Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Solat Jumaat Di Surau As-Syakirin

Pada 13 April lalu, aku serta beberapa orang AJK Surau As-Syakirin SMK Putrajaya Precint 14(1) telah menghadiri taklimat mengenai kebenaran solat Jumaat di Masjid As-Shafie Taman Perkasa Maluri, KL. Alhamdulillah, Surau As-Syakirin SMK P14 telah dibenarkan untuk didirikan solat Jumaat mulai 6 Mei 2011, tertakluk kepada kesediaan kita. Bila aku ingat kembali, rasanya permohonan mula dibuat setahun lalu.

Taklimat telah disampaikan oleh Tn Hj Hashim bin Hj Salleh, Ketua Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Pengurusan Kariah, JAWI. Ini diikuti dengan soal-jawab mengenai pelaksanaan solat Jumaat, maklumlah pentadbiran surau biasa dengan surau Jumaat sedikit berbeza.

Dalam taklimat yang disampaikan, penekanan diberikan kepada persediaan serta perkara yang perlu dipatuhi selaras dengan Akta 505 – Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam ( Wilayah Persekutuan ) 1993 Berkaitan dengan Masjid Bahagian VII ( Seksyen 72 – 83 ).

Pada akhir majlis, aku tampil mewakili Surau As-Syakirin untuk menerima surat kelulusan rasmi daripada Tn Hj Hashim bin Hj Salleh. Turut menerima surat kelulusan ialah wakil dari 9 buah surau lain di sekitar Wilayah Persekutuan, yang turut dinaik taraf sebagai Surau Jumaat. Antara lain ialah Surau di Hentian Pudu Raya dan Ibu pejabat Polis Dang Wangi. Dari Putrajaya, hanya Surau As-Syakirin.

Kini apa yang dilakukan ialah persediaan kearah memastikan solat Jumaat dapat diadakan mulai pada 6 Mei 2011. Memang tidak mengharapkan yang perfect. Namun harapnya semuanya berjalan lancar. AJK pun nampak semangat dan bersungguh. Semoga ramai yang akan dapat manfaat daripada naik taraf ini.


Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah