Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Kenangan Di WCIT 2008

Alhamdulillah, aku berpeluang menghadiri World Conference on IT ( WCIT2008 ) di Kuala Lumpur Convention Center ( KLCC ) pada 20 dan 21 Mei 2008 atas tiket ‘ihsan’ daripada MDEC. Just pas masuk, tapi tak dapat apa-apa conference material. Itupun sudah cukup bagus sebab pada asalnya memang namaku termasuk dalam senarai permohonan pejabatku untuk menghadiri conference ini. Namun atas sebab tertentu, tak berjaya. Mungkin lewat dapat kelulusan kot. WCIT bermula dengan pembukaan oleh PM pada 19 Mei.

WCIT 2008 merupakan yang ke 16 diadakan. Kalau dikirakan event ini setiap dua tahun, bermakna telah 32 tahun event ini. WCIT menghimpunkan peneraju industri komputer, ahli akademik bersama pengguna sama ada kerajaan dan swasta bagi membincangkan impak terhadap ekonomi, sosial serta masa depan teknologi ICT. Since di KL merupakan yang first diadakan di luar Eropah dan USA, kiranya ini suatu pengiktirafan kepada Malaysia.

Sebenarnya banyak yang dibincangkan, tapi tak sempat nak cerita semuanya. Malah ada yang aku sendiri pun kurang faham.

Padi 20 Mei aku sempat ikuti dua forum. Pertama mengenai ’Creativity Unlimited’. Kreativiti memang tiada hadnya dan rakyat Malaysia dikatakan berpotensi. Dalam filem Ironman yang sedang ditayangkan, terdapat 4 rakyat Malaysia terlibat dalam pembikinan filem tersebut. Malangnya di Malaysia, sesuatu teknologi baru sukar dikembangkan tanpa dilibatkan dengan unsur ’hiburan’ or ’entertainment’. Just for fun, bermaksud tidak serius atau main-main saja.

Manakala forum kedua bertajuk ’Doing Business In Asia’. Mengambil contoh ‘Google’ yang baru dalam industri Internet, tetapi begitu popular dan telah memberikan impak serta di terima ramai. Ia dibangunkan oleh anak muda. Tidak semestinya telah lama involve dalam dunia ICT, syarikat tersebut boleh terus survive dalam ‘doing business in ICT’. Yang penting cukup kreatif, peka dan responsif sehingga boleh diterima masyarakat. Peluang dalam dunia mobile phone terbentang luas di India dan China kerana kadar penggunaan masih rendah di sana sedangkan permintaan semakin meningkat.

Lepas itu dalam break-out session, aku masuk forum berjodol ’From Local Going Global’. Menarik sesi ini. Tapi ahli panel semuanya Malaysian dan rasa macam tak seswai dalam forum bertaraf ‘world’. Semua ahli panel menyatakan bahawa untuk berjaya dalam dunia global, tidak semestinya menjadi ‘jaguh kampung’ dahulu. Kalau ada peluang dan product kita bagus, strategi perlu dilakukan untuk meluaskannya. Malangnya pihak kerajaan dikatakan tidak cukup membantu dalam syarikat tempatan hendak ‘berjuang’ di dunia global. Mereka terpaksa berusaha keras sendirian. Dalam negara tidak dinafikan memang banyak insentif dan galakan dilakukan.

Masa lunch jumpa ramai kengkawan lama dalam ICT kerajaan. Mereka semua merupakan peserta. Jealousnya. Sempat melawat beberapa gerai pameran. Jenuh kutip brosur dan bag souvenir. Forum petang nampak kurang menarik minatku. Entah apa-apa entah. Mungkin kekenyangan lunch.

Pagi 21 Mei dua forum diadakan bagi membincangkan masa depan Internet. Nampaknya masa depan Internet sukar di ramalkan sebab perkembanganya terlalu pantas. Berbanding dengan teknologi lain, ada yang mengatakan kemajuan ICT masih belum matang sebab ia dianggap masih ’baru’. Sukar diramalkan apa yang berlaku di alam siber. Manusia semakin mahu berkongsikan maklumat. Internet menjadi alat bagaimana ianya dilakukan dan terpulang kepada kita bagaimana untuk melakukannya ( anywhere, anytime and anyform ) mendapatkannya, mengingatkannya dan menginterpret. Kalau boleh semuanya hendak dilakukan dari satu mobile device. Internet menjadi sebagai ’Second Life’. Dr Vinton Cerf dari Google yang boleh dianggap sebagai one of the Web’s founding fathers mencadangkan agar suatu identiti ( or certificate ) diwujudkan bagi setiap orang di alam siber.

Sebelum lunch, Timbalan Perdana Menteri berucap kekira 30 minit.

Lepas Lunch pegi melawat gerai pameran dan jumpa Sdra Hussein, ex- NYDP PIBG SKSU yang kini Managing Director bagi K-Perak Inc. Beliau kini mengendalikan laman web ’kperak’ yang mengandungi berita-berita hal ehwal dalam negeri Perak. Turut bersama ialah rakanku ’Berlingo’. Tak banyak gerai dilawati juga sebab nak berkejar ke sesi bersama MB Penang, Perak dan Selangor. Menarik juga, ketiga-tiga MB ’pembangkang’ turut di beri peluang naik pentas WCIT2008.



Ingatan forum, rupanya just short presentation mengenai negeri masing-masing dan perancangan dalam membangunkan ICT untuk promosi menarik lebih pelabur melabur dalam negeri masing-masing.Jika Perak dengan ’Meru Raya’, manakala Selangor pula dengan ’I-City’ nya.



Presentation daripada MB Perak cukup impressived. Fasih, lancar dan jelas sebutannya. Bergema Plenary Hall dengan bacaan & terjemahan Surah Al-Alaq in English. Terasa lain dari yang lain. Rasanya the only speaker yang ku dengar, berikan ucapan ’salam’. Malah pada akhir presentation pun dia sempat melambaikan tangan kepada peserta. Ini first time aku dengar ucapan dari MB Perak secara live.





Lepas presentation 3 MB tu, akupun pulang walaupun masih ada beberapa prsentation lagi. Letih juga. Next WCIT ialah WCIT2010 di Amsterdam dengan slogan Challenge The Changes.
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2