Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Gamat, Cokelat Dan ...

Sebut tentang gamat dan cokelat, tentunya Langkawi yang dibayangkan. Tapi mungkin benar bagi yang pernah pergi ke Langkawi. Suatu ketika dahulu, barangan kaca, pinggan mangkuk pelbagai berjenama menjadi tumpuan lantaran harganya yang jauh lebih murah berbanding tempat lain. Maklumlah pulau bebas cukai.

Namun apakah kini masih murah atau sejauhmana lebih murah berbanding di tempat lain di Malaysia. Entahlah, sebab sejak akhir ini kalau kesana, tidak berapa nak tengok bab pinggan mangkuk. Mungkin sudah tidak ada keperluan dan yang di rumah masih elok digunakan ? Mungkin tidak jauh berbeza dengan tempat lain, tambahan di tempat lain boleh bayar ansur. Jadi kurang berbaloi dengan nak mengangkutnya. Ini berbeza dengan gamat dan cokelat yang diguna dan dimakan. Beli banyak mana pun akan habis di makan, paling tidak beri kengkawan, jiran, sedara mara atau dibuang sebab sudah expired.

Ada yang mengatakan Langkawi sebagai Syurga Cokelat. Pengemar cokelat boleh mendapatkan pelbagai jenis cokelat dalam pelbagai rupa dan dengan harga yang murah. Khususnya yang diimport atau dikilangkan di luar negara. Benarkah harganya lebih murah ?

Cokelat Halal ?
Bagiku masalah dalam memilih cokelat ialah sama ada ianya ditanggung halal, tidak kira sama ada dikilangkan di luar negara atau dalam negara. Tapi kalau yang dikilangkan dalam negara, rasanya macam tidak jauh beza daripada segi harga, jika dibandingkan dengan yang dijual di pasaraya besar di tanah besar, khususnya di Lembah Kelang.

Walaupun tidak ada cop Halal Malaysia-JAKIM, at least ada logo jaminan halal antara bangsa atau daripada negara pengeluar kira orait juga. Ini kerana kandungan 'whey powder' yang antara menjadi persoalan, sama ada diperolehi daripada haiwan secara halal atau sayur-sayuran.

Malah ada satu jenama terkenal dan dikira agak popular juga, siap dipaparkan surat pengesahan halal daripada negara pengeluar. Ini satu cara untuk meyakinkan pembeli. Namun boleh percaya ke ?

Gamat
Gamat dengan pelbagai kegunaan masih menjadi tarikan orang ramai yang berkunjung ke Langkawi. Khasiat gamat serta nilai terapeutiknya masih dipercayai sehingga kini. Namun disebutkan bahawa gamat yang diproses di Langkawi di bawa daripada Thailand dan Pulau Pangkor sejak beberapa tahun lalu. Benarkah ?

Disebalik dakwaan gamat semakin pupus di Langkawi lantaran pengambilan yang tidak terkawal sehingga yang masih belum cukup umurpun diambil dan diproses, dipercayai usaha pemulihan untuk 'menternak' secara besar-besaran sedang dilakukan. Kepupusan ini juga disebabkan perubahan ekosistem yang mengganggu pembiakan gamat.

Industri berasaskan gamat perlu kekal menjadi suatu tradisi dan keunikan Langkawi. Perkara ini perlu dipertahankan dan semua pihak perlu berperanan, sama ada pihak kerajaan dan juga pengusaha gamat.

Klik untuk lagi gambar
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah