Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Mengikuti Bengkel Knowledge Managemant

Pada 24 hingga 28 November 2008 yang lalu, aku berkesempatan menghadiri Bengkel Pengurusan Pengetahuan atau Knowledge Managemant ( KM ). Bagiku KM dikira bidang yang baru, tetapi pernah aku didedahkan semasa kursus PTK4 yang lalu. Since aku dikatakan bakal mengetuai Unit KM dalam penstrukturan semula JPJ, so ini peluang baik bagi ku mendalami KM. Apa yang menarik dalam bengkel ini ialah diajarkan bagaimana hendak bermula, step-by-step secara bengkel dalam ‘bahasa’ yang ku kira mudah. Memang kalau baca pelbagai artikel tentang KM, dengan pelbagai istilah yang digunakan, memeningkan kepala malah menjadi konpius.

Asas kepada KM ialah semangat berkongsikan data, maklumat dan pengetahuan. Sistem komputer hanya sebagai alat penyampai dan pemudahcara. Dalam organisasi kerajaan, seseorang tu tertakluk kepada pertukaran tempat kerja apabila telah lama bertugas, kenaikan pangkat atau mengikut spouse. Ilmu dan kepakaran yang ada dikepala, fail, buku catatan sewajarnya dapat dikongsikan bersama supaya memudahkan orang lain mengambil alih tugasannya. Dengan peningkatan keupayaan infrastruktur IT sekarang, penggunaan audio video, imej dan softcopy menjadi mudah dikongsikan. Cumanya standard perlu dipersetujui mengikut ISO atau mana-mana standard yang sudah establish.

Namun cabaran dalam melaksanakan KM ialah pandangan pihak pengurusan berbanding core services kepada pelanggan. Makanya KM hanya dianggap sebagai penyokong kepada core services. Akibatnya terkesampinglah pelaksanaan KMS. Begitu jugalah apabila ku ajukan kepada bos bila nak mula KM ? Tunggu dulu, buat yang core sekarang … Pengetahuan juga dianggap sebagai power , untuk carik makan atau survival seseorang. Sebab itulah kekadang dalam sesuatu organisasi, masih ada sifat kedekut berkongsikan ilmu.

Tetapi entah macamana boleh tersebur kewujudan www.saujanautama.net dalam bengkel tersebut sehingga dijadikan contoh sebuah laman komuniti dalam berkongsikan maklumat. Katanya itu tindakan baik dalam mewujudkan awareness di kalangan komuniti, berkongsikan maklumat sebagai suatu dokumentasi bagi sesuatu komuniti. Memang pun bagiku kewujudan www.saujanautama.net untuk manfaat semua penduduk dan berharap akan lebih ramai.
Share:

Kenangan Di Johor Bahru 18 - 20 Nov 2008

Masa kecik-kecik dulu, ketika Pak Long Jaafar tinggal di kuaters berhampiran Masjid Abu Bakar, Johor Bahru, rasanya selalu juga pegi ke Johor Bahru. Tapi lepas habis sekolah kebangsaan, rasanya tersangatlah jarang ( macam tak pernah pulak ) ke Johor Bahru. Kalau pergi pun cuma di Pantai Lido dekat rumah Kuaters Paklong juga, ketika dia jadi Hakim Mahkamah Syariah sama ada beraya atau kenduri majlis. Lepas itu balik ...

Tapi pada 18 hingga 20 November 2008 lalu, aku berpeluang meredah Kota Raya Johor Bahru lantaran ada Urusan Seri Paduka Baginda. Berdasarkan buku peta jalan yang dibeli, nampaknya tidak berapa susah sama ada nak cari Hotel Penginapan atau jalan-jalan sekitar Johor Bahru. Singgah juga ke Kompleks Duty Free Stulang. Ingatkan macam di Langkawi, Pengkalan Kubur or Rantau Panjang. Tapi hampeh !!! Macam itu aje rupanya, orang takdelah ramai, lengang dan barang takdelah murah. Harap gah aje bangunan. Ke aku yang salah tempat ?

Sempat singgah ke Danga Bay yang selalu diperkatakan orang tu. Di situ barangan kira jauh lebih baik daripada Kompleks Stulang. Suasana selesa, barangan kira orait reganya, kecuali rega makanan. Cuma peliknya tak ada terjual ( atau tak terjumpa ) cenderahati kenang kenangan sempena ke Johor Bahru seperti keychain ke, magnet kat peti sejuk etc ... ke memang orang sini tak suka benda-benda tu ?

Tapi yang bestnya dapat melawat ke Zoo Johor. Rasanya the last time pegi sana agaknya ketika berusia 12 tahun or tahun 1975 yang lalu. Takde banyak sangat perubahan kecuali tambahan sebelah burung kaswari, rusa dan buaya yang menghala ke pantai Lido atau laut. Binatangnya pun not bad !!! Ramai juga pengunjung di sana. Singgah Masjid Abu Bakar, nampak ramai pelancong. Teringat masa kecik-kecik dulu ketika berada di rumah Pak Long. Kalau terdengar aje bas pelancong datang, cepat-cepat pergi dapatkannya. Kot-kot ada pelancong yang bermurah hari, sedekah duit barang seringgit dua. Entahlah, tak tahulah kenapa jadi begitu. Adakah nampak macam peminta sedekah atau saja mereka suka nak derma kepada orang yang beriman ( sentiasa ada dekat masjid ? ha .. ha ..). Kini tempat tinggal Pak Long tu dah jadi Kompleks Islam Johor.

Tapi Johor Bahru ku kira bandar yang berserabut. Banyak yang kelihatan macam terbengkalai dan tergendala. Johor Water Front, Gerbang Selatan serta beberapa komopleks membeli belah usang terbengkalai kelihatan begitu mencacatkan pemandangan. Sekitar Hotel Naza tempat penginapanku pun didapati bersepah tak terurus. Pelik juga sebab Johor Bahru diistiharkan sebagai Bandaraya Ke-2 selepas Kuala lumpur. Tetapi kawasan hadapan Istana, Kebun Bunga, Bangunan Majlis Bandaraya, Pejabat Pos tu kira masih menarik. Bangunan Pentadbiran Sultan Ibrahim masih gah menjadi suatu landmark yang boleh dibanggakan. Tak terasa teringin nak ke JB lagi ...

Share:

Tahniah Nurul Najihah Al-Kautsar

Mungkin bukan keputusan rasmi, tapi rasanya dah kompom. Anakku Nrul Najihah atau panggilan dalam keluarga Kauthar dapat nombor Satu dalam Kelas dan Tingkatan. Tapi yang lebih penting dapat semua A ( khususnya dalam subjek PMR ) kecuali Seni yang dapat C. Bulan lepas menerima anugerah Pengawas Akademik Terbaik bagi peringkat Menengah Rendah. Tahniah dan tahniah ...

Penganugerahan akan dibuat pada tahun depan, sekali dengan lepasan PMR dan SPM SMK Saujana Utama. Maknanya sekitar Mac 2009. Kekadang elok juga bila buat awal tahun. Teringat masa Hari Kecemerlangan KIDaS 2008 yang diadakan sebelum cuti sekolah. Budak-budak yang naik pentas terima anugerah, pakaiannya sudahlah kelihatan lusuh, sendat-sendat pulak. Maklumlah akhir tahun, takkan nak beli yang baru. Takut tak muat untuk dipakai semula tahun depan. Jadi membazir pulak nanti ...




Share:

Keajaiban Air Untuk Merawat

Semua orang tahu betapa air sangat penting dalam kehidupan kita. 70% permukaan bumi adalah air. Tetapi kebanyakkan, 98% adalah air laut yang masin. Hanya 2% merupakan H2O. Namun air sebenarnya benda hidup. Air bukan sahaja untuk menghilangkan dahaga, tetapi air berperanan untuk media pengubatan dan rawatan. Pendek kata air dapat menyembuhkan. Kitapun digalakkan untuk minum plain water sekurang-kurangnya dalam sehari 2 liter. Plain water, bukan teh, kopi, sirap dan apatah lagi air gas bikarbonat. Kesihatan kita banyak bergantung kepada kualiti dan kuantiti air yang kita minum. Mungkin benar jika dikatakan bahawa ‘you are not just what you eat, you are what you drink’.

Kajian sebagaimana diwar-warkan sebelum ini oleh Dr Masaru Emoto daripada Jepun telah mengemparkan orang ramai. Memang aku pernah membacanya. Terpulanglah kepada setiap individu untuk menilai kebenaran teori Emoto ini. Tetapi apabila mengikuti kuliah Mengapa Air Digunakan Dalam Rawatan & Pengubatan Islam pada 10 November 2008 yang lalu, ada beberapa perkara lain yang menarik untuk dicoretkan dan dikongsi bersama.

Berdasarkan penemuan Dr Masaru Emoto, bentuk Kristal air yang terbentuk dipengaruhi oleh peserkitaran. Jika manusia menumpukan pemikiran atau konsentrasi terhadap air, kristal air akan terbentuk mengikut apa yang kita fikirkan. Selalunya melalui doa, muzik ataupun dengan menulis ayat-ayat di gelas tersebut. Emoto mengambil gambar-gambar kristal air yang beku mengikut prosedur sains yang diiktirafkan Gambar-gambar berikut dipetik daripada buku The Secret Of Water oleh Dr Masaru. Aku tidak memiliki buku ini tetapi ini dicilok daripada sumber perkongsian maklumat dalam entah e-group mana.

Ini kristal yang terbentuk, di atas apabila dibacakan perkataan 'suka' dan bawah - `benci'. Perkataan `benci' menghasilkan kristal yang berlubang seperti tercekik.


Di bawah ni gambar kristal yang terbentuk dari perkataan `perang', (kristal yang buruk di atas). Dan `damai' menghasilkan kristal seakan bergabung.


Ini pula kristal yang terhasil dari `cinta suami isteri'. Seolah-olah yang besar mengiringi kristal yang kecil.

Yang ni gambar kristal air di danau Zurich, Switzerland. Gambar sebelum dan selepas doa dibacakan ke air.



Efek melodi terhadap kristal. Penyembuhan melalui muzik indah ?



Kristal air yang terbentuk dari perkataan `Islam'. Kristal dari perkataan agama lain juga cantik.


Itu petikan daripada buku Dr Masaru, Ada banyak lagi gambar yang menarik yang menunjukkan efek doa dan pemikiran terhadap kristal air.

Menurut Ustaz penceramah tu, bentuk air yang dikatakan baik ialah bersegi enam, Kalau serabut berbentuk tak tersusun tu dikatakan ‘celaru’. Takde sampelnya pulak … Ternyata ada kebenaran jika air yang didoakan, membentuk kristal yang sungguh cantik. Kita diajar membacakan surah atau doa tertentu lantas ditiupkan ke dalam air sebelum diminum, sapu atau dibuat mandi. Air tersebut seterusnya menjadi media membawa harapan dan doa bagi memberikan kebaikan serta menyembuhkan penyakit yang terdapat dalam badan kita. Namun jangan kita lupa, kuasa menyembuhkan adalah datang dari Allah s.w.t jua.

75% badan kita juga merupakan air. Kandungan darah 82% adalah air. Jantung 90% air, otak 76%, malahan tulang pun 25% adalah air. Kecuali tulang kering kot !!!! Bayangkan jika badan kita selalu diperdengarkan dengan ayat-ayat suci al-Quran, dengar ceramah atau kuliah agama, azan atau iqamat serta lagu-lagu irama nasyid ( agaknya ), sedikit sebanyak tentu memberikan kesan baik terhadap air yang mengalir dalam badan kita. Ibu-ibu mengandung diminta bacakan ayat-ayat surah-surah tertentu, membentuk air yang berkualiti untuk bekalan anak dalam kandungan.

Mungkin sebab itu juga Allah melarang kita berada bersama orang yang maksiat atau semeja dengan orang yang minum arak, kerana dibimbangi ‘aura’ maksiat itu tempias mengenai kita sendiri dengan membentuk air yang mengalir dalam badan kita. Cumanya aku menjadi syak kalau perkara ini juga dijadikan bukti akan kebenaran agama lain, khususnya apabila ‘mereka’ melakukan perkara yang sama terhadap air, sehingga membentuk air yang cantik bentuk kristalnya dan mampu memberikan ‘kuasa’ rawatan.
Share:

OSS Semakin Matang Dan Dipercayai ...

Pada 5 dan 6 November aku diarahkan boss untuk menghadiri persidangan Malaysian Government Open Source Software Conference MyGOSSCON 2008 atau MyGOSSCON 2008 di PICC Putrajaya. Bab ‘Open Source Software’ ( OSS ) ni memang dah lama didengari dan pernah juga hadiri beberapa seminar mengenainya 2/3 or 4 tahun lalu. Sebelum menghadiri seminar ini aku memang agak skeptikal sikit tentang OSS nie, walaupun aku sedar yang aku ada juga gunakan OSS seperti pada www.saujanautama.net.

Namun aku jadi berubah dan keyakinan aku kepada OSS begitu meninggi sebaik persidangan tersebut. Rupanya banyak fasiliti sekarang dibangunkan berdasarkan platform OSS, seperti Google, Yahoo dan Facebook. Penceramah serta pembentangan kertas kerja banyak berkongsikan pengalaman, panduan serta kemampuan masing-masing dalam melaksanakan OSS. Aku begitu impressed dengan pameran yang turut diadakan bagi menunjukkan kemampuan OSS, khususnya yang dibuat oleh negeri Terengganu, dengan pelbagai system yang telah dibangunkan berasaskan OSS. Turut dinyatakan perancangan kerajaan negeri-negeri lain dalam melaksanakan OSS dalam masa terdekat. Ini dilakukan utamanya bagi mengurangkan kos, khususnya lesen penggunaan perisian yang selalunya agak tinggi. Rasanya ini satu cabaran kepada pengeluar syarikat sistem perisian termasuk Microsoft.

Aku tanya kepada salah seorang orang kuat ICT MAMPU yang dulu kami pernah sepejabat di Lembaga Peperiksaan. Boleh ke sistem legacy yang besar-besar seperti di pejabat kerajaan menggunakan open source ? Apa taknya kata beliau penuh yakin. Memang kita handle banyak rekod, tetapi transaksi bukan banyak sangat setiap hari.

OSS dikatakan semakin matured dan reliable. Isu-isu berkaitan sekuriti kini semakin mantap ditangani termasuk keperluan semasa seperti untuk mobile user. MySQL dikatakan berkemampuan untuk handle trillion of records. Wau !!! Kekadang agak tercabar juga diriku ini apabila ada penceramah kata even budak tadika boleh download, install dan setup beberapa perisian OSS yang hebat-hebat.

Untuk melaksanakan OSS, tidak dapat tidak latihan pendedahan serta teknikal perlu dilakukan. Ini biasa, even kepada system perisian lain pun begitu. Tetapi yang mustahaknya ialah keep up dengan komuniti OSS supaya segala masalah dan penyelesaian dapat dikongsi. Menarik juga komuniti ini, sebab sejauh mana betul, benar dan ikhlas dalam mereka berkongsi menyelesaikan sesuatu masalah dalam ahli komuniti ? Sebab itu juga dicadangkan diwujudkan ‘Free Software Community’ di Malaysia … Aku harap dari material yang aku perolehi sepanjang MyGOSSCON 2008 ini dapat aku explore lanjut tentang pelaksanaan OSS dan lebih bersemangat untuk update www.saujanautama.net.


Share:

Jamuan Mesra Aidil Fitri Surau Al-Hidayah

Sekalipun Syawal telah berlalu, kemeriahan Aidil Fitri masih terasa dalam Jamuan Mesra Aidil Fitri Surau Al-Hidayah 1429H yang diadakan pada 1 November 2008 atau 2 Zulkaedah 1429H. Pada mulanya aku agak risau juga, ada orang ke ? Tetapi alhamdulillah, kehadiran begitu memberangsangkan sehingga aku dah keluarkan arahan kepada Hj Umar untuk goreng meehon untuk 50 orang. Nampaknya juadah istimewa malam tersebut seperti Nasi Beriani Kambing, cendol, keropok lekor, nasi impit dan mee hoon begitu laku sekali.

Antara pengisian, selain daripada ucapan alu-aluanku, ialah persembahan Nasyid daripada Ustaz Amal, tayangan wayang pacak cerita Upin dan Ipin dan pertunjukkan bunga api. Nampaknya sambutan terhadap wayang pacak boleh memberikan satu dimensi baru kepada ahli kariah. Aku memang teringin nak buatnya mungkin sebulan sekali di surau. Kemampuan peralatan yang asas sudah ada. Cuma kena cari filem yang seswai. Tetapi masalahnya ialah 'copyright law'. Sesambil kumpul-kumpul terpacak menonton filem bersama keluarga, anak-anak atau rakan-rakan.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah