Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Amanat Hadi Yang Dikitar Semula

Pilihanraya semakin hampir, hanya beberapa minggu sahaja lagi atau sebulan dua sahaja lagi. Tanda-tanda sudah merata ditunjukkan khususnya apabila timbul isu-isu yang dikitar semula yang biasanya timbul apabila menjelang pilihanraya umum atau pilihanraya kecil. Sasarannya mudah sahaja, bagi mewujudkan kecelaruan, ketidak sefahaman sehingga akhirnya menuju kepada keretakan pakatan parti pembangkang. Bukan hendak mencari penyelesaiannya. Antaranya isunya ialah apa yang dipanggil sebagai Amanat Hadi dan ketidaksepakatan dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh non-Muslim.

Sejarah membuktikan bahawa pilihanraya selalunya berlangsung lebih awal berbanding genap tempoh 5 tahun. Mengapa tidak berlaku kepada PRU13. Apakah masih ada kerunsingan atau masalah yang melanda parti pemerintah di sebalik media massa terus mengutarakan isu dan success story yang memberikan imej positif kepada parti pemerintah, tiada masalah, pembangunan rancak dilaksanakan, data petanda kepesatan ekonomi serta mampu mengotakan janji-janji ? Apakah ada janji yang belum ditepati ? Pergolakan politik di Sabah dan Sarawak ? Muncul kembali isu peribadi seperti Altantuya dengan kemunculan tetiba seorang penjual karpet bernama Deepak ?

Kini hangat dengan apa yang dipanggil Amanat Hadi yang telah berusia kekira 30 tahun !!! Pada April tahun 1981, dikatakan seorang yang bernama Umar Khlid telah memetik kata-kata Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang ( TGHH ) dalam satu ceramahnya di Kg Banggol Peradong, Kelantan. Lantas beliau sebar luaskan dalam bentuk poster yang dijual. Ironiknya, Umar Khalid telah keluar daripada Pas dan kemudiannya menyertai UMNO.

Maka pelbagai cendiakawan, agamawan serta politikus termasuk para mufti membuat kenyataan mendesak agar Amanat ini ditarik balik oleh TGHH. Mungkin inilah yang diharapkan, bagi menujukkan kebobrokan TGHH agar imej beliau serta partinya tercalar. Tetapi apabila TGHH menyahut cabaran untuk bermuzakrah serta mohon diberikan 1 jam membuat penjelasan secara langsung dalam TV, nampaknya kendur sikit nada. Ada juga yang bagi alasan, tidak mahu terlibat dalam polemik politik. Habis tu yang memasing bagi kenyataan sebelum cabaran balas TGHH tu apa ?

Dalam pada itu pelbagai helah dan alasan mengapa kemunculan TGHH secara live tak boleh kecuali secara rakaman. Siapa nak percaya rakaman itu bebas 100% daripada sebarang manipulasi ?

Aku sendiri pernah memiliki poster amanat tersebut semasa belajar di universiti dulu sekadar untuk simpanan sendiri, tapi siap gantung di dinding dalam bilik. Kukira aku telah jadikan amanat TGHH dulu sebagai satu azimat atau motivasi untuk bersama turut berusaha dan berjuang bagi memastikan syariat Allah tertegak di muka bumi Malaysia dalam segala segl, bidang dan ruang lingkup kehidupan khususnya bernegara. Tak kiralah parti, organisasi atau sapa yang terlibat ke arah itu. Hukum hakam hendaklah berlandasakan syariat Islam. Jika berdasarkan beberapa petikan ayat Al-Quran serta penafsirannya, ada kebenarannya akan Amanat Hadi itu. Perhatikan maksud sepotong ayat Al-Quran, Barang siapa tidak memutuskan perkara menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang kafir ( Al-Maidah : 44)

Manakala dalam kitab Mustika Hadis terbitan Jabatan Perdana Menteri ada menyebutkan tentang batas-batas Iman & Kufur dalam membincangkan Perkara-Perkara Yang Menyebabkan Rosaknya Iman dan Islam dari Kitab Jilid 1, Bab 7, keluaran JAKIM. Kita tidak boleh pandang ringan perkara ini lantaran iman atau Islam boleh gugur hanya dengan kata-kata sebagaimana penceraian.

Teringat juga aku masa ngaji tu dulu walaupun dihebohkan tentang isu takfir, tetapi yang aku fahami ialah bukan isu takfir, tetapi perbahasan dan penjelasan tentang batas-batas Iman & Kufur inilah. Tetapi apabila disebutkan sebagai kafir mengkafir, seolah-olah bermaksud si A kata kafir kepada si B, lantas si B membalasnya dengan mengatakan si A sebagai kafir. Betulkah begitu yang dimaksudkan ? Amanat tersebut membukakan hati kepada hal berkaitan batas-batas Iman & Kufur.

Apakah boleh ditarik balik buku tersebut, atau dibuat semakan agar kandungan buku tersebut dipinda atau dibuang supaya orang ramai pembaca tidak terkeliru juga ? Apakah benar ‘Amanat’ yang telah berusia 30 tahun itu menjadi penyebab tercetusnya amalan kafir mengkafir, solat dua Imam, perpecahan kalangan orang Melayu serta perceraian kerana berbeza politik ?

Aku rasa ucapan TGHH itu kena dilihat dalam konteks pada awal tahun 1980an itu. Waktu itu pemimpin Umno pun sering kata, agama suku politik suku atau politik tidak ada kena-mengena dengan agama Islam dan macam-macam lagi. Namun tidaklah kata orang UMNO atau siapa masuk UMNO jadi kafir !!!

Keadaan mungkin sudah berbeza masa ini dan amanat itu mungkin tidak lagi relevan dan aku kira orang PAS pun sudah tidak mengendahkannya. Persoalannya juga, apakah TGHH sendiri iktiraf itu jadi 'amanat'. Mungkin jika diberikan pelung kepd TGHH berikan ulasan di TV kita boleh faham maksud apa yang tersirat dan tersurat. Atau boleh digunakan untuk beliau menarik balik amanatnya. Ada berani ?

Aku sendiri kalau sudah tahu seorang tu melewati batas Iman dan Kufur, tak sudi aku nak berimamkannya. Kalau tidak solat, tak sudi aku nak makan sembelihannya. Kita kena sedar kenapa timbulkan semula isu amanat ini, khususnya menjelang PRU ?

Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah