Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Berlalunya Ramadhan 1431H - Kecelaruan Berterusan ...

Ramadhan 1431H telahpun berlalu. Usah ditangisi pemergiannya. Tangisilah akan kelemahan diri lantaran tidak sepenuhnya memanfaatkan kehadirannya. Ya Allah, walaupun mungkin amalanku tidak seberapa mana Ya Allah, bebaskanlah diriku daripada api neraka kerananya dan kurniakanlah syurga bagiku. Berilah aku kesempatan agar ditemukan semula pada Ramadhan 1432H pada tahun hadapan yang dijangka jatuh pada 30 Ogos 2011. Ameen ...

Ramadhan 1431H meninggalkan beberapa peristiwa yang entah sama ada secara kebetulan ditakdirkan begitu atau tidak, berlakunya memberikan kita pelbagai pandangan dan persepsi terhadap apa yang sedang berlaku dan dihadapi oleh masyarakat Melayu Islam Malaysia khususnya dan seluruh dunia amnya.

Pelbagai peristiwa ngeri dan tragis berlaku dalam masyarakat yang dipaparkan serta mendapat liputan meluas dalam media masa sepanjang Ramadhan 1431H. Bapa sembelih anak, sumbang mahram, kemalangan ngeri jalanraya yang meragut nyawa, anak ditinggalkan ibubapa, anak dilarikan ke luar negara oleh suaminya, bunoh jiran, bunuh sana dan sini, berbuka puasa dengan arak, isu halal makanan hotel dan pelbagai lagi. Sebelum ini ada hal bapa saman anak dan anak saman bapa. Apakah yang sedang berlaku aduhai negaraku Malaysia.

Merdeka Yang Lesu
Dalam pada kelesuan sambutan Merdeka, kita cuba dibangkit dan diapi-apikan pula dengan demontrasi serta peristiwa Kedutaan Malaysia di Indonesia diserang dengan najis, memijak-mijak dan pembakaran Jalur Gemilang serta menghalang orang Malaysi daripada bergerak bebas menjalani urusan masing-masing di sana. Seingatan ku, ini kali kedua gerakan sedemikian dilakukan pada setiap kali Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan.

Di samping itu tidak banyak bendera digantung menghiasi bangunan serta di pacak di cermin hadapan kenderaan. Malahan warga di Putrajaya terpaksa diberikan surat peringatan dan galakan mengibarkan jalur gemilang di rumah masing-masing.

Walaupun pada asalnya kerajaan Malaysia seperti membiarkan sahaja kerana menganggap ianya dibangkitkan oleh segelintir warga Indon, namun nampaknya ada beberapa tindakan bersama cuba dilakukan khususnya dalam menyediakan pelan perancangan menyelesaikan beberapa isu tuntutan bertindih,

Mendoakan Kesejahteraan Non-Muslim
Namun ada beberapa isu yang cuba dipolitikkan pada awalnya tetapi senyap sunyi kemudiannya lantaran ianya seperti memakan diri bagi mereka yang mula-mula begitu pantang memainkan isu ini. Kecoh dengan dakwaan adanya seorang khatib kononya menggantikan doa untuk DYMM Agong kepada doa untuk KM Pulau Pinang dalam doa khutbah Jumaat di Pulau Pinang.

Ahli agama yang tidak melihat pembacaan politik pun terus mengeluarkan ‘fatwa’, haram mendoakan kesejahteraan non-Muslim. Rakyat biasa jadi keliru kerana semasa kempen pilihanraya di Hulu Selangor, adanya majlis tahlil dan doa selamat bagi memenangkan calon. Tak timbul soal haram atau kesalahan ?

MP Wanita DAP Masuk Surau Beri Tazkirah ?
Kemudian timbul cerita seorang ahli Parlimen DAP Serdang yang juga seorang wanita Cina non-Muslim kononnya memberi tazkirah dalam sebuah surau selepas terawih. Soal pertama, bolehkah seorang non-muslim masuk ke ruang solat utama sebuah surau atau masjid ? Soal kedua kalau boleh, bagaimanakah adabnya lantaran wanita MP DAP tersebut tidak pun memakai tudung. Soal ketiga, benarkah beliau memberikah tazkirah ?

Umat Melayu Islam khusunya JAIS dan ilmuan Islam digambarkan seolah-olah sedih dengan perkembangan ini. Malah para AJK surau-surau di Selangor agaknya juga keliru dengan penjelasan JAIS kerana rupanya dalam mengakuri keputusan majlis fatwa, kena tunggu garis panduan yang dikeluarkan oleh JAIS/MAIS dahulu. Persoalaannya, sejauh mana JAIS/MAIS ada mengeluarkan garis panduan pematuhan setiapa fatwa sama ada dikeluarkan olehnya atau Majlis Fatwa Kebangsaan ?

Pernah suatu ketika sekitar tahun 2001-2003, aku menghadiri majlis penyerahan bantuan morey daripada JAIS/MAIS yang dilakukan dalam Masjid Subang jaya, dihadiri oleh wakil rakyat serta ADUN non-muslim ( tetapi lelaki semuanya ). Ok aje, apakah kerana ianya telah mendapat kebenaran lantaran anjuran JAIS dan Wakil Rakyat yang hadir pun daripada parti pemerintah ?

MP Serdang itu, Ean Yong yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor berkata beliau telah memberi sumbangan sebanyak RM1,000 kepada jawatankuasa surau dan dijemput untuk menyampaikan sepatah dua kata. Pada ketika itu, beliau hanya menerangkan maklumat tentang skim pinjaman pengajian tinggi negeri Selangor kepada umat Islam yang hadir dan tidak menyentuh apa-apa isu politik dalam ucapan ringkasnya. Apakah kalau MP pembangkang masuk surau dan memberikan kata dua or berucap, dikatakan berpolitik tetapi yang parti pemerintah tidak ? Aku keliru ...

Persoalannya sama ada tidak boleh masuk dewan solat surau dan masjid disebabkan dia kafir atau sebab tidak menutup aurat. Bukan Islam mana wajib tutup aurat. Kalau yang Islam pun, apakah hanya ketika masuk masjid dan surau saja baru nak tutup aurat. Tetapi ketika lain ?

Aku pun tambah keliru apabila melihatkan gambar di atas, kerana seolah-olah double standard sedang berlaku. Ternyata isu ini begitu dipolitikan.

Pelaksanaan Syariat Islam Sebagai Penyelesaian ?
Mungkin ramai yang bersetuju bahawa kontroversi surau yang tercetus iaitu bukan Islam memasuki kawasan masjid dan surau, ada hikmah di sebaliknya. Mungkin kepada rakyat atau orang ramai tanpa mengira agama dan bangsa, akan lebih memahami beberapa perkara tentang Islam.

Malah masalah dan insiden yang berlaku serta isu yang ditimbulkan memberikan kita hikmat bahawa suatu musibah daripada Allah lantaran kita semakin renggang daripada melaksanakan syariat Allah dalam budaya dan cara hidup kita. Kita masih tidak yakin bagaimana hudud dan qisas umpamanya boleh menyelesaikan masalah seperti gejala buang bayi, zina, kecurian, rompakan dan pembunuhan. Alasan yang sering kita kemukakan ialah ketiadaan model rujukan. Benarkah begitu ? Apa yang hendak dilakukan oleh PAS pula dikatakan itu hudud tajaan PAS dan bukan Hudud Islam yang sebenarnya !!!

Masjid Surau Kembali Lengang
Kini masjid dan surau kembali lengang. Mana perginya mereka yang memenuhi deretan saf demi saf ketika terawih. Mana perginya deretan kenderaan yang menyesakkan laluan ke masjid dan surau setiap malam terawikh sebelum ini ? Pening para AJK Surau & Masjid memikirkannya ...

Apakah kesan dan natijah daripada puasa yang diamalkan ? Sewajarnya tekad ditanamkan bahawa selepas selesai Ramadhan ini, 'Aku mesti jadi ahli surau', dalam ertikata sering solat berjemaah di surau serta mengikuti kuliah pengajian serta aktiviti yang dianjurkan. Ini baru solat berjemaah, belum dilihat pada mengaji al-Qurannya selain solat witir, Dhuha serta tahajjud, taubat, tasbih dan solat hajat yang dilakukan semasa 'Qiamullail Perdana' dalam bulan Ramadhan.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah