Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Putrajaya ... I'm Coming !!! - Part 2

Pada 21 Februari lalu, aku sekeluarga pergi mengunjungi rumah kuaters yang bakal kami duduki apabia berpindah ke Putrajaya. Wah besar giler !!! Tetapi tengok di luar sahaja. Kunci belum ambik, sebab banyak juga yang nak kena settle sebelum terima kunci dan boleh duduk. Pelbagai deposit, aggrement dan surat-surat perlu diselesaikan. Daripada pengamatan ku, tingkat bawah ada wet and dry kitchen, satu bilik, 1 stor ( barangkali akan ku jadikan bilik sumber ), ruang tamu dan dining area.

Menurut jiran rumah sebelah, yang kebetulan baru pulang dari sekolahnya, tingkat atas ada family area, dua bilik biasa dan satu master bedroom. Penghuni sebelum ku mempunyai anak kecil. Itu yang banyak dinding berconteng 'mural'. Mereka berpindah keluar kerana berpindah pulang ke Perlis. Rupanya sebaris rumahku tu semuanya dihuni oleh staf gomen. Manakala baris depan rumah dihuni oleh pembeli. Melihatkan tingkap yang banyak, wah !! banyak juga modal kalau nak sediakan langsir baru !!!

Di bahagian belakang pulak, ada dua anjung yang ku kira kalau ada pertandingan or pertunjukan bunga api di Putrajaya, tentunya anjung tu menjadi spot yang menarik untuk menikmati keindahan bunga api yang menjadi tradisi di Putrajaya saban tahun.

Manakala warna rumah macam match pulak dengan warna si Nazaria ku. Menurut jiran tu, sekolah yang terdekat ialah SMK Precint 14. Kedai dan kemudahan ada di Precint Diplomat yang terletak kekira 1 or 2 km sahaja. Ada Pasaraya Mydin lagi. Maknanya tidak payah lagi nak ke Alamanda or Pasaraya Carefour yang kami boikot tu !!!. Cumanya surau takde. Kalau nak ke mesjid, kena pegi sekitar area Sungai Merab, atau Sekolah Alam Shah. Tapi takdelah jauh sangat, but not in walking distance.

Kata jiran tu lagi, sini memang ada Persatuan Penduduk, tetapi biarlah penghuni tetap yang menerajuinya. Malahan kalangan mereka ada pangkat datuk dan tan sri. Alamak, berjiran dengan mereka ke ?

Walaupun tidak ada pagar kawat antara rumah, tapi ada fencing tree menjadi pemisah. Di halaman depan, ku kira 4 buah kereta boleh masuk. Yang luasnya di belakang rumah, boleh jadi tempat main badminton or makan-makan apabila gathering. Tapi kata jiran tu, sebelah petang agak panas dengan matahari.

Lepas tu kami beredar meninjau-ninjau kawasan sekitar Presint Diplomatik, tengok kedai-kedai serta kemudahan yang terdapat serta ronda sekitar Sungai Merab. Akhirnya kami berhenti makan Nasi Beriyani Resepi Batu Pahat di kedai berdekatan dengan UNITEN. Lepas tu terus balik ke rumah sambil berangan dan merancang nak buat apa apabila duduk rumah tu nanti. Daripada meter Nazariaku, jarak dari rumah kuaters ke rumah di Saujana ialah 60.5 KM.



Share:

7 Komen:

ss said...

nampaknya akan hilang satu permata kat SU ni......uhuk...tapi tahniah la go for the better.

apai said...

patah tumbuh hilang berganti....yg tumbuh takkan sama yg patah.....

cikliah said...

Okaylah tu berjiran dengan Datuk-datuk... tan sri... tan sri.. sikit lagi berjangkit la tuh... :D

apai said...

berjangkit apa lak cikliah???

hassan1663 said...

Secara fisikalnya tiada di saujanautama ... tapi bak kata pepatih, su jauh dimata tetapi tetap dekat di hati ...

berlingomerah said...

saya akan merasa satu kehilangan bila hamas pindah nanti.....jangan lupakan kami yerrrrr....anyway tahniah atas kenaikan pangkat dan dapat rumah besaaaaaar tu.....

PkO said...

lawa rumah..nnt rahman balik xde la duduk bilik sempit and panas lagi..hehe

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2