Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Menghadiri Majlis Jamuan Bagi Mengutip Derma

Pada malam 19 Mac yang lalu, aku berkesempatan menghadiri satu program jamuan perdana bagi mengutip derma pembinaan sebuah kompleks pendidikan islam. Program diadakan di sebuah hotel ternama di Putrajaya. Aku sebenarnya diajak hadir oleh seorang temanku, Kudin yang ‘membeli’ sebuah meja bagi syarikatnya sebagai satu cara menyumbang untuk tabung pembinaan tersebut. Kira dapat makan free sebenarnya.

Agak menarik juga program yang seingatanku, pertama kali pernah aku hadiri seumpamanya yang diadakan di hotel. Bersama-sama rakan-rakanku dari Saujana Utama yang hadir pada malam tersebut, kami membincangkan bagaimana program yang sebegini boleh diadakan bagi membantu mengisi dana pembinaan bangunan tambahan KIDaS.

Ku kira malam itu ada 80 meja semuanya. Satu meja dikatakan RM 3,000. So 80 X 3,000 = RM 240,000. Bagaimana hendak mengerakkan atau berjaya menjual meja-meja tersebut ? Apakah kena diswastakan kepada orang tertentu untuk mendapatkan sumbangan tajaan meja. Turut hadir pada malam tersebut kalangan non-muslim, siapakah mereka ?

Mengapa pula diadakan di Putrajaya ? Apakah target penganjur untuk mendapatkan sumbangan koperat yang berasal dari negerinya, yang kini berada di Lembah Kelang ? Dikatakan 3 orang tukang masak hotel tersebut berasaal dari negeri dan jajahan penganjur. So, walaupun berada di Putrajaya, tetapi hidangan adalah hidangan orang sana juga.

Selain jamuan makan turut diadakan persembahan nasyid oleh tiga kumpulan iaitu Mirwana, The Brothers dan Adnan Salleh. Tak sangka pula dapat saksikan persembahan nasyid dari kumpulan yang memang ku minati tu. Tetapi berapa pula penganjur nak bayar kepada kumpulan nasyid tersebut.

Rasa-rasa daripada RM 240,000, sekurang-kurangnya separuh dapat ke penganjur secara bersih. Maknanya sekitar RM 120,000 sahaja. Masih jauh dari keperluan penganjur yang sedang mengusahakan sebanyak RM 2.8 juta bagi menyiapkan kompleks yang dimaksudkan. Keseluruhan kompleks bernilai RM 3.5 juta dan kerja pembinaan dikatakan terhenti disebabkan kekurangan dana.

Namun pada akhir majlis, majlis dibuka kepada orang ramai untuk naik ke pentas menyampaikan sumbangan. Ramai yang naik kepentas memberikan sumbangan dalam sampul surat yang disediakan. Yang tertinggi diumumkan ialah sebidang tanah dengan nilai RM 40K.

Tidak dapat dinafikan, yang memotivasikan penyumbang ialah keyakinan akan kepentingan menderma bagi menyediakan bekalan atau sebagai saham diakhirat nanti. Selain daripada itu, apakah tarikan utama orang hendak menderma menerusi program seperti ini ? Pengecualian cukai ? Jamuan yang sedap dan tempat yang berprestij ? Tokoh yang hadir ? Kesan rayuan dalam ucaptama tokoh yang hadir ? Atau kumpulan nasyid yang membuat persembahan ?

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah