Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Bahtera Nabi Nuh Ditemui ??

Maksud firman Allah ”Hai Bumi, telanlah airmu dan hai langit, berhentilah dan surutlah air dan selesai perintah dan berlabuhlah dia di Judiy dan difirmankanlah, ”Kebinasaanlah bagi kaum yang zalim” ( Surah Hud : 44 ) Berdasarkan maksud beberapa ayat sebelum ayat tersebut, ayat tadi menjelaskan bahawa Bahtera Nabi Nuh a.s akhirnya telah mendarat di Bukit Judiy setelah beberapa ketika ’berlayar’ dalam banjir besar. Persoalannya kini, di manakah letaknya Bukit Judiy sehingga disebutkan namanya dalam Al-Quran lebih 1400 tahun yang lalu ? Apakah dalam tempoh tersebut sehingga sekarang, tiada usaha untuk mencari di manakah lokasi sebenar Bahtera Nabi Nuh a.s ?

Aku tertarik untuk membicarakan perkara ini setelah mengikuti suatu kuliah maghrib beberapa minggu lalu, yang memaparkan ’bangkai’ Bahtera Nabi Nuh telah lama ditemui di Bukit Judiy. Kajian menerusi internet aku semakin konpius dan mungkin agak celaru sikit. Ini kerana dikatakan dalam Bible bahawa Bahtera Nabi Nuh ’mendarat’ di Gugusan Pergunungan Ararat di sempadan antara Turki dan Armenia ( dulu sebahagian Rusia ). Antara Mt Judiy dengan Mr Ararat, sama ada keduanya sama ( cuma panggilan mengikut zaman) atau saling bertukar lokasi, kisah atau gambar foto antara satu sama lain. Itu yang aku kata konpius dan agak celaru sikit. Sedang kalau ikutkan peta sekarang, jarak antara keduanya kekira 200 batu. Mungkin penemuan lokasi Bahtera Nabi Nuh dijadikan hujjah tentang kebenaran Bible, berbanding dengan Al-Quran ?


Memang apabila berkisah mengenai Nabi Nuh a.s, kisah yang sering kita dengar ialah mengenai Bahtera Nabi Nuh dan tempoh dakwah beliau yang lama iaitu sehingga 950 tahun. Namun dalam akhir tempoh usia 1000 tahun penghidupannya, dikhabarkan hanya 83 orang pengikutnya. Kenapa tidak ramai pengikutnya. Apakah dakwah beliau kurang efisien dan tidak kena metodologinya, berbanding dengan Rasulullah s.a.w yang berdakwah selama cuma 23 tahun daripada 65 tahun usia baginda ? Adakah Nabi Nuh a.s melalui 950 itu dengan senang-lenang, tanpa tentangan dan halangan ?Surah Nuh menjelaskan kisah dakwah Nabi Nuh a.s. Baginda sebenarnya tidak henti-henti berusaha. Kalau cara terang-terangan tak berjaya, dia ubah kepada senyap-senyap, bila lama menggunakan cara senyap-senyap dan tidak berjaya, dia kembali menggunakan cara terang terangan. Kalau dengan menyatakan berita gembira tidak berjaya, dia cuba membawa pula kepada ancaman neraka. Namun insan Nuh a.s ini tidak pernah lesu, tidak pernah letih, bosan atau jemu melalui 950 tahun dakwahnya dalam keadaan manusia menyumbat telinga, memalingkan muka, memasukkan muka ke dalam baju apabila baginda menyeru.

Bayangkan apabila kita berucap, semua pendengar menyumbat telinga mereka dengan jari telunjuk, apakah kita mampu berbicara? Jawapnya tentu tidak. Ternyata hari ini sudah hampir pupus manusia yang mempunyai kesabaran seperti Nabi Nuh a.s ini.

Kisah perjuangan Nabi Nuh a.s banyakdijadikan motivasi kepada para pendakawah atau mereka yang hendak menyeru kepada kebaikan. Tentangan juga datang di kalangan kaum keluarganya apabila isteri serta anak-anak baginda tidak menjadi pengikutnya. Lalu Nabi Nuh a.s mengadukan segala kesedihan dan kepedihan yang ia hadapi kepada Allah dan memohon pertolongan dan petunjuk-Nya sehingga Allah mewahyukan kepada-Nya, “Bahwasanya sekali-kali tidak akan beriman diantara kaummu, kecuali orang yang telah beriman (saja), karena itu janganlah kamu bersedih hati tentang apa yang selalu mereka kerjakan” ( Surah Hud : 36 )

Ini memberikan isyarat yang dapat difahami oleh Nabi Nuh bahawa seramai itulah sahaja pengikutnya. Lantas Nabi Nuh .a.s memohon agar Allah musnahkan sahaja orang yang ingkar dari muka bumi ini. Mungkin ini kemuncak kekecwaan Nabi Nuh s.a ( jika boleh dikatakan demikian ). Lantas Allah memerintahkan Nabi Nuh a.s membina bahtera atau kapal besar.

Bagaimana hendak membina kapal pada awal peradaban atau tamaddun manusia ketika itu yang belum pandai membuat alat untuk belayar ? Arkitek, engineer dan tukangnya ? Alat menebang pokok, gergaji dan penukul ? Tentunya pembinaan kapal tersebut dengan bantuan wahyu Allah. “Buatlah bahtera itu dengan pengawasan dan petunjuk wahyu Kami, dan janganlah kamu bicarakan dengan Aku tentang orang-orang yang halim itu; sesungguhnya mereka itu akan ditenggelamkan.” ( Surah Hud : 37). Ini dikira suatu mukjizat.

Semasa pembinaan, memang berbagai cemuhan dan penghinaan daripada orang ramai lantaran membuat bahtera di tengah-tengah padang, jauh dari sungai dan laut. Bagaimana hendak melayarkan bahtera ini nanti ? Ada yang mencemuh apakah Nabi Nuh sudah bertukar profession dari seorang Nabi kepada Tukang Kayu atau Tukang Pembina Bahtera ?

Berapa lama tempoh masa membina bahtera tersebut ? Ada ahli tafsir yang mengatakan selama 100 tahun, itu bermula dari menanam pokok hinggalah kepada menebang dan mengergaji pokok tersebut. Ada pelbagai pandangan berhubung dengan saisz bahtera. Ibn Qatadah mengatakan 300 hasta panjang X 50 hasta lebar. Al Hassan mengatakan 600 hasta X 300 hasta dan Ibnu Abbas mengatakan 1,200 hasta X 600 hasta. Saiz sebagaimana pandangan Ibn Qatadah adalah yang sangat hampir dengan yang ditemui di .... Satu hasta atau jarak antara siku hingga penghujung jari tengah, iaitu sekitar 18 inci atau sekaki setengah.

Namun apabila telah siap bahtera dan sampai ketika yang dinantikan, mengelegak dan membusut air keluar dari tanah atau permukaan bumi. Akhirnya bahtera mulai terapung di permukaan air. Orang yang ingkar dengan Nabi Nuh a.s. mulai berlari menyelamatkan diri ke tempat yang lebih tinggi. Ketika inilah Nabi Nuh a.s masih cuba merayu kepada anak Kan’an dan isterinya yang ingkar untuk naik bahtera bersamanya, walaupun Allah telah menyatakan ‘tidak perlu dirayu lagi’.

Akhirnya bukit, gunung-ganang ditengelami air juga dan terkantung kantunglah kapal dipermukaan lautan tanpa sebarang daratan. Persoalan timbul adakah seluruh dunia yang tenggelam atau apakah hanya sebahagian sahaja dunia iaitu yang berpenghuni ? Berbagai pendapat mengenai hal ini. Tetapi kalau gunung ( tapi setinggi mana ? ) pun jadi tenggelam, fikir-fikirkanlah sendiri ? Agaknya ketika ini banyak haiwan seperti dinasour jadi pupus. Ini perlkan suatu kajian lanjut barangkali.

Ibu Abbas meriwayatkan bahawa manusia di dalam bahtera Nabi Nuh a.s seramai 80 orang termasuk Nabi Nuh a.s, tiga anaknya dan perempuan perempuan. Turut berada dalam bahtera ialah haiwan yang berpasang-pasangan.

Riwayat dari Ibu Abbas mengatakan bahawa tempoh bahtera terapung dalam banjir besar tersebut ialah 150 hari. Ibnu Qatadah pula menyatakan 150 hari, mulai dari 10 Rejab hinggalah kepada 10 Muharram. Maka keluarlah apa yang disebut sebagai Hari Asyura pada 10 Muharram yang dianjurkan berpuasa, tetapi sebaliknya umat Melayu merayakannya dengan membuat Bubur Asyura. Dikatakan bahawa mendaratnya bahtera Nabi Noh a.s di atas Bukit Judiy pada 10 Muharram datangnya daripada hadith yang lemah, apatah lagi hendak menjelaskan tentang anjuran memasak bubur khas tersebut. So, tidak perlulah membuta mengikutinya dan mungkin lebih baik menyambutnya dengan puasa, berzikir dan membaca Al-Quran.

Diriwayatkan bahawa ketika hampir wafat Nabi Nuh a.s, baginda ditanyakan oleh malaaikat, “Bagaimanakah rasanya tinggal di atas muka bumi ini bertahun begitu lama”, Nabi Nuh a.s menjawab, “Aku melihat kehidupaan di atas muka bumi ini seperti sebuah rumah dengan dua pintu. Aku masuk menerusi satu pintu dankeluar daripada pintu yang satu lagi”. Maksudnya ianya berlaku begitu cepat sekali.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah