Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Pesta Buku Selangor 2009

Last weekend, aku berkesempatan singgah ke Pesta Buku Selangor 2009 di Kompleks PKNS, Shah Alam. Seperti yang ku jangkakan, tiada apa yang ku kira menarik jika dibandingkan dengan Pesta Buku Antara Bangsa Kuala Lumpur, sama ada daripada segi skop jualan, pengisian dan jumlah kehadiran. Pesta Buku ini berlangsung dari 24 Julai hingga 3 Ogos 2009.

Namun aku berkesempatan semeja makan tengahari dan berborak dengan salah seorang peniaga yang turut serta dalam pesta buku ini. Beliau telah lebih 10 tahun berkecimpung dalam industri penerbitan buku menganggap Pesta Buku adalah peluang mempromosi dan mendapatkan jualan. Ini termasuklah peluang menghabiskan stok lama yang masih belum terjual dengan menjualnya pada harga yang murah.

Entah kenapa rungut beliau, buku yang telah berusia dua tahun telah dianggap lama oleh orang ramai. Sedangkan daripada segi kandungan dan kualiti cetakan sepatutnya masih lagi relevan. Walaupun kadar membaca di Malaysia masih rendah, namun persaingan dalam industri buku memang ada. Ramai yang suka baca novel dan buku cerita ringan-ringan.

Sepanjang 11 hari Pesta buku, setiap lot tapak gerai disewa dengan harga RM 1,700. Wau !!! terkejut aku. Boleh dapat ke pulangan ? Dia kata OK. Satu lot tu rasanya cuma 10 kaki X 10 kaki aje. Maknanya satu hari kena untung jualan RM 170. Berbanding dengan tahun lepas, kadar yang sama untuk 10 hari, tetapi kali ini ada extra satu hari percuma dan tamat pada hari Isnin supaya mengelakkan gerai mula tutup ketika orang ramai datang pada petang hari terakhir iaitu hari Ahad. Namun kadar ini lebih murah berbanding kalau dalam Pesta Buku Antara Bangsa Kuala Lumpur yang kadar sewanya RM 3,200 !!!.

Aku dapat merasakan cabaran beliau dalam industri buku ini apabila beliau membandingkan dengan jualan kedai makan. Semua orang pergi makan di kedai, tapi tidak semua orang cari buku untuk membaca. Dalam pesta buku ini, aku sekadar membeli beberapa buku untuk memenuhi koleksi keluarga.

Namun sempat juga mengikuti sejenak ceramah oleh penulis buku Travelog Haji yang telah ku beli sebelum ini iaitu Prof Mohd Kamil. Nampak begitu bersemangat beiau menceritakan kesah serta pengalaman haji beliau dalam buku yang ku anggap, tiadalah menarik sangat akan kandungannya.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah