Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Pesta Buku Antarabangsa KL 2010 - II

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 menutup tirainya hari ini dengan kunjungan oleh Perdana Menteri untuk sesi pembacaan buku 'Menakhoda Zaman" karyanya di gerai Institut Terjemahan Negara ( ITNM ). Tahun hadapan jumpa lagi dengan cabaran untuk mengekalkan rekod tahun 2010 ini. Pesta Buku telah berlalu, sekarang masa untuk membaca pula.

Semalam, aku ke sana sekali lagi bersama isteriku atas dorongan kuat untuk menyaksikan pelancaran buku "Polemik Isu Kalimah Allah" anjuran Kemilau Publika Sdn Bhd. Namun aku kecewa, sebab pelancar utamanya tidak dapat hadir kerana dikatakan ada program lainyang terpaksa dihadiri pada saat-saat akhir. Kalau aku tahu awal, mungkin aku tidak ke sana pada hari tersebut.

Aku agak terkejut apabila pengacara majlis pelancaran adalah Sdra Baharuddin Ali Masrom atau BAM yang ku kenali semasa sesama belajar di UKM 25 lebih tahun lalu. Tak sangka pula jumpa semula, hidup lagi dia. Masa belajar dulu, dia dulu memang orang kuat dengan pengaruh Anwar Ibrahim yang berselindung di sebalik ABIM, seangkatan dengan Sdra Mustafa Kamil Ayyob yang kini sebagai Naib Presiden Keadilan.

Sekarang macamana ? Lepas grad dia dikatakan bergiat cergas dalam UMNO sehinggalah krisis Anwar Ibrahim yang dipecat dari jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri yang menyebabkan beliau turut sama dengan Parti Keadilan Rakyat ( Keadilan ). Belia diberitakan pernah menjadi Ketua Keadilan Tanjung Karang, tetapi kemudian memohon untuk masuk semula UMNO semasa kempen ketika pilihan raya kecil Parlimen Teluk Kemang dahulu. Sekarang ? Penganjur memaklumkan kepadaku, baru 3 bulan lepas dia join PAS !!!

Ada beberapa perkara yang menarik diperkatakan oleh pengulas serta penulis buku semasa pelancaran tersebut. Antaranya Ustaz wan Ji menjelaskan betapa istilah atau nama negeri Melaka juga dikatakan diambil dari perkataan Arab 'Malakat' yang bererti tempat pertemuan dengan merujuk kepada pertemuan pedagang pada ketika itu.

Bagi pelajar sekolah Tingkatan 1 sekarang, mereka telah ketahui hal ini. Tapi aku yang dah lama meninggalkan bangku sekolah, mungkin ini dianggap suatu yang baru.

Selepas pelancaran, biasalah bagi hadirin untuk mendapatkan tandatangan daripada penulis sebagai 'azimat' serta kenang-kenangan. Kelihatan rakanku Berlingo Merah turut sama tidak melepas peluang mendapatkan tandatangan daripada penulis Dato Mokhtar Petah

Sebelum bali, namapaknya aku bertuah kerana berpeluang bertemu dengan penulis buku parenting islamik yang tidak asing lagi di gerai Galeri Ilmu, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil. Beliau juga dikenali menerusi laman blognya iaitu di http://saifulislam.blogspot.com.


Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah