Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Hari Keluarga Maklimah 2014

Bertempat di sekitar Negeri Melaka, aku serta keluarga adik beradikku telah berjaya mengadakan Hari Keluarga buat kali ke tiga, yang dinamakan Hari Keluarga Maklimah 2014. Ia berlangsung mulai 12 – 14 Disember 2014. Sebelum ini kami telah mengadakan yang pertama di Terengganu dan Kelantan pada Jun 2010, diikuti di Pulau Langkawi pada Disember 2012.

Kami menginap di Homestay Taman Bertam Jaya, sebuah perumahan yang agak baru di Melaka. Sebenarnya pada awalnya kami dapat book di sebuah Bunglow di Afamosa Melaka lengkap dengan kolam renang private sekali. Tetapi last minute, mereka kata tersilap berikan harga, instead of RM850 untuk dua malam, yang sebenarnya ialah RM850 semalam. Gilosss

Namun Alhamdulillah, homestay yang menjadi pengganti tidak mengecewakan. Luas, bersih dan cukup untuk menampung kami semua tidur dan menjalankan aktiviti yang sewajarnya di rumah. Yang penting kami dapat berkumpul bersama dalam keadaan yang selesa.

Hari Pertama
Hari pertama kami isikan dengan tahlil setelah solat jemaah Maghrib, yang diikuti dengan barbeque serta tazkirah daripada Ustaz Shahriman. Bahan untuk barbeque memasing bawa dan sediakan kemudiaan di masak bersama.

Al-Ustaz, seorang guru takmir yang berasal dari Besut Terengganu telah menjelaskan mengenai matlamat kehidupan kita di dunia serta selepas kematian nanti. Buat pertama kalinya dalam hari keluarga kami adakan sesi tazkirah ini, walaupun cuma sekitar 30minit sahaja.

Ini diikuti dengan upacara potong kek Hari Lahir Aqila, acara surprise iaitu kuiz kanak-kanak serta game untuk pasangan suami isteri. Nampaknya majlis berjalan dengan lancar, semunya sporting dan riang ria sekali.

Cuma kesian dengan Aqeel atau Mr Noisy ( sebab sering pakai t-shirt dengan tulisan Mr Noisy ) . Katanya soalan kuiznya susah-susah, cikgu pun tak ajar lagi. Huhu …

Hari Kedua
Sebaik sarapan dengan juadah yang di bawa dan dimasak, kami ke Pusat Bowling MITC untuk pertandingan bowling. Sebahagian besar antara kami, buat pertama kalinya dapat bermain bowling.

Acara berlangsung dengan meriah sekali dan riuh rendah sekali. Maklumlah semuanya main bersemangat sekali. Kalau sebelum ini asyik tengok orang main kat TV, sekarang baru tahu susah atau payahnya.

Nur Aqila juara longkag, tapi ayahnya Juara Kategori lelaki. Patut pun memang sebab seminggu sebelum itu, mereka dah turun berlatih. Haha … Nampaknya semua happy. Mungkin untuk hari keluarga akan datang boleh buat lagi game ini.

Kemudian makan tengahari di Restoren Dima ( makanan Arab ) yang terletak di MITC juga. Mungkin sebab lapar, makanan yang dihidangkan terasa macam tak cukup.

Kemudian kami solat zuhor di Masjid MITC dan diikuti dengan lawatan ke Planetarium MITC. Rasa macam tak berbaloi dengan rega tiket berbanding bahan pamerannya. Tetapi nasib baik ada tayangan video.

Mungkin kerana sudah mengantuk atau kekenyangan disertai dengan hawa dingin dalam auditorium, ramai yang tertidur semasa tayangan diadakan.

Kemudian kami ke Muzium Lebah yang teretak di Ayer Keroh. Menarik muzium ini, walaupun dikendalikan operasinya oleh swasta, sangat berinformasi, dapat rasa pelbagai jenis madu.

Tetapi padanlah dengan rega madu yang dijual, agal mahal sikit. Maklumlah nak tamping kos operasi muzium

Kemudian kami menuju ke Bandar Hilir untuk lawatan tempat menarik di sekitarnya. Nasib kami kurang baik kerana sudahlah cuti sekolah, hujung minggu lagi maka sesaklah banda Hilir. Berpusing-pusing banyaka masa terbuang untuk dapatkan parking.

Akibatnya hari semakin gelap dan tidak banyak tempat sempat kami lawati. Memang orang ramai betul ketika itu. Mungkin lain kalilah kalau nak melawat tempat menarik sekitar Bandar Hilir.

Lepas makan malam di sebuah restoren, kami pun pulang dalam keadaan yang agak keletihan. Mungkin untuk next hari keluarga, elakkan dari menempuh kesesakan seperti di Banda Hilir tadi.

Hari Ketiga
Pepagi kami bertolak ke Pantai Tanjung Bidara untuk perkelahan keluarga. Perjalanan hanya kekira 25minit sahaja. Sebab datang awal, nampaknya dapat tempat parking yang mudah dan booking satu wakaf yang disediakan.

Sesambil bersarapan, mana yang sudah tidak sabar, mulalah terjun dan bermain di pantai. Nampaknya bagi kanak-kanak, ialah saat yang ditunggu-tunggu. Pantainya agak cetek, bersih dan tiada ombak yanag kuat kira sesuai untuk perkelahan kami.

Seterusnya sukaneka yang dibahagikan kepada dua kategori iaitu kanak-kanak dan dewasa. Acara berlangsung dengan meriah diselang selitkan dengan gelak ketawa melihatkan gelagat peserta sukaneka.

Selepas sukaneka, sambung mandi lagi. Nampaknya sukar nak berhenti mandi, masing-masing keseronokan berkelaah bersama keluarga. Sebalik berkelah, kami kembali bergegas semula ke Homestay kerana sudah time untuk check-out.

Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah-hadiah kepada pemenang sukaneka serta cenderahati. Tidak sempat nak bermesyuarat sebagaimana dilakukan dalam dua Hari keluarga sebelum ini. Tak mengapalah.

Selepas bersurai, ada yang kembali semula semula jalan-jalan ke Banda Hilir dan ada yang balik. Harapnya semuanya berpuas hati dan jumpa lagi pada Hari Keluarga Maklimah 2016, insyaallah
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2