Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

TESCO : Penyumbang Tetap Pembangunan Israel ?

Pasaraya TESCO telah mula bertapak di Malaysia sejak 2002, tetapi aku belom pernah menjejakkan kaki ke premisnya, lantaran larangan daripada anak-anakku untuk memboikotnya sejak dulu lagi. Katanya TESCO banyak membantu Israel. Membeli di TESCO seolah-olah membantu perjuangan Israel dalam berhadapan dengan Palestine. Memang sudah lama dengar, tapi tak perolehi bukti atau keterangan lanjut serta sejauh mana kebenaran akan dakwaan serta tindakan anak-anakku itu.

Dalam isu yang berkaitan dengan pemboikotan barangan syarikat yang dikatakan dimiliki oleh Amerika, Yahudi atau mempunyai hubungan dengan mereka secara langsung atau tidak langsung, kerap dijadikan bahan utama sebagai tanda penentangan kita terhadap keganasan serta pencerobohan Israel ke atas bumi Gaza dan Palestine. Akupun cuba membuat sedikit kajian menerusi internet mengenai TESCO. Rupanya TESCO sejak 30 tahun lebih yang lalu membantu dan menyokong negara Israel. Tapi kenapa TESCO boleh bertapak bukan sahaja di Malaysia, tetapi termasuk juga di negeri Kelantan Serambi Mekah ? Setelah membeli rangkaian syarikat Makro, TESCO kini mempunyai hampir 30 outlet dalam rangkaiannya di Malaysia. Kemasukan TESCO di Malaysia dibuat dengan bersama Sime Darby Sdn Bhd yang mempunyai 30% pegangan saham.

TESCO diasaskan oleh Jack Cohen di East End, London. Beliau merupakan seorang anak tukang jahit. Pada mulanya, beliau menjual pelbagai barangan di pasar Jalan Weel, Hackney. Selepas Perang Dunia Pertama berakhir pada tahun 1919, beliau menggunakan wang simpanannya untuk membeli gerai sendiri.

Jenama TESCO bermula tahun 1924 selepas Cohen membeli kedai teh daripada T.E Stockwell. TESCO adalah gabungan nama T.E Stockwell dan Cohen. Ada juga yang mengatakan nama pasaraya TESCO diambli daripada nama isterinya yang bernama TESSA COHEN. Seterusnya TESCO berkembang sehinggalah di senarai Bursa Saham London pada 1947 sebagai Tesco Stores Holding, London"

Apa pula hubungan TESCO dengan Yahudi dan Israel ? Tahun 1973, Jack Cohen meletakkan jawatan dan digantikan oleh anak menantunya iaitu Leslie Porter sebagai Pengerusi TESCO yang juga suami kepada anaknya iaitu Shirley Porter. Mungkin dari sini bermula dan kaitannya.

Di Israel, Shirley Porter merupakan seorang yang begitu dihormati dan dermawan yang prominent, yang begitu bermurah hati terhadap hal kebajikan, ekologi dan akademik, khususnya kepada Universiti Tel Aviv ( UTV ). Ini dilakukan menerusi yayasan yang ditubuhkan bersama suaminya, The Porter Foundation. Kiranya yayasan ini menjadi penyumbang tetap kepada UTV.

Hasil sumbangannya, beliau dilantik sebagai canselor kepada UTV. Yayasannya juga menyediakan biasiswa, memberikan bantuan buku dan peralatan. Banyak sumbang menerusi projek projek pembangunan di UTV. Yang terdekat ialah pembinaan “green building”, pertama seumpamanya di Israel yang bertujuan untuk menjadi "living laboratory", tempat kajian dan pembelajaran mengenai green architecture.

Setakat ini, tidak pula ku temui tentang bagaimana TESCO dikatakan mempromosikan produk Israel di rangkaian pasarayanya di seluruh dunia serta membuat perjanjian perniagaan dengan syarikat perisian Israel yang berjumlah jutaan dollar.

Sekitar tahun 2000 akhbar The London Jewish News diedarkan secara percuma di kesemua cawangan Tesco di seluruh England. Ini ialah akhbar Yahudi yang memberikan sokongan secara terbuka untuk regim ganas Zionis di Israel.

Konklusinya TESCO adalah penyumbang tetap kepada pembangunan Israel. Namun keputusan ditangan anda, sekiranya anda mahu terus menyokong Yahudi dengan mempertingkatkan ekonomi mereka apabila anda membeli belah di pasar raya TESCO.

Tapi aku rasa ramai yang akan tetap berkunjung ke sana dengan pelbagai alasan. Antara katanya ialah apa yang buruk jangan diambil, kita ambil yang baik dan positif sahaja. Yang pasti selesa shopping di sana, parking, tandas bersih dan free, surau pun besar dan bersih untuk solat. Kita pergi ke sana bukan nak sokong sangat agama dan budaya mereka, tapi kita ikut cara perniagaannya yang amat positif dan memberikan kepuasan yang menyeluruh kepada pelanggan. TESCO banyak bayar cukai kepada kerajaan untuk dibayar juga gaji kakitangan awam.

Apakah kita tidak mempunyai lain pilihan ?
Share:

1 Komen:

Anonymous said...

Terima kasih Blogger Hassan atas info yang sungguh bermanfaat ini.

Boleh saya memohon sedikit jasa baik tuan untuk menambah sumber-sumber (footnote) mengenai maklumat yg berguna ini?

Jika ada, tolong emailkan kepada saya isfandyazizan@yahoo.com. Saya amat memerlukan keabsahan sumber info Tesco ini.

Terima kasih.

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah