Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kemusykilan Emel 1Malaysia

Sekonyong-konyong PM melancarkan projek emel 1Malaysia. Rakyat keliru dan timbul suasana berbelah di kalangan rakyat. Malah terdapat beberapa laman facebook diwujudkan bagi membantah projek ini. Menurut projek ini, satu akaune-mel akan disediakan kepada semua warga Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas secara percuma. Emel ini dikatakan akan menjadi saluran dalam meningkatkan penyampaian kerajaankepada rakyat. Turut disediakan nanti ialah perkhidmatan untuk menyemak bil serta bayaran.

Persoalan dan bantahan wujud lantaran nilai kontrak bernilai RM50 juta untuk melaksanakan projek tersebut yang macam dianggap membazir sedangkan banyak lagi perkara berfaedah boleh dibuat dengan duit tersebut, contohnya internet free kepada rakyat ? Tidak cukupkah lambakkan emel percuma yang boleh diperolehi secara mudah sejak mula dunia emel dan internet berkembang.

Apakah keistimewaan emel 1Malaysia berbanding dengan emel percuma tersebut. Apakah tidak boleh emel seperti yahoo, Hotmail dan gmail menjadi emel rasmi. Malau akaun emel tersebut juga dilengkapi dengan kemudahan chating, dengan live kamera lagi. Kira sudah memadai dengan emel percuma tersebut. Itu belum masuk akaun emel pejabat yang digunakan secara rasmi. Nampaknya alasan kesahihan pemilik akaun emel mungkin ada benarnya.

Rakyat juga membantah kerana projek tersebut dianugerahkan kepada Syarikat Tricubes Bhd yang sedang mengalami masalah untuk terus survive dalam industri ICT negara. Mengapa bantah Tricubes sedangkan syarikat dikatakan dilantik setelah melalu proses tender terbuka ? Bagi pihak Tricubes tentunya menarik nafas lega dengan kurniaan kontrak ini dan berharap boleh bernafas mengorak langkah kehadapan.

Terpaksa PM menjelaskan yang Emel 1Malaysia adalah projek sektor swasta. Tidak ada wang awam terbabit, dan ia adalah sepenuhnya sukarela. Habis tu darimana Tricube boleh dapat duit ? Rakyat terus keliru. Dalam Malaysiakini 26 April 2011, menerusi satu taklimat media di Kuala Lumpur, Khairun Zainal Mokhtar yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Tricubes Berhad mengesahkan bahawa agensi kerajaan akan dikenakan bayaran RM0.50 bagi setiap email yang dihantar kepada pengguna tetapi orang ramai tidak akan dikenakan sebarang bayaran.

Secara mudahnya, kerajaan tidak bayar apa-apa kepada Tricubes, tetapi agensi kerajaan yang guna emel 1Malaysia syarikat itu kena bayar 50 sen setiap satu emel yang dihantar. Apakah nanti, agensi kerajaan akan akan dikerah untuk guna perkhidmatan Tricubes dan membayar setiap perkhidmatan yang digunakan bagi menggantikan penghantaran secara konvensional sekarang iaitu melalui surat menyurat ? Kalau begitu perkirannnya, dari mana datang angka RM50 juta ?

Nampaknya yang juga menjadi pertikaian adalah penjelasan yang bercanggah daripada pihak-pihak yang terbabit mengenai bagaimana Tricube dapat hasil daripada projek ini. Jadi cakap sapa yang betul ? Pengarah Perkhidmatan NKEA bagi Pengisian dan Infrastruktur Komunikasi, Dr Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek juga berkata kerajaan akan membayar 50 sen bagi setiap emel kepada pemenang konsesi iaitu Tricubes Bhd.

Kebimbangan rakyat apabila menjadi ahli nanti, sejauh mana pangkalan data maklumat pendaftaran yang diberi adalah selamat dan tidak disalahguna. Sejauh mana pula akaun emel mereka tidak dihujani dengan spam politik, khususnya menjelang pilihanraya kecil dan pilihanraya umum nanti.

Sekiranya tukar PM nanti, apakah emel 1Malaysia akan diteruskan khsusunya jika PM baru tidak meneruskan konsep 1Malaysia. Memang sekarang konsep ini menjadi pegangan. Sejauh mana ? Sementara atau selamanya ? Jangan jadi macam islam Hadhari yang kini entah dimana kedudukannya. Institusi bertemakan atau ambil nama Islam Hadhari pun berada dalam persimpangan. Bagaimana dengan masjid Hadhari yang dibina di merata di terengganu ?

Dipetik daripada peraktoday.com

Projek E-mel 1Malaysia inisiatif sektor swasta sepenuhnya: Najib

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memaklumkan projek E-mel 1Malaysia yang diumumkan semalam adalah inisiatif sektor swasta sepenuhnya dan ia langsung tidak membabitkan dana awam. Katanya, penyertaan juga adalah secara sukarela dan mana-mana pihak yang enggan turut serta, mereka tidak perlu menyertainya.

Jelasnya, projek itu telah diluluskan oleh Unit Penilaian Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) dan ia adalah sebahagian daripada Program Transformasi Ekonomi (ETP). “Projek E-mel 1Malaysia ini adalah sebahagian daripada tujuh projek ETP yang dirancang oleh kerajaan dan secara sukarela,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Minggu Saham Amanah Malaysia 2011 di Ipoh, petang tadi.

Projek E-mel 1Malaysia akan dipelopori syarikat IT tempatan, Tricubes Bhd yang melabur RM50 juta untuk menyediakan akaun e-mel kepada semua warga Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas. Pelaburan bagi projek Emel 1Malaysia itu adalah bagi menyediakan akaun email kepada semua warga Malaysia untuk urusan rasmi dengan kerajaan.

Najib ketika merasmikan projek itu semalam berkata, e-mel berkenaan akan membolehkan komunikasi secara langsung dan selamat di antara rakyat dan kerajaan. Ia juga bertujuan untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada pengguna dan juga warga niaga.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah