Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Marina Barrage - Lagi Catatan Pengalaman

Mungkin dianggap sebagai ikon yang baru bagi Singapura, since baru dibuka kepada public sejak 1 November 2008. Rekabentuknya sangat menarik, tetapi apa yang istimewanya ?

Marina Bararage merupakan sebuah empangan atau sekatan sepanjang 350m yang dibuat merentasi Terusan Marina. Ia merupakan suatu projek mega bernilai S$226 ( RM 565 juta ) yang telah menukarkan Marina Bay kepada takungan air untuk mendapatkan alternative dalam membekalkan air bersih kepada rakyat Singapore. Dijangkakan dalam masa dua tahun air tersebut berjaya dinaturalkan. Agaknya sebagai langkah awal, persediaan untuk tidak lagi bergantung kepada pembekalan air daripada Johor yang dijangka tamat kontrak pada 2062. Tetapi dikatakan pula Marina Barrage hanya membekalkan 10% keperluan air untuk Singapore.


Sekatan yang dibina memisahkan air dalam takungan ‘Marina Basin’ dengan air laut yang masin. Entah macama dia orang menyahmasinkan air yang berada dalam Marina Bay dulu. Bukan air masin sahaja, tentunya juga air daripada Sungai Singapura serta air kumbahan. Dalam Marina Basin tu juga, pelbagai aktiviti air diadakan seperti kapal atau bot pelancung.

The Marina Barrage juga dianggap sebagai first "Reservoir in the city” di Singapore. Bukan setakat untuk memberikan freshwater kepada rakyat Singapore, tetapi boleh bertindak mengawal banjir serta menjadi tempat perkelahan atau rekreasi kepada rakyatnya, selain tarikan pelancong.

Khabarnya engineernya pompuan berbangsa Cina yang berasal dari Perak. Di Marina Barrage ini juga, dikatakan menempatkan world’s largest water pump. Entah besar mana entah. Sekatan itu juga menempatkan 9 pintu air.

Dikompleks Marina Barrage juga disediakan galeri atau ruang pameran tapi tidak sempat nak pergi. Mungkin lain kali saja kot ?
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah