Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kenangan Sambutan Maal 1428H Al-Hidayah

Alhamdulillah, pada 3hb Februari lalu, sambutan Maal 1428 Hijrah telah berjalan dengan baik sebagaimana dirancangkan. Tahniah dan terima kasih kepada semua yang terlibat, mengambil bahagian dan memberikan pelbagai sumbangan. Selain perancangan aktiviti untuk ahli qaryah yang dibuat sebulan sebelum, hanya tempahan penceramah novelis serta Dato' Hashim yahya dibuat kira-kira 3 bulan awal. Namun ketidakhadiran Y Bhg Dato' Hashim Yahya ( UIAM ) yang digantikan dengan Y Bhg Dato' Dr Hassan Ali ( Pengarah AKRAB ) pada saat akhir merupakan suatu bonus.

Memang ramai yang terlibat, termasuk anak-anak dalam mengambil bahagian dalam acara yang diadakan. Apakah kesannya kepada mereka ? Semoga dengan penyertaan mereka akan dapat meningkatkan rasa kasih dan bangga dengan Surau Al-Hidayah sebagai pusat komuniti selain beribadah untuk kita semua serta mengingati kembali peristiwa penghijrahan Rasulullah. Kira-kira RM2000 dibelanjakan untuk menganjurkan program tersebut. Tetapi daripada sumbangan yang diterima, kira hampir pulang modal. Dengan ini tidak tercapailah hasrat as in the last meeting AJK iaitu before AGM 1 Julai 2007 nanti duit dalam akaun Surau Al-Hidayah ialah RM10 sahaja. Setiap aktiviti ada 'pulangan modalnya'. Selepas ini apakah program 'lima bintang' akan menyusul selain program kuliah mingguan ? Tak pun kita derma kepada mereka yang memerlukan. Sebenarnya ada banyak program yang ingin dilakukan tapi rasanya agak sukar ... antaranya :-

a. kelas ngaji al-qur'an untuk dewasa dan remaja ... pengajar dan masa sesuai ?
b. meningkatkan bahasa inggeris kepada anak-anak ahli qaryah ... sedih dengar keputusan math dan sains anak-anak Islam di SMKSU ...
c. meningkatkan penguasaan jawi kepada anak-anak ahli qaryah ... sedih dengar ketidakupayaan mereka yang berkait rapat dengan 'Keislaman' mereka juga,
d. tuisyen percuma kepada mereka terpilih, sama ada kita anjur sendiri or bayarkan bulanannya,
e. meningkatkan kualiti solat kepada anak-anak remaja, drp segi bacaan dan istiqamah,
f. atau yang seumpamanya yang memberikan impak kepada ahli qaryah dalam berpegang teguh kepada tali Islam.

Tetapi mengenangkan AGM 1 Julai 2007, rasanya macam takde masa saja lagi ( wife pun dah bayangkan saat 'indah dan seronoknya' selepas 1 Julai ). Mungkin nak kena ambik cuti khas dan bersama AJK lain pergi jumpa Pengetua SMKSU serta Guru Besar SKSU, buat join venture program ke ... tapi mereka kan ada PIBG ??? Argh .... nak jadi YDP PIBG SMKSU lah cam ini .... ops !!!! Nak 'menyumbang' tidak semestinya kena jadi AJK kan ?
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah