Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Bermanja Dengan Penyu Port Dicckson

Mungkin ramai yang tidak tahu, walaupun telah 6 tahun projek dilaksanakan. Kini projek pemeliharaan penyu itu menjadi tarikan pengunjung Glory Beach Resort, Tanjung Gemuk Port Dickson, untuk mengenalinya dengan lebih dekat.

Bermula pada tahun 2010, penyu karah ( hawksbill turtles ) mendarat di pantai berdekatan untuk bertelor yang kemudiannya menjadi idea kepada pihak hotel atas rasa tanggungjawab sosial, lantas mengeram, menetaskannya dan melepaskan penyu-penyu tersebut semula ke laut.

Dimaklumkan bahawa sejak 2010, sebanyak lebih daripada 6,000 anak penyu telah berjaya dilepaskan semula ke lautan Selat Melaka untuk membesar dengan harapan kembali untuk mendarat kembali ke sini suatu masa nanti. Menarik bunyinya. Malahan di sinilah satu-satunya pusat seumpamanya di Port Dickson.

Dalam dunia difahamkan ada sebanyak 7 jenis penyu dengan 4 daripadanya terdapat di Malaysia. Penyu belimbing yang sinonim dengan Rantau Abang Terengganu sudah semakin pupus dan dikatakan kini jarang mendarat di Pantai Rantau Abang.

Penyu disini adalah jenis Penyu Karah dan Penyu Agar. Tetapi banyak jenis Penyu Karah. Ia juga dikenali sebagai penyu sisik, mudah dikenali dengan susunan kulit badannya yang bertindih menampakkan seperti bersisik dan berwarna coklat tua atau kuning dan coklat.

Bentuk mulutnya seperti paruh burung helang, manakala saiz badannya sederhana dan saiz cengkerangnya antara 70 hingga 90 sentimeter dengan berat badannya boleh mencapai sehingga 75 kilogram.

Pengunjung berpeluang membelai dan memegang penyu-penyu tersebut mengikut masa-masa yang ditetapkan iaitu semasa memberikan penyu makan setiap hari pada jam 11pagi dan 5 petang serta persembahan penyu pada setiap sabtu 8.00 malam di akuarium yang berupa kolam serta pondok ‘Turtle Hut’ yang disediakan.


Jika datang antara Feb hingga Jun, mungkin berpeluang untuk melihat bagaimana penyu naik bertelur pada waktu tengah malam.

Kini projek yang dijalankan telah mendapat kerjasama dengan Jabatan Perikanan Negeri Sembilan dan Terengganu. Tabung derma juga disediakan bagi membolehkan pengunjung membantu usaha yang dilaksanakan oleh pihak hotel. Bermakna jika berkunjung atau menginap di sini, dapat juga ilmu dan kesedaran tentang penyu yang semakin pupus.

Selain penyu, terdapat juga kolam kura-kura yang merupakan sepesis seumpamanya.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah