Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Karnival 1 Malaysia 1 Halal

Lain benar bunyinya, 1 Malaysia 1 Halal. Semuanya hendak di jenamakan sebagai 1 Malaysia juga. Kalau dahulu Islam Hadhari, kini Islam Hadhiri seperti tenggelam. Apakah mana-mana instutusi yang bernamakan atau temakan Islam Hadhari menjadi serba salah ketika ini.

Tetapi ku kira agak menarik juga karnival 1 Malaysia 1 Halal 1 yang berlangsung dari 26 hingga 28hb Februari ni. Pertamanya ia menjadi satu aktiviti masjid, since diadakan di perkarangan Masjid Negara. Ramai juga mengunjungi karnival tersebut ketika aku berada di sana pada petang 28 Februari.

Di samping gerai-gerai jualan yang telah sah mendapat pengiktirafan sijil Halal JAKIM, pengunjung juga berpeluang melihat sendiri beberapa contoh barangan yang diperbuat daripada kulit serta bulu babi. Rupanya banyak sumber tidak halal dalam kandungan sesuatu produk, tidak setakat kulit dan bulu babi.

Antara lain termasuklah penggunaan tulang-tulang haiwan, tumbuhan, sintetik, semulajadi dan kimia. Makumat serta bahan opameran daripada Jabatan Kimia agak menarik dan tidak putus-putus dikunjungi ramai.

Walaupun barangan makanan yang menyertai karnival ini mendapat pengiktirafan Halal oleh JAKIM, namun kadangkala halal tidak mestinya berkhasiat. So, kenalah pandai memilih. Ciri penting lain ialah hendaklah bersih dan selamat. Ini sifat universal dan sesuai juga untuk penganut agama lain. Yang lebih peting konsep halal tersebut ialah keseluruhan proses pengeluaran sesuatu produk. Bukan setakat bahannya sahaja.

Tetapi aku kira produk halal tempatan memang banyak dan tidak semuanya menyertai karnival dengan membuka booth pameran di sini. Mungkin kerana itu turut diadakan pemeriksaan kesihatan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Isteriku mengambil kesempatan membuat pemeriksaan. Semuanya ok, cuma biasalah ... obesiti !!!

Antara produk yang ku kira agak menarik ialah air atau jus sarang burung. Sarang burung memang sudah dikenali sebagai penawar kesihatan yang banyak khasiatnya. Pengasas pengeluran jus tersebut adalah seorang muallaf tempatan berbangsa Cina. Katanya memang sukar bagi Bumiputera Melayu hendak mendapat kepakaran dalam industri sarang burung.

Salah satu target barangan yang hendak diperolehi ialah keluaran Permata Hijrah. Namun produk tersebut habis terjula dengan harga yang memang istimewa. Tak ada rezeki nampaknya. Lagipun orang memang ramai di kaunter Permata Hijrah. Siap beratur ambil giliran lagi.

Nampaknya janda Ustaz Akhil Hayy pun tidak ketinggalan mengambil bahagian membuka gerai menjual pakaian serta alat kosmetik. Bukan main lagi bergaya nampaknya. Aku mulanya tidak perasan, tetapi anak-anak ku yang bagitahu.

Pada ketika ini juga diadakan karnival Sure Heboh TV3. Aku kira karnival yang diadakan di Masjid Negara itu boleh menjadi saingan atau diupgrade ala-ala Sure Heboh di diadakan di merata negara, khususnya di masjid-masjid yang besar.


Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah