Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Komik Perak Darul Kartun

Pada 11 Disember yang lalu, semasa pulang dari berurusan dengan Darul Syifa untuk menjemput ke Majlis Bacaan yasin & Doa Selamat sempena penggunaan bangunan baru pejabatku, aku singgah di pasar pagi dekat Pasar Bandar Baru Bangi. Tetiba aku terpandang buku kartun yang aku kira agak esklusif. Lalu ku belek-belek isi kandungannya dan aku beli dengan harga RM10.

Buku komik Perak Darul Kartun setebal 80 muka surat ini merupakan himpunan hasil karya beberapa kartunis yang diketui oleh Zunar, atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Haque. Komik ini baru sahaja diterbit dan dilancarkan. Kandungannya merupakan rakaman, kritikan tajam serta sindiran terhadap pergolakan politik yang telah berlaku di negeri Perak khususnya serta beberapa kisah di negeri lain di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat ( PR ).

Kekadang agak sukar memahami apa yang cuba disampaikan menerusi kartun dalam komik ini. Nampaknya, pembaca yang tidak mengikuti perkembangan politik tanahair mungkin sukar memahaminya. Tetapi untuk beberapa keadaan, anak-anak ku nampak macam faham dan tergelak-gelak membacanya.

Persoalannya, apakah penerbitan sebegini mendapat kelulusan KDN, kalau pun tidak diharamkam serta ditarik balik pengedaran dan penerbitannya ? Aku percaya sekiranya penjualan komik ini mendapat sambutan daripada masyarakat, khususnya pihak PR, akan ada sequelnya walau dalam tema yang berbeza. Apa pun terpulang kepada anda yang membaca komik ini, untuk menerima penerbitan seumpama ini.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah