara mendatar sahaja. Mungkin sebab nak tarik isteri penyanyinya, Ina Naim masuk auditorium bagi memeriahkan suasana final nanti. Atau bantuan Ina diperlukan untuk Suhaimi memeriahkan suasana pentas semasa persembahannya ?


Layar Keinsafan – Mestica
Melodi lagu ini best, menarik dan gabungan dengan barisan liriknya yang puitis menjadikannya sungguh ’berkesan’. Mungkin boleh menang lirik terbaik. Tapi rasanya Mestica lebih 'berkesan' sekiranya menyanyikan lagu bernada tinggi macam Salahudin Al-Ayubi atau Zainab macam dalam album keduanya. Lagu 'slow' sentimentalnya hanya sedap jika dalam album ..


Saujana - Saujana
Lagu ini memang menarik sehingga aku dijadikan lagu latar dalam promo rayuan mendapatkan sumbangan untuk pembinaan bangunan Sekolah Agama Rakyat ( KAFA Integrasi ) Darus Syahadah. Muzik ala Jepunnya memang unik. Aku harap lagu ini menjuarai kategori lagu terbaik. Tapi bolehke lagu ’Jepun’ menang dalam carta Nasyid ?


Inspirasi – Nowseeheart
Lagu ini menarik juga, segar dan menyegarkan suasana. Tapi rasanya tidak akan memenangi sebarang kategori. Cukup untuk menyegarkan suasana malam final sebagai lagu terakhir dipersembahkan. Tapi jangan lupa, bahawa lagu ini pernah menjadi Lagu Terbaik, Anugerah Industri Nasyid Jakim '06. So ini cabaran buat Saujana dan Mestica.


Kecewa sebab lagu ini tak masuk final.
Ikhlas Dariku - Ustaz Akhil Hayy
Sungguh berkesan dijiwaku lagu ini. Liriknya serta melodi iramanya diadun dengan menarik sekali oleh penciptan yang juga penyanyinya. Mungkin boleh dijadikan sebagai lagu tema dan pembakar semangat dalam ’berjuang’. Agaknya dibimbangi bagaimana jika lagu ini menjuarai Carta Akhir nanti ... kontraversi !!!


Tanpa-Mu – Inteam
Tanpa Inteam, memang rasa tak ceria malam final nanti. Pelik dan agak mengejutkan lagu ini tercicir. Lagu ini memang ’sedap’ iramanya dan amat puitis liriknya. Semacam satu kekalahan atau tamparan terhadap Inteam sebab lagu Suhaimi ( bekas ahli kumpulannya ) masuk final. Patut lagu ini menggantikan lagu Pesona Zulaikha nyanyian Suhaimi.


Warna-Warna Cinta - Brothers
Bukannya kecewa sangat, tapi lagu ini mungkin akan mengundang kontraversi sebab dinyanyikan bersama Waheeda. Lagipun ’Cinta’ yang dimaksudkan akan mudah difahami ramai sebagai cinta antara seorang teruna dan dara. Tapi lagu ini memang ’mendayu’.



Senarai 10 lagu di atas sebenarnya adalah terpilih diantara 30 calon ke akhir ACNI 2007sebagaimana berikut ...

1. Al-Hambra ( Far East )
2. Biarkan ( Nowseeheart )
3. Camar Kelukaan ( Saff One )
4. Cinta Pertama ( Far East )
5. Dunia Yang Lebih Indah ( Firdaus )
6. Hijrah Menuju Allah ( Devotees)
7. Hujan Gerimis ( Rast )
8. Ikhlas Dariku ( Ustaz Akhil Hayy )
9. Inspirasi ( Nowseeheart )
10. Jalan Sehala ( Saujana )
11. Keampunan ( Mirwana+Akbar )
12. Kias Cinta ( Suhaimie )
13. Layar Keinsafan ( Mestica )
14. Melakar Cinta Di Pintu Syurga ( Far East+Nassier Wahab )
15. Menangislah Di Bahuku ( Firdaus )
16. Menanti Di Barzakh ( Far East )
17. Nur Iman ( Brothers )
18. Nur Syahadah ( Far East )
19. Nur Tuhan ( Hijjaz )
20. Pengorbanan ( Nowseeheart )
21. Pesona Zulaikha ( Suhaimie )
22. Salahuddin Al- Ayubi ( Mestica )
23. Sandaran Cinta ( Saff One )
24. Saujana ( Saujana )
25. Segemgam Tabah ( Inteam )
26. Seruan 5 Waktu ( Mirwana )
27. Setelah Aku Dipaling ( Rast )
28. Tanpa-Mu ( Inteam )
29. Tika Dinihari ( Devotees )
30. Warna-Warna Cinta ( Brothers )

Share:

LIMA 2007

Ke Langkawi baru-baru ini sebenarnya tak sempat nak tengok LIMA 07 ... tetapi sempat melihat beberapa suasana persiapan dan pertunjukan ( barangkali latihan ) daripada peserta dalam pameran tersebut. Berikut adalah beberapa yang sempat dirakamkan.






Share:

Pengalaman Ke Langkawi Bersama Firefly

Bukan apa, sebenarnya just nak ajak anak dan isteriku merasa naik kapal terbang. I’ve told them, sama aje dengan naik 'Perodua Rusa' ketika menerjah lebuhraya ... so dengan tempahan menerusi internet dapatlah tiket murah dengan Firefly. As advertised, rega tiket RM 9.99, tetapi setelah dicampur itu dan ini jadi RM 167.97 untuk 3 orang. Firefly claims to be the first community airline in Malaysia and utilize the Penang International Airport as a base of operations and hub. Their first flight commenced on the April 3, 2007 to Kota Bharu.

Rasanya ini kali ke -5 bagiku ke Langkawi. 3 kali sebab ada urusan rasmi kerja ( termasuk 1 kali bawa sekali sekeluarga ) dan dua kali 'bercuti'. Tetapi bagiku Langkawi adalah destinasi keluarga yang menarik. Kali ini aku pergi bertiga aje. Setibanya di Terminal 3, Lapangan Terbang Subang suasananya agak sepi saja. Kereta tak banyak dan orang pun tak ramai. Ruang menunggu pun rasanya tinggalan dulu-dulu semasa digunakan secara aktif. Kekira setara dengan sesetengah hentian bas ekspres di negara kita.

Atas tiket, flight patut bertolak 3.45 pm, tapi jam 3.50 baru nampak flight Fokker 50 tiba. Lepas itu macam ada masalah dan kami masih belum dibenarkan boarding. Rupanya masih ada orang dalam flight tersebut, entah dari mana agaknya. Lepas tu kedengaran ’kecoh’ macam ada masalah bagasi. Kekira jam 4.15pm baru dibenarkan naik. Suasana dalam flight bagiku biasa aje macam naik MAS. Cuma agak kecik, satu row ada 4 seat dengan lorong ditengah-tengahnya. Ada dua orang pramugari dan rasanya dua atau tiga row di belakang sekali kosong. Penumpang kekira 30 orang. Berbanding Air Asia, setiap tiket ada seat number. So tak payah berebut.

Fokker 50 yang dinaiki, terbang rendah saja ... masa take-off agak menggerunkan juga sebab bunyi kuat. Satu keistimewaan bila terbang rendah sebab boleh nampak dengan agak jelas dan menarik rupabumi di bawah. Bandar, ladang, sawah, laut, jalan raya dan bangunan nampak jelas. Kalau other flight mungkin tak boleh nampak. Dalam flight tidak diberi sebarang makan or minum ( expected ), sebaliknya ada di jual oleh dua pramugari tadi. Rega tak usah cerita, air tin biasa RM 1- RM 1.50 tu dijual sampai RM 5 – RM 6 !!!.

Landing di Langkawi kekira 5.30 petang. Agak mengerikan juga masa touch-down. Mungkin sebab kapal kecik, tak smooth dan bising semacam. Nampak berderet aircraft siap sedia untuk pamiran LIMA 07 di kawasan bersebelahan airport. Lepas claim bagasi, terus tempah Kelisa for two days dan ke tempat penginapan di Institut Pertubuhan Peladang Langkawi. Just nice untuk three of us. Di Langkawi targetnya pegi tempat yang tak pernah dikunjungi sebelum ini seperti Galeria Perdana, Kg Air Hangat, Taman Buaya, Pantai Pasir Tengkorak, Pantai Pasir Hitam, Kompleks Kraftangan, Air Terjun Temurun, Langkawi Falls dan Lagenda Langkawi.



Share:

18 Okt : Hari Raya Ke-6 ( Travelling Day lagi )

Kiranya hari ini nak pulang kembali ke Saujana Utama, Sungai Buloh. Seronok nampak budak Dida dan Dija. Dalamperjalan balik singgah rumah Pak Cik Ajil di Tongkang Pecah Batu Pahat. Jadi sedara sebab anaknya kawin dengan adik isteriku ... panggil apa yeak ? Lama tak jumpa, raya tahun lepas tidak singgah.



Then ikut jalan baru ke rumah adik di Telok Mas Melaka. Masa di Bakri Muar isi minyak ternampak di sebelahnya orang ramai membanjiri tanah perkuburan. Adakah sebab hari ini dikatakan Raya 6 ? Kalau Hari Pertama Raya di haramkan puasa, kiranya esok hari ke-7 baru Raya 6. Bidaah ke ni ? Anyway ziarah kubur tidak kiralah bila, memang ada kebaikannya. Nampaknya Akila kini ada hobi baru, iaitu bela dua ekor Hamster. Kucingnya pun comel, siap dapat duit raya lagi. Lepas lepak-lepak, makan tengahari terus bertolak semula. Jalan di Lebuhraya Plus, lengang betul. 5.30 petang sampai rumah. Alhamdulillah selamat, tetapi elektrik takde, peti sejuk busuk nak mampus.
Share:

17 Okt : Hari Raya Ke-5

Dah masuk hari kelima, aku masih gagal memakai baju melayu rayaku yang kedua. Pagi ke Sungai Lurus Senggarang, rumah Wak Jamil Pak Mertuanya Adam ( adik ke yang ke-2 ). Then ke Batu Pahat rumah Wak Mokhsin dan Che Badri. Banyak juga Batu Pahat berubah sekarang. Singgah pekena Beryani Gam di Benteng Sungai Batu Pahat. Orang ramai, pekerja kurang dan kehadiran kami pun tak dilayan. Inilah bezanya meniaga orang Melayu dengan Mamak. Makanan kira sedap juga walaupun sudahlah kuantitinya sedikit dan bahannya kurang ( sayur dah habis ), tapi reganya tetap sama RM5. Nak cepat ke Mekah kot.



Lepas kekenyangan, gi shoping kat The Summit untuk keperluan Hari Raya Haji. Ramai juga orang di sana, sebab ada Sale.
Share:

16 Okt : Hari Raya Ke-4

Pagi lagi dah riuh dengan telatah tiga budak comel, Anis Dida, Anis Dija dan Syafik. Lepas bersiap dan 'beraya' dengan mak, kami beraya ke rumah-rumah sedara mara terdekat. Sempat jumpa Che Shahrom dan katanya petang semalam baru bertolak daripada Terengganu. Kalau tahu boleh singgah semalam, sebab ingatkan dah balik Johor. Maklumlah dah raya ke-4. Memula ke rumah sebelah iaitu rumah Che Nah. Che Yunus ( suami kepada arwah Che Lah, adik arwah ayahku ) baru keluar dengan anaknya yang mengadu 'semput. Anak sulongnya baya Abdul Rahman anak keduaku kini mula berdikari dengan mengambil upah jahitan. Nampaknya Che Yunus masih menduda lagi. Demi anak-anak barangkali. Then ke rumah Che Miah dan Atok Daud. Tapi Atuk Daud sedang bersiap bertolak ke Johor Baru dan tinggal Che Abu dan Che Idah sekeluarga. Kesian mereka, sebab pemandangan mata Che Abu semakin 'parah'. Cuma cam daripada segi suara saja. Dah setahun tak boleh kerja, harapkan Che Idah isterinya ambil upah menjaga anak-anak orang. Rumah Che Miah siap ada studio untuk bergambar pulak.



Lepas Asar, gi rumah Wak Salim then ke Keluang, rumah Wak Khalid, mertua Ajit ( adik ku yang 4 dalam keluarga mak ). Gerimis dan jalan sesak giler nak melepasi Air Hitam. Juadah istimewa, me cintan dengan kuah kari di rumah Wak Khalid. Kira orait juga. Balik singgah Air Hitam, biasalah tengok-tengok bunga dan akhirnya beli juga pokok buloh artificial untuk hiasan dalam rumah. Dari dulu dah risek-risek tapi belum berkenan nak beli. Sampai rumah jam 10.00 malam, main bunga apai pulak. Anis Dija masih lagi ketakutan dengan bunga api. Orang riuh main di luar rumah, dia tutup telinga sambil berbaring depan TV, lantas terus tidur.
Share:

15 Okt : Hari Raya Ketiga ( Travelling Day )

Pagi bersiap untuk bertolak ke Johor. Jam 8.30 bertolak. Since perjalanan dijangka sampai malam, maka aku ambil keputusan berpuasa. Tengah jalan selisih dan berhenti beraya di Pantai Penarik dengan Che Ngoh Zali. Anak kedua Che Ngoh, Suhaimi yang suatu ketika dulu koma setahun kerana xciden, semakin baik pulihnya. Kakaknya Suriati kini jadi Guru J-QAF di sekolah berdekatan.



Tiba di Pasar Payang jam 11.00. Terbeli juga baju batik warna biru sebab ada 'offer'. Melihatkan kain songket yang beratus-ratus reganya, siapalah yang memakainya. Dengan kehadiran songket India dan Bangladesh yang murah dan tidak kurang cantiknya, ini suatu cabaran kepada industri songket Malaysia/Terengganu yang aku yakin ada kesan negatifnya.

Sebelum meneruskan perjalanan, singgah di Stesen Minyal Shell Batu Burok tempat Su Lan dan isteri serta Abu Dzar kerja. Perjalanan kira lancar, dari Ajil, Bukit Besi, Jabor, Gambang, Segamat dan berhenti mahgrib serta buka posa di Masjid Chaah. Sampai rumah jam 9.30malam.
Share:

14 Okt : Hari Raya Kedua

Pagi semasa sarapan pagi, dengar cerita Abu Dzar yang dikejor polis semasa kejadian kononnya 'rusuhan' di Batu Burok Terengganu. Baginya kejadian tersebut memang dirancang dan sehingga kini 'pembakar bendera' masih gagal ditangkap. Sebaliknya yang ditangkap ada yang tak ada kena mengena dan kebetulan lalu situ. ABu Dadar juga baru balik 12hb daripada Wales. Cuti 2 minggu, tiket pegi balik RM4,200. Masih mengaji buat Master. Tengah bersembang, Rahman talipon dari Kanada. Adake Kak Yong anak sulongku tanya , 'bila Rahman naka balik ?'.



Lepas bersiap ke rumah Nuar, makan nasi minyak dan lontong. Then ke rumah Ayah Long, semalam tak sempat singgah untuk rasa satenya. Ramai orang dalam rumah ayah Long, maklumlah anak pun ramai. Lepas tu balik rumah dan dirumah keluarga Mok Cik Chah ( Habsah ) datang termasuk yang aku kenal rapat iaitu Tarmizi yang masih kerja dengan FRIM.

Petang lepas asar, Su Lan dan Ayah Chik balik. Aku sekelurga pun jalan ke Pantai Air Tawar dan Bukit Keluang. Ramai orang 'beraya' dipantai rupanya. Sikap rakyat 'terengganu Bistari' masih tidak berubah juga. Sampah bekas minuman buang atau tinggal merata. Ataukah ini sikap rakyat Malaysia, khususnya Melayu ? Sebelum balik rumah, cari Sata dan ketemu juga. walaupun mahal sikit.
Share:

13 Okt : Hari Raya Pertama

Pepagi dah bersiap. Solat sunat di ’markas’ terdekat. Khutbah oleh ’ustaz muda’. Menarik juga kandungannya. Rasanya ramai antara kita tidak tahu kisah bagaimana ’takbir’ yang sering di lafazkan semasa hari raya berasal dari peperangan Badar. Kemudian open house rumah ’ayoh’. Melayan tetamu bersama anak-anak. Sambil tu sempat bergambar untuk kenang-kenangan sebagaimana berikut :-



Apa yang menarik, hari ini adalah Hari Lahir 'Ayoh' yang ke-75. So ada suprise potong kek. Ramai yang tak tahu, aku tahu pun sebab semalam masa register di klinik dengan ICnya. Petang pergi rumah ’Mak Long’ yang baru sebulan dipotong kaki kirinya akibat kuman yang menjakiti tulang kaki. Masa menerima rawatan di Hospital Kubang Kerian, katanya berada bersebelahan dengan orang yang kena tembak oleh polis masa tragedi kononnya 'rusuhan ceramah' di Batu Burok Terengganu. Pegi ke ’Lek jatuh’ rumah Mak Yah. Anak-anak ke pantai main pasir sambil merakamkan azam untuk mencapai 12A1 dalam SPM. Then ke Padang Luas, raya rumah Che Ngoh. Ingat nak ziarah 'rumah sendiri' tapi penghuninya takade. Rumahku ini baru disewa dengan penyewa baru. Selalu berhubung menerusi telefon, tapi tak kenal muka. Kira oklah berbanding penyewa yang aku halau sebelum ini. Terjaga sikit rumah.

11.00 malam Su Lan sampai follow by Ayah Cik 11.30 mlm. Tapi terpaksa ke Unit Kecemasan Hospital Jertih sebab orang rumah 'kesemputan'. Ubat sedut yang dibawa dah kehabisan. Sebelum tu dah round Jertih, tapi kinik tak buka dan yang buka pun tak jual.
Share:

12 Okt : Sehari Sebelum Raya

Lepas solat Suboh, ikuti kuliah yang disampaikan oleh ‘Ustaz muda’ berkaitan dengan pengakhiran hidup yang baik atau jahat, hasnul khaitmah atau suuk-ul khatimah. Balik rumah ‘ayoh’ ( Pak Mertua ) mengadu kesakitan dan bergegas cari klinik di Kg Raja dan Jertih. Mana ada klinik pagi lagi sudah buka, apatah lagi hari cuti Jumaat di Terengganu. Dapat satu klinik dah buka. Doktor syak batu karang ada lagi, padahal sebelum ini ayoh dah operate buang batu dua kali dah. Doktor cuma bagi obat tahan sakit dan sarankan pergi hospital lepas raya nanti untuk pemeriksan lanjut.



Balik beli bahan untuk raya esok serta berbuka puasa ’perdana’ petang ini. Lepas solat jemaat, pergi Jertih lagi sebab ada lagi barangan anak yang tak settle lagi. Tudung, brooch etc. Konon just nak meneman aje, terbeli juga baju raya baru warna biru yang kononnya nak match dengan baju raya anak-anak dan isteri. Orang ramai, tambahan pulak ruang pasar menjadi sempit setelah tempat perhentian bus Jertih ditutup untuk diubahsuai. Petang bersiap untuk buka puasa. Kuih nekbat yang dinanti-nanti akhirnya tercapai juga hajat di hati. Keluarga ayah Long, Baba, Pok Teh dan Ayah Ngah Padang Luas turut hadir. Kira meriah juga. Lepas solat, bebudak sibuk main bunga api dan gembira sebab esok nak raya. Malam bersiap bantu mana yang patut di dapor. Nak tengok TV pun tak dapat sebab rosak. Bagus juga, tidaklah asyik nak ngadap TV aje pada musim raya.

Entah secara tetiba rasa terharu sebab Ramadan telah berakhir. Sedang SMS bertalu-talu diterima daripada kengkawan mengucapkan selamat hari raya dengan berbagai madah dan pantun. Untuk beberapa rakan orang pantai timur sempat ke anto sms berbunyi,

Tercapai sudah hajat dihati,
Merasai Nekbat yang diidami,
Ramadhan pergi sayunya hati,
Ya Allah terimalah ibadah Ramadan kami’.

Share:

Kenangan 2 Okt 2006

Setahun telah berlalu .... sesedar telah setahun. Sedangkan peristiwa itu masih menghantui perasaanku ketika menaiki Elegentku ... tangan masih sakit sampai sekarang dan memang doktor pernah kata tak akan dapat recover 100%. Tak boleh angkat berat-berat dan tidak boleh angkat menegak ke atas, macam pelajar angkat tangan untuk tarik perhatian guru bagi menjawab soalan. Namun kenangan berikut sebenarnya pernah ku catat setahun lalu, tapi tak jadi nak publish ... kali ini akau ambil keputusan untuk kongsikan dengan sesiapa yang sudi mengunjungi blog ku ini ...

Pagi 2hb Oktober 2006, seperti biasa lepas sahur, mandi dan ke surau solat suboh dan lepas tu bersiap pergi kerja. Terasa segar sikit badan berbanding malam tadi. Lewat petang semalam terima call daripada Ustaz Nizam, katanya dia lewat sikit tetapi sempat untuk tazkirah lepas Isyak. Siapa nak jadi imam Isyak dan terawikh kalau begini, antara aku dan Rosli Naib Pengerusi kerana walaupun ada Jadual Giliran imam sepanjang Ramadhan, aku dan Rosli hanya Rezab jika Imam atau Ustaz penyampai tazkirah tidak hadir. Call Rosli tak diangkat. ‘Tak sihat tapi terpaksa jadi imam juga sebab Ustaz sampai lewat’, gitulah kataku kepada Izmin, bilal malam itu. Selesai solat Isyak masih takde hint yang ustaz telah sampai, terus lakukan terawikh. Lepas terawikh baru tazkirah... ah letih, surau kekurangan jemaah untuk dengar tazkirah. Balik rumah terus ’flat’. Isteri komen, ’takde orang lain nak jadi imam ke, asyik terbatuk-batuk’, aku diam aje.

Ketika naik motor, pagi tu nampak agak panas sikit dan matahari dah mula naik. Kalau naik kereta selalunya dihiburkan oleh radio or kaset, lain caranya. Di trafik light Sg Plong seingatanku, baca Surah Al-Jumaah untuk juga memantapkan hafalan. Kedudukan matahari memang menyilaukan mata.

Sesekali aku meletakkan tangan kiri di halmet untuk menggelakkan silau. Selepas bekas Pejabat BN, akau mengekori sebuah lori. Tetiba terasa aku begitu menghampirinya. Lantas terkejut, menekan brek ( tak pasti kedua-dua atau sebelah sahaja ) dan aku hilang kawalan ( apakah sebab ada pasir di atas jalan raya ) lantas tersungkur aku ke sebelah kanan. Tidak sempat untuk menongkat dengan kaki kerana aku telah mendepankan kaki ke hadapan. Bahu terhantuk jalan dan kepala bersama halmet terasa terseret sikit atas jalan raya bersama kaki kanan. Kelihatan tayar-tayar kenderaan di hadapan dan tak tahulah apa perasaanku masa tu ... alhamdulillah tiada kereta di belakang yang merempuh aku. Lantas cepat bangun lari ke sebelah kiri takut dirempuh kereta belakang. Beberapa motor berhenti membantu mengangkatkan motor Elegentku yang berat tu ke hadapan sikit, betul-betul depan pintu masuk Kilang MSG. Ada yang bertanya, ok ke atau perlukan apa-apa bantuan lagi. Aku kata ok dan mengucapkan terima kasih kepada semua yang membantu. Aku duduk berehat dan minta izin Pakcik Jaga Indian di pintu masuk MSG.

Tetiba terasa tangan terlalu sakit dan berat untuk mengangkatnya. Beberapa pekerja MSG mencadangkan aku pergi hospital. Lalu aku call isteriku, yang kemudian datang membawa aku ke Hospital Pesakit Luar Sg Buloh, bersebelahan Makmal Kesihatan Kebangsaan. Menerusi x-ray, didapati aku mengalami patah di tulang clavikal dan diberi cuti 2 minggu. Aduh ... jatuh sikit begitu sampai patah tulang ? Terpaksa pakai anduh. Dalam perjalanan pulang ke rumah, terima call drp Maulana lantas meminta tolong beliau carikan tukang urut. Isteriku meminta bantuan pembantu makmal sekolahnya untuk membawa semula motor aku ke rumah. Isteriku kata hebuh kat sekolahnya, En Hassan accident, patah tulang.

Di rumah terus berbaring di sofa. Keletihan yang amat sangat, terpaksa makan obat dan mengambil sedikit makanan. Nak bangun daripada sofa pun tak larat. Terima SMS drp Isma, dan semasa membalasnya aku beritahu yg aku kemalangan hingga patah tulang dibahu. Sebaik sms dihantar, pelbagai SMS dan panggilan talipon diterima daripada kawan-kawan bertanya khabar. Harap-harap tak riuh satu Saujana. Ada juga yang datang ke rumah.

Sebenarnya sebelum itu aku telah dipilih oleh ofisku untuk ke Belanda bagi mengikuti satu forum k-Government pada 8 hingga 13 Oktober. Terfikir macamana peluang ke Belanda sedang segalanya telah dan sedang diuruskan. Aku ambil keputusan tak mahu beritahu ofis, tunggu lepas urut petang ini.

Antara SMS yang diterima :-

* Inalillah, Xcden ngan sapa ? Apa yang patah ? Banyakkan bersabar.

* Semoga cepat sembuh. Semoga merahmati tuan. Amin.

* Saya doakan agar abg hassan cepat sembuh.

* Nak call takut mengganggu bg asan tgh tidur atau makan haha. Jadi sms jelah. Tanda saya tahu kemalangan yg menimpa. Tak lupa ucapan, ada hikmah setiap kejadian, kalau saya pakai spek nampak sama tak ngan pasport bg asan ? Kalau sama saya ke amsterdam sanggup diwakilkan haha.

* Dapat msg dr Isma. Moga cepat semboh. Raya da dekat. He2

* San, betulkah ada kemalangan. Semoga cepat pulih. Memang ana nampak anta penat mlm tadi, kena jadi imam lagi. Kuatkan sabar

* As’kum, abg asan, banyak2 istirahat ... didoakan moga cepat sembuh ..

* Assalamualaikum, Semoga cepat sembuh.

Masa ambik wuduk dibantu anak bungsuku yang baru pulang sekolah, tetiba dia rasa macam nak pitam. Tak pastilah sebab berlapar puasa atau tak sampai hati melihatkan keadaanku. Terpaksa solat duduk dan kemudiant bersama Maulana dan Imam Zainuddin, Imam Masjid Merbau Sempak 3 ke Kg Ladang Tuan Mee untuk mengurut. Sampai sana tukang urut tengah urut orang yang last for the day. Since aku baru kemalangan beliau sudi mengurut aku. Sakitnya bukan kepalang walaupun tangan kanan aku boleh diangkat ke atas. Diberinya daun Tembaga Suasa dan meminta ditumbuk dan diletakkan di bahu semasa tidur, buat tiga malam berturut-turut dan lepas tiga hari boleh angkat tangan tu, pesan tukang urut tu. Tentu boleh ke Belanda kalau begini, fikirku dengan semangat.

Lewat petang ramai kawan yang datang ziarah lagi. Kira-kira 9.30 malam berpusu-pusu orang datang kerumah untuk ziarah, selepas terawikh. Terima kasih atas doa, tips dan dorongan semangat daripada kawan-kawan. Malam setelah diletakkan ubat seperti pesanan tukang urut tadi, tidur atas lantai dengan aman dan selesa hingga ke pagi. Benar kata tukang urut, badan tak rasa sakit yang amat sangat.

Ya, apa yang berlaku ini tentu ada hikmahnya. Apakah hint yang Allah cuba nak sampaikan kepadaku ... supaya aku lebih kerap duduk rumah bersama keluarga ? Semoga aku terus dipanjangkan umur bagi menebus kelemahan dan memberikan peluang untuk memperbaiki diri ini. Rasanya belum nak mati lagi ...
Share:

Selamat jalan Anakanda Ku ...

Alhamdulillah, pada 20 Ogos yang lalu, anak saya ( dikalangan yang berkot, kedua dari kiri ) yang turut menyambut hari ulang tahun kelahiran ke-18 pada tarikh yang sama, telah berpeluang dan diberikan kesempatan berangkat untuk melanjutkan pelajaran ke University Of Alberta, Edmonton Kanada. Beliau bertolak bersama kira-kira 20 orang yang lain di bawah tajaan JPA selama 4 tahun bagi mengikuti pengajian dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal. Terima kasih kepada mereka yang hadir dalam majlis solat hajat dan doa selamat di rumah saya tempohari ( sorie, tak jemput semua ). Namun kepada semua, doakanlah agar anak saya diberikan kekuatan dan kelapangan Allah dalam menghadapi hidup di sana, ditetapkan iman dan pulang nanti berbakti kepada orang tuanya, agama dan masyarakat .

Namun agaknya beberapa perkara berikut boleh dishare ( tapi no money back guarantte ) :-
a. Semasa mengandungkan anak-anak, my wife sering membaca surah Maryam, Yusof, Luqman dan ?? ( lupa satu lagi Muhammad ke ? ). Surah-surah ini dikatakan memberikan impak kandungan daripada segi kecerdikan, rupa paras serta keimanan anak yang dikandungi.
b. Kunci ilmu adalah membaca. Wujudkan budaya suka membaca dan mendapatkan ilmu di rumah sejak anak masih kecil lagi. Tidak semestinya buku yang mahal-mahal. Banyakkan bahan bacaan di rumah. Dedulu saya sering belikan majalah kanak-kanak yang seswai seperti Kuntum, Dewan Pelajar dan Kawan. Mungkin tidak mampu beli banyak buku tapi seringlah melawat ke perpustakaan, pameran buku, jualan gudang buku dsbnya.
c. Berikan perhatian, pantau kegiatan anak supaya sentiasa kepada yang baik merupakan suatu yang biasa.
d. Ikutilah ceramah motivasi yang berkaitan pendidikan anak-anak. Sekarang dah banyak, zaman anakku kecik dulu amat jarang. Aku banyak terpengaruh dengan kaset dan buku Datuk Dr Hassan Ali kerana masa tu memang dia yang tersohor dan tipsnya agak praktikal. Ada satu buku lupa tajuk menyebutkan senaman-senaman yang menguja minda dan meningkatkan potensi otak. Sekarang banyak susu yang dikatakan di campur olah bahan tertentu untuk 'kecerdikan', entahlah sejuah mana kesannya. Pendeknya invest sikit RM untuk baca buku motivasi, dengar kaset atau hadiri kursus berkaitan parenting.
e. Semasa anak-anak mengambil peperiksaan yang penting dan besar-besar spt UPSR, PMR dan SPM, iringi masa mereka 'bertarung' menjawab peperiksaan dengan membaca yasin atau al-qur'an dan solat hajat supaya mereka diberikan Allah ilham menjawab dengan 'lancar'. Mungkin kita tidak mampu lantaran kerja ( ambil cuti lagi elok ), tapi paling kurang jangan berbuat maksiat ( memang kalau boleh jangan buat maksiat langsung ). Macamana pertolongan Allah nak datang sedang kita dalam keadaan maksiat ?
Sekadar itu yang teringat pada masa ini, semoga ada manfaatnya.
Share:

Selamat Hari Lahir Nadiah Dan Abdul Rahman

Selamat Hari Lahir Nadiah yang ke-17
Selamat Hari Lahir Abdul Rahman yang ke-19
Semoga berjaya mengharungi hidup ini dengan sukses ..
Selamat Maju Jaya
Share:

Pelancaran www.saujanautama.net

Syukur, soft-launch www.saujanautama.net ( su.net ) telah berjaya diadakan di Cafe Cengal pada 12 Ogos 2007, jam 5.30 petang. Detik tersebut merupakan suatu yang bersejarah, khususnya bagi ahli Panel Portal dalam memenuhi aspirasi komuniti Saujana Utama.

Su.net diwujudkan dengan konsep berita atau bulletin. Apa yang berlaku termasuk aktiviti penduduk akan cuba dipaparkan untuk makluman semua. Pemakluman ini sekaligus menjadikan komuniti yang lebih berinformatif, saling menghargai dan memudahkan sebarang usaha pengintegrasian dan saling kerjasama ke arah penghidupan yang lebih sejahtera. Perjalanan su.net dikendalikan oleh satu panel yang dinamakan Panel Portal dengan keanggotaan oleh beberapa orang penduduk setempat yang mempunyai satu aspirasi iaitu menyediakan satu platform komunikasi dan informasi komuniti secara online dengan memanfaatkan pengunaan ICT.

Seminggu dua ini memang sibuk aku mengerjakan laman permulaan saujanautama.net. Ini termasuk juga dengan laman rasmi SMK Saujana Utama yang anda boleh lawati di http://smksu.saujanautama.net. Aku ambil kesempatan ini kerana kebetulan menjadi AJK PIBG sekolah berkenaan. Semoga dengan usaha ini akan memberikan manfaat kepada semua warga SMK saujana Utama dan penduduk Saujana Utama secara umum.
Share:

Bandar Damai Dan Indah ?

Entah, tetiba nak bicara dengan slogan 'Saujana Utama Bandar Damai Dan Indah'.

Walau apapun slogan pemaju berikan, sudah ditakdirkan aku menetap di SU pada masa ini. Hendak atau tak, hidup sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini perlu diteruskan dan apa yang berlaku di sekelilingku( sama ada ambil tahu atau tak ambil tahu ) semuanya adalah dugaan hidup dan asam garam kehidupan. Bagaimana respon terhadap persekitaran, sama ada masalah kemudahan yang perlu disediakan, jiran tetangga, kemudahan sekolah, kedai, keselamatan, polis, sekolah agama, tanah kubur, masalah sosial dan pelbagai lagi adalah bergantung kepada kederat semua yang hidup dalam bermasyarakat. Itupun kalau nak hidup bermasyarakat, sebab ada juga yang pepagi gi kerja, memalam balik kerja dan masyarakat yang ditemui hanya pekedai, klinik, pomen dan cikgu sekolah/tadika. Bagi pemaju serta MDKS, memenuhi keperluan penduduk sudah jadi tanggungjawab dan bagaimana mereka react kepada 'hal ehwal' penduduk adalah juga asam garam kehidupan mereka ...

Bagi yang baru mula hidup berkeluarga kecil mungkin tak sama pengharapannya dengan dengan yang dah veteran or tua macam aku ... definasi Bandai Damai Dan Indah ( BDDI ) adalah mengikut persepsi memasing since kita pun tak tahu apa definasi Glomac ( rasanya ) dengan BDDI ... mungkin dalam BDDI tidak boleh ada tanah perkuburan, tidak boleh ada sekolah agama berbanding Restoran yang 'sedikit ada kelas', aktiviti berkuda, supermarket, rumah kelab etc .... entahlah
Share:

Masuk Ke Dalam Islam Keseluruhannya

Firman Allah SWT dalam ayat 208 surah al-Baqarah bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Islam secara menyeluruh dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang nyata."

Dalam ayat ini, jelas menunjukkan bahawa Allah SWT mengarahkan umat Islam agar masuk yang bererti menerima Islam secara keseluruhannya tanpa berbelah bagi, ia juga adalah jelmaan daripada doa iftitah yang dibaca dalam setiap solat, 'sesungguhnya solatku, segala ibadatku, hidupku dan matiku hanya untuk Tuhan sekelian alam ini'.
Begitulah juga dengan doa yang dibaca melalui surah al-Fatihah, 17 kali sehari semalam, iaitu tunjuklah kami jalan yang lurus.

Masuk atau menerima Islam secara keseluruhannya seperti dalam ayat di atas, boleh disimpulkan seperti di bawah ini :

1- Menerima Islam sebagai cara hidup.

2- Menerima Islam sebagai penyelesai kepada semua masalah.

3- Menyedari bahawa Islam adalah satu-satunya agama yang benar di sisi Allah.

4- Menyedari bahawa apabila tidak beramal dengan Islam secara serius, akan ditimpakan musibah oleh Allah SWT.

5- Memahami dengan sebaik-baiknya, bahawa apabila tidak beramal dengan Islam, bererti tidak percaya kepada kemuliaan Allah selaku Pencipta, apabila tidak percaya kepada Allah, bermakna menempah tempat dalam neraka.

6- Bersedia untuk menjadikan Islam sebagai pegangan dari sudut pakaian, cara berfikir, pergaulan, usaha harian, kerjaya dengan melaksanakan segala tanggungjawab sebagai Muslim/Muslimah sejati di sisi Allah.

7- Memperuntukkan masa untuk belajar Islam serta berkorban segala keringat, masa, tenaga, pemikiran dan kesanggupan.

8- Berjanji kepada Allah untuk memelihara agama-Nya.

9- Berjanji untuk memelihara jiwa daripada sebarang naluri dan kecenderungan yang menyalahi syariat.

10- Berjanji untuk memelihara harta daripada terjebak menyokong musuh-musuh Allah yang akhirnya membunuh saudara-saudara seagama seperti membeli rokok keluaran syarikat orang-orang Yahudi.

11- Berjanji memelihara keturunan serta kehormatan sebagai orang Islam dengan tidak melakukan perkara-perkara yang boleh menjejaskan imej serta peribadi sebagai seorang Muslim yang sungguh-sungguh untuk mendaulatkan Islam.

12- Berjanji untuk memelihara memelihara akal daripada berfikir yang boleh merosakkan kesucian agama Islam dan berfikir cara bagaimana boleh memajukannya.

13- Menterjemahkan lima slogan yang pernah difahami oleh generasi ulama awalan sebagai cara hidup sempurna, iaitu Allah matlamat kita, Rasul itu pemimpin dan contoh teladan kita, al-Quran itu perlembagaan kita, jihad itu adalah cara hidup kita dan mati pada jalan Allah adalah cita-cita kita yang tinggi lagi murni di sisi Allah.

Ustaz Zainudin Hashim
19 Jun 2007
Share:

Abdul Rahman's Graduation Day - Taylor College

Alhamdulillah, pada 15 Jun 2007, anak bujangku Abdul Rahman telah secara rasminya lulus pengajiannya di Kolej Universiti Taylor dalam program International Canadian Pre-University ( ICPU ). Gred yang diperolehi kira not bad juga, just enough to secure Kerajaan or JPA sponsorship untuk meneruskan pengajiannya di Kanada September ini dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal. Berdasarkan result, nampaknya rendah bagi subject English dan kena lebih 'berkomunikasi'. Gitulah yang dikata oleh setiap pensyarahnya semasa Parent Teacher Day awal 2007. To me that result pun dah cukup baik apabila mengenangkan keadaan di mana dia nak withdraw, seminggu selepas mula belajar di kolej berkenaan JUlai 2006. Mungkin sebab suasana yang rata-rata non Malay except yang tajaan JPA. Harapnya itu satu pengajaran baginya, belajar menangani suasana yang menimbulkan 'inferiority complex' dirinya dan rasanya itupun tujuan JPA hantar ke sana.

Share:

Pelancaran Penggunaan Kad Kredit di JPJ - 9 Jun 2007

Ingat tak mahu datang, tapi terpaksa datang juga ke Pelancaran Pembayaran Urusniaga JPJ Dengan Kad Kredit yang diadakan di JPJ Seberang Jaya. Pergi pagi balik petang dengan kapal terbang. Memang dalam program ini, aku dipertanggungjawabkan dalam hal teknikal pembangunan aplikasi bagi pihak JPJ. Kalau tak hadir nanti kata sombong pulak. Sebenarnya projek ini kira dah siap pada tahun 2005 tapi ditangguhkan sebab tunggu kelulusan, pekeliling dan pembentangan Budjet 2006. Since pilot Disember 2006 sehingga Mei 2007, sebanyak RM 3.6 juta Pembaharuan Cukai Jalan menggunakan kad kredit. Selepas pelancaran ini, mungkin orang ramai mulai tahu dan akan lebih banyak tranksaki terlibat. JPJ Seberang Jaya dipilih sebab menjadi penyumbang terbesar dalam kutipan. Bagaimanapun masih ada pejabat JPJ yang sangat kurang dan alasannya penduduk setempat tak ada kad kredit. Bukan nak mengalakkan orang ramai berhutang, tetapi satu alternatif dan kemudahan pihak JPJ dalam hal berkaitan dengan pengurusan wang tunai, cek kosong, cek rosak dan sebagainya. Akan datang diluaskan untuk traksaksi lain seperti Lesen Memandu dan Pembayaran Saman. Tapi entah bila agaknya ...

Perjalanan balik, sempat singgah Penang Road. Cuma beli jeruk buah salak dan buah pala. Rasanya last time ke Penang ialah tahun 1985 kerana mengikuti seminar IT di USM. Lepas tu cuma tumpang lalu untuk ke airport Bayan Lepas sebab Airport Alor Star banjir tahun 2000. Tahun 1980 ada juga pergi setelah menang kuiz dalam satu program radio dan memenangi tiket percuma melancung ke Penang.

Share:

Bercuti Di Langkawi ...

3 hb Jun yang lalu, kami sekeluarga berpeluang ke Langkawi. Aku sebenarnya kena menghadirkan diri ke kursus F48 anjuran JPA di Bayview Hotel hingga 7hb Jun. Since cuti sekolah, so bawa semuanya sekali kecuali anak bujangku yang sedang bersiap menghadapi peperiksaan akhirnya di Kolej Taylor. To me Langkawi is a good place for family holiday. Last time kami sekeluarga pergi ialah pada Februari tahun 2001. Antara tempoh berkenaan, aku sempat berkunjung dua kali rasanya atas urusan rasmi, tapi tak sempat ‘ziarah’ mana. Banyak tak banyak, banyak juga perubahan Langkawi sekarang.

Lepas chek-in dan makan tengahari, terus ke Makam Mahsuri. Nampaknya dah diupgrade sehingga menjadi Kota Mahsuri. Kini dilengkapi dengan Muzium Legenda Mahsuri, Mini Zoo, Pentas Budaya, pameran batu-batan Langkawi serta beberapa rumah replika mereka yang mempunyai hubung kait dengan Mahsuri. Makamnya pun dah diperbesarkan. Kimni ada muzium diodrama kisah Mahsuri. Kira OK juga walaupun dikenakan RM5 sekali masuk untuk dewasa. Cuma kedengaran ada juga khurafat ambil ’berkat’ daripada air telaga Mahsuri. Balik semula Kuah, mula window shopping.

Pekan Kuah tempat membeli belah serta Bazar Mara hanya bersebelahan dengan hotel penginapan kami. Ke Langkawi Fair nampak lengang aje. Impian Samudera katanya murah sikit, but since ada orang kata taukehnya ’keyahudian’, takdelah nak pergi. Tapi tak ade sangat yang dibeli pun. Cokelat, kain batik jawa, t-shirt dan set minuman teh je. Cuti sekolah orang ramai betul, terutamanya di Kedai Hj Ismail Group. Tempat shoping yang awal-awal dulu yang menghadap ke laut sudah takde, sebab ada projek pembesaran jalan. Dulu di situlah beli pinggan mangkuk imported jenama terkenal.

Petang Selasa, ke Dataran Langkawi. Masih macam itu juga, maklumlah helang batu, nak berubah macam mana. Cuma tempat ruangan gerai jualan berdekatan tu masih tak ramai yang berniaga dan nampak macam dah tak terurus sebahagiannya. Burung helang inilah yang memberikan nama kepada Pulau Langkawi iaitu 'Lang' dari perkataan Helang dan 'Kawi' daripada warnanya yang 'reddish brown'. Aku kira ini antara landmark menarik untuk diabadikan kenangan ketika di Langkawi. Tambahan tiada bayaran dikenakan dan terletak dekat jeti ferri.

Hari Rabu ada ruang masa, sewa kereta. Kereta Iswara ’burok’ manual. Ah, siksanya, di tambah alat hawa dingin tak sejuk. Memula nak ke Kereta Kabel, tetapi sebab hujan lebat, lantas melencong ke Underwater World dulu. Di sana yang baru dan kira menariknya ialah peguin dan tayangan filem 3D. Dah besar 3 ekor peguin yang dilahirkan di sana dan dua lagi akan datang. Hidupan lain rasanya sama seperti dulu jugak. Tak pernah ke Aquaria di KLCC, tapi katanya sana lebih besar dan tersusun. Suatu ketika dulu Underwater World ini dikatakan yang terbesar di Asia tenggara, tapi kini dah 'kalah' kot.

Lepas tu ke kabel car yang merupakan satu tarikan baru. Alamak menggigil lutut, kejang otot betis semasa kereta kabel mendaki ke atas, di tambah dengan sedikit berayun oleh tiupan angin dan bergegar semasa melalui tiang di pertengahan perjalanan. Seram sejuk semasa sampai dan berada di atas Gunung Mat Cinchang. Tak sabar nak turun balik, tapi orang tak ramai sebab baru lepas hujan. Pemandangan memang menarik. Cuma terfikir dengan ketinggian begini, macam mana dia orang buat dulu, berapa ramai agaknya yang terkorban.


Lepas tu pusing sekitar Oriental Village yang terletak di kaki Gunung Mat Cincang. Rasanya ini tempat tarikan baru jugak. Banyak kedai-kedai yang melambangkan pelbagai negara, khususnya restoran. Tak sempat tengok gajah serta bermain dengan arnab hidup sebab dah tutup. Lepas itu balik sambil menikmati pemandangan pantai serta pelabuhan kapal layar. Singgah di Beras Terbakar. Nampak takde perubahan sangat, kecuali rumput di tapak beras terbakar tu dah hampir keseluruhan menutupi permukaannya.

Khamis 7 Jun, 11.00 pagi merupakan acara penutupan kursus. Lepas itu pack barang dan terus shoping buat kali terakhir dan akhirnya ke jeti untuk kembali ke Kuala Perlis. Berbanding dulu, kini kompleks jeti ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti ATM, kedai makan dan pelbagai kedai lain untuk 'last-minute' shoping sementara menunggu ferri tiba. Atas kertas katanya perjalanan 45 minit, tapi rupanya hampir 1 jam 15 minit. Dapat naik kereta semula terasa segar dan tak sabar nak kembali ke Saujana Utama. Bertolak kekira jam 5.00 petang dan sampai rumah jam 10.15 malam.
Share:

Bersama Tn Kadhi Kuala Selangor - 26 Mei 2007

Bukan nak menikah lagi, tapi Sabtu 26 Mei jam 3.15 petang, Tn Kadhi Kuala Selangor Ustaz Idris bin Ramli singgah sebentar di Surau Al-Hidayah selepas majlis akad nikah di salah sebuah rumah di Cemara 7. Turut hadir selainku ialah Sdra Rosli Mohd Hussain ( Naib Pengerusi ), Sdra Fakaruddin ( Ketua Teknikal Pembinaan KIDaS ), Tn Hj Omar ( 'Siak' Al-Hidayah ) dan Us Dr Mohd Zaki ( ahli qaryah serta house-mate Tn Kadhi semasa ngaji di Mesir ). Perbincangan berlangsung kira-kira 45 minit dan Tn Kadhi kemudian ke Puncak Alam untuk majlis akad nikah di sana. Antara yang di sentuh & dibincangkan :-

a. Perbincangan strategi mendapatkan tanah tambahan di tapak Dewan MDKS. Pelan tapak yang dipohon diberikan semula untuk pihak JAIS Kuala Selangor ajukan kepada JAIS Shah Alam. Justifikasi keperluan dimaklumkan walaupun terdapat perancangan pembinaan SRA.

b. Tentang ada ura-ura ada tapak tanah sekolah agama bersekali dengan masjid di Saujana Utama. Pihak penduduk ( AJK KIDaS kot ? ) akan dimaklumkan apabila orang JAIS turun melawat tapak nanti. Berita ini mengejutkan semua wakil Surau Al-Hidayah yang hadir .... kita tunggu dan lihat sahajalah.

c. Permohonan mendirikan tambahan bangunan bagi maksud untuk digunakan oleh KIDaS akan dimajukan kepada MDKS tanpa 'sign' JAIS Kuala Selangor sebab Surau Al-Hidayah sendiri yang hendak membangunkannya. Nasihat beliau supaya mengikuti peraturan serta keperluan peruntukan undang-undang.

d. Memaklumkan bahawa AJK Surau Al-Hidayah adalah seperti yang dicadangkan dan dianggap kekal AJK sedia ada. YB Dato' Amiruddin telah 'sign' merestuinya, cuma tinggal menunggu watikah daripada MAIS. Nasihat beliau, jangan risau dan 'pandai-pandailah'. Sekurang-kurangnya perkara ini meredakan teka-teki sebelum ini.
Share:

Selamat Hari Guru ....

Akhirnya ku temui gambar guru-guruku semasa di SM Sains Kluang Johor 1980. Yang pakai kot tu HM - Abdul Rashid Hamzah ( ade le sekali dua kena 'piat' telinga ). Di kanannya, Penolong HM Cikgu Osman nayan yang pernah ku 'tipu' menggunakan surat rakanku untuk membolehkan aku dapat kebenaran balik kampong. Di kirinya Cikgu BM Basar Bani ( baru meninggal last year ), next Cikgu Abdul Rahman - Ketua Warden dan jurulatih hoki ku. Kanan sekali juga jurulatih hoki, then masuk Islam, lupa lak nama. Tapi kecoh citer satu sekolah hal bila dia nak 'sunat'. Cikgu Seni Perushaan, no 4 dari kanan Cikgu Heng Peng Nam yang selalu berteriak di bengkel industrial art yang bising 'bangar'.

Yang lain, baris belakang 4 dari kanan Cikgu Azman yang juga jadi 'pak sedara' kemudiaanya tapi meninggal last year. Seorang warden asrama dan cikgu muzik, tapi akhir hidupnya merupakan orang kuat 'jemaah' dan pakar motivasi. Kalau jumpa selalu mencabar 'dulu masa sekolah bukan main lantang, sekarang apa 'anta 'dah buat untuk ummah ? Jika singgah di rumahnya, anak-anak dapat 'ceramah motivasi' percuma.

Sebelah Cikgu Azman ( 5 dari kanan ) Cikgu Hoo ngajar add math. Pernah ketika aku tersenggok-senggok semasa beliau mengajar, dibalingnya kapur lalu terlekat di celahan spek dan mata. Baris tengah, yang ke-6 cikgu muzik asyik pakai seksi, kalau ngajar tu resah gelisah kami dibuatnya. Di sebelahnya Cikgu Hussin Onn guru sukan dan sprinter, kalau ngajar tu half of the class asyik citer tentang sukan dan pegalamannnya bertanding berlari 100m bagi meningkatkan motivasi.

Yang lain ... ah sukar nak ingatkan balik. Ini pula gambar sekelas Tingkatan 5 tahun 1980 bersama sebahagian guru yang mengajar kelasku. Ini cuma yang mengajar di sekolah menengah, yang di sekolah rendah lagi. Selamat Hari Guru, jasamu tetap ku kenang. Terima kasih Cikgu.












Tekan, mana aku ? Cute kan ?
Share:

The miracle didn't come again ....


Tak tengok semua, tapi sempat lihat fews minutes before end of the game. Frust juga. Daripada tayangan semula gol-gol, tampak macam gol mudah bagi AC Milan. First gol tu macam kena tangan pemain AC Milan sebelum deflected then masuk goal. 2nd goal tu memang cantik dan bersahaja. Namun keajaiban sekali lagi yang diharapkan berkecai juga apabila pengadil menamatkan permainan 1 minit sebelum sepatutnya. Pengadil nak cepat habiskan game kot, malas nak bertugas sampai extra time or tendangan penalti. Whatever, itu cuma alasan. No luck this year ... the miracle didn't come again selepas Barca dan The Blues tumbang. Probably next year. The Reds still on top of the world, The Blues dan Red Devils cuma jaguh kampongan. Itupun apabila berlawan sesama mereka, mesti ada pergaduhan ... kamponglah katakan. Anyway, Banitez kena beli Drogba atau seumpamanya, duit ada kan ? Tak pun Crespo ke, Robbie Keane ke ... Owen ? Owen mungkin dah tak seswai.

Share:

Pengantin Anak Bekas Pengetua SMKSU

Last week, 20 Mei pergi menghadiri majlis perkahwinan anak kepada Pn Kamaliah Endut, Pengetua SM Sains Kuala Selangor yang dilangsungkan di Dewan SM Sains Kuala Selangor. Since dapat 'dua' personalised surat jemputan, kena pegi juga. Ini merupakan majlis yang pertama bagi Pn Kamaliah yang juga bekas Pengetua pertama SMK Saujana Utama. Kedua-dua pasangan merupakan doktor perubatan. Yang menariknya buat di Dewan Sekolah dan 'ju kaka' bebudak SM Sains Kuala Selangor. Yealah, warga pendidik jiwa pendidik, buat pun di sekolah.
Share:

Bersama Akhil Hayy Lagi ...

Alhamdulillah, Surau Al-Hidayah berjaya menganjurkan Karnival Jom Ke Surau pada 6 Mei 2007. Ku kira sambutan daripada masyarakat pada hari tersebut sungguh memberangsangkan. Insya'allah kalau ada kesempatan boleh buat lagi. Surau bukan sekadar tempat solat berjemaah. tapi juga pusat pelbagai aktiviti yang mempereratkan silaturahim di kalangan pengunjung or ahli qaryah. Ada pameran, game, pertandingan , ceramah dan jualan. Alhamdulillah, pada malam kemuncak acara, dapat bersama Ustaz Akhil Hayy lagi ... Berita dan gambar-gambar kemeriahan boleh dilihat di laman http://alhidayah.saujanautama.com. Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program tersebut.
Share:

Hari Kecemerlangan SAM Bestari 2007

Share:

Kisah Dari Penjara Sungai Buloh ...

Dapat e-mail yang diforwardkan. Entah asal mana, dipaparkan buat tatapan tanpa diedit sepatah pun. Mungkin kandungannya boleh menyebabkan DYMM Agung murka, tapi ambil yang positif darinya. Rakyat Malaysia pun suka cite-cite macam ini.

Kekadang terfikir, orang yang mati di tali gantung dan kerusi elektrik tu lebih baik berbanding kita yang tak tahu bila tarikh kematian. So bila dah tahu tarikh nak mati, fokus tumpuan tentulah membuat persiapan bagi menghadap Allah. Sedangkan kita tak pernah siap dalam membuat persiapan sebelum menemui Allah ... Ya Allah, apalah nasibku di Padang Mahsyar nanti ? Semakin terasa bahawa diriku ini belum bersedia untuk menghadapMu Ya Allah ...

From: Borhan, Noraini N (GE Infra, Aviation, Non-GE)[mailto:noraini. n.borhan@ ge.com]
Sent: Saturday, April 14, 2007 1:24 PM
Subject: Forum Perdana - Kisah dari Penjara

Kisah benar dari penjara sg. buluh

Malam tadi bertempat di Surau Jenaris aku telah menghadiri satu forum perdana sempena Maulidur Rasul. Ahli panel terdiri dari Uts Halim Din, Ust. Raihan & Utszh Dr. Sharifah Noor Hayati. Memang menarik kupasan ketiga3 ahli panel yg bijaksana tu. Ttg keperibadian rasulullah yg mulia itu yg menjadi ikutan kita semua.Di penghujung rancangan tersebut salah seorang utz kalau tak silap aku utz halim din telah menceritakan sebuah kisah yg berlaku di penjara sg. buluh. Sebuah kisah benar. Mengikut cerita beliau, semasa beliau habis memberi ceramah agama pd banduan2 di sana, Pengarah Penjara telah berjumpa dgn beliau dan menceritakan pd beliau ttg seorang banduan yg bernama AMIN iaitu ketua kumpulan Al-Mau'una yg didapati bersalah kerana melancarkan perang kepada Yg Dipertua Agong. Amin dijatuhi hukuman gantung sampai mati.Apa yg manarik ialah peribadi si Amin ini. Beliau seorang yg berdisplin, kuat beramal, mengaji quran, solat malam dan baik dikalangan sesama banduan lain. Pendek kata banduan yg tiada bermasalah.

Seminggu sebelum dia digantung, pengarah penjara telah menziarahi sel beliau dan terkejut kerana terdapat bau yg harum. Bau itu tak hilang walaupun beliau telah pulang ke rumah bau harum itu masih melekat pd pakaiannya.Mengikut ceritanya lagi, pd mlm sebelum dia digantung, dia berpesan supaya dikejutkan pada jam 4.00 pagi. Dia digantung pada subuh pagi jumaat. Pada mlm sebelum dia digantung, didapati Si Amin ini tidur begitu lena sekali seolah2 tiada apa2 akan berlaku pd pg esoknya sedangkan dia akan dihukum gantung pada pg esok. Bayangkan kalau org nak kena gantung pg esok, mesti gelisah dan mesti tak boleh tidur punya.Bila tepat jam 4.00 pg, Amin ini pun dikejutkan, dia terus beramal, solat taubat, tahajud, mengaji dan sujud syukur dan dia berpesan supaya dibawa ke tali gantung ketika dia sedang sujud syukur.

Ketika Amin sedang sujud pd masa itulah dia dibawa ke tali gantung. Bila tiba masa hendak digantung, tiba2 Amin ini pengsan dan tidak sedarkan diri. Masa semakin suntuk dan Amin harus digantung ketika itu juga, maka kepala dia ditutup dgn kain hitam dan hukuman pun dijalankan. Agak pelik ketika itu kerana hukuman gantung tersebut seperti menggantung anak patung yg tidak bernyawa, tiada pergerakan, tiada jeritan. Didapati juga selipar jepun yg dipakai oleh Amin masih melekat pd kakinya, begitu juga tasbih masih tidak terlepas dari tangan.

Apabila janazah Amin dibuka penutup muka didapati lidah tidak terjelir keluar spt kebiasaan mereka yg digantung. Tangan spt org dlm solat dgn jari telunjuk spt membaca tahiyat akhir. Subhanallah. ......... mungkin Allah sudah mengambil nyawanya dulu sebelum digantung... ... Begitulah kebesaran Allah yg memberi Rahmat kepada hamba2 nya soleh dan sentiasa bertaubat. Mungkin ini satu petunjuk dari ALLAH kpd kita semua.
Share:

Main boling semula ..

Last weekend main boling di Klang Parade. Sejak xsiden awal Ramadhan last year, inilah kali pertama main semula boling. Seminggu sebelum Ramadhan sempat main wakili JPJ IT. Argh .. teruk betul balingan. Maklumlah tangaan belum betul-betul sihat. Alignment lari jauh. Game pertama dan kedua try tangan kanan guna bola ringan dan tangan kiri guna bola sendiri. Serba tak kena ... asyik masuk longkang. Dapat 60 dan 83 jatuhan. Game ke-3 mula dapat sentuhan dengan tangan kanan dan bola ringan. Dapatlah 132, tapi last game agak dah keletihan, cuma dapat 105. Anyway is a good praktis untuk tanganku.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah