Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Ke Bandar Seri Begawan - Hari 1

Ke Brunei ? Ada apa ? Mungkin orang akan tanya, apa yang menarik atau yang best di Brunei ? Sejak kecik lagi aku sering melihat pemandangan di perkampungan air dan keindahan Masjid Sultan Omar di Brunei menerusi gambar dan majalah. Dua tarikan itu menjadi penyebab untuk aku kesana bagi melihat dan mengalaminya sendiri. Kebetulan dengan jualan tambang murah oleh sebuah syarikat penerbangan tempatan, akhirnya impian tercapai dengan hanya RM 132 untuk berdua pergi dan balik. Tak lama, hanya dua hari dan satu malam sahaja.

Perjalanan dari Lapangan Terbang Brunei ke hotel penginapan begitu lancar sekali. Tiada kesesakan jalan sebagaimana di Kuala Lumpur. Plet nombor pendaftaran kenderaan seperti di Semenanjung Malaysia sahaja. Berbeza dengan Sabah dan Sarawak. Menurut pemandu van, berbanding dengan Proton, orang sini lebih suka beli Toyota Vios yang berharga sekitar 19ribu Dolar Brunei. Tiada cukai kenderaan, minyak murah dan tidak perlu road-tax. Pendeknya cukai import kenderaan yangg membuatkan harga kereta di Malaysia agak mahal, sehingga dianggap kereta mewah.

Pasar Tamu Kianggeh
Pasar Tamu Kianggeh merupakan sebuah pasar terbuka yang terletak di tepi sunggai Kianggeh di tengah-tengah Bandar Seri Begawan. Di sini kita boleh mendapatkan pelbagai barangan termasuk juadah dan buah-buahan tempatan, ikan sayuran, bungaan dan kraftangan.

Pendek kata kalau nak cari barangan atau produk buatan tempatan Brunei, barangkali di sinilah tempatnya. Belacan, makanan kering, undang kering, ikan masin serta pelbagai ubatan tradisional herba dijual dengan harga yang dikira murah juga.

Pasar Tamu Kianggeh dibuka bermula dari awal pagi dan akan berakhir pada lewat petang setiap hari. Kebanyakkan penjual di sini terdiri daripada kaum wanita tempatan. Ada juga yang menjual di atas gerai tetap.

Asas Brunei
Sambil menikmati sarapan pagi di sebuah di sini, aku mendapat info tentang Brunei dan kuliah percuma oleh seorang yang mendakwanya dirinya sebagai pendakwah yang telah merata memberikan ceramah di pendalaman Brunei.

Brunei dikatakan berasal dari ‘Baru Nah’ yang bermaksud tempat yang sangat baik dan strategik di hati mereka yang memula datang ke sini untuk mendirikan negeri. Bagi memudahkan sebutan orang puteh penjajah dulu, lalu menyebutnya Brunei. Kini Brunei terdiri daripada 4 daerah dengan jumlah penduduk sekitar 400,000 orang. Keluasan Brunei pula kira-kira kecil sedikit dari Negeri Sembilan. Majoriti penduduknya berbangsa Melayu Islam.

Brunei merupakan sebuah negara yang menjalankan sisitem pemerintahan monarki mutlak dengan Sultan Hassanal Bolkiah sebagai ketua negara pada masa kini. Hasil petroleum membawa kekayaan utama negara. Nama Borneo pula dikatakan diambil berdasarkan nama negara ini. Ini adalah disebabkan pada zaman dahulu, Brunei mempunyai pengaruh dan kuasa yang kuat di Pulau Borneo.

Ditanyakan tentang kehidupan di Brunei. Pentadbiran dan kemurahan baginda Sultan menyebabkan rakyat hidup aman dan damai. Tidak timbul tentang adanya suara yang berani bersuara membantah. Baginda Sultan disenangi rakyatnya.

Tulisan Jawi
Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi negara dan dipertutukan dengan meluas. Bunyi loghatnya macam orang Malaysia Timur juga. Penggunaan tulisan jawi nampaknya luas digunakan sama ada dalam papan iklan, papan tanda serta barangan.

Agak menarik. Cumanya apabila melihatkan kenderaan bertulisan jawi, terasa macam kenderaan jenazah pulak.

Brunei boleh dianggap negara Islam yang masih kuat mempertahankan syairat Islam untuk dilaksanakan dalam pentadbiran negaranya. Dengan majoriti pendudknya Melayu Islam, tidak hairanlah tulisan Jawi menjadi sebagai salah satu bentuk tulisan dalam bahasa Melayu dan sehingga kini pemartabatan dan pemerkasaannya masih dipertahankan penggunaan dan pemakaiannya.

Pelbagai agensi dipertanggungjawabkan untuk mempertahankan keadaan ini, termasuklah Dewan bahawa Dan Pustaka Brunei.

Perkampungan Air
Inilah keunikan Brunei serta Bandar Seri Begawan. Perkampungan yang terletak di Bandar Seri Begawan, Brunei ini dikatakan merupakan perkampungan air terbesar di Asia Tenggara. Selesai sarapan, aku berpeluang menyusuri perkampungan ini dari atas bot dengan hanya membayar 10 Brunei Dollar seorang.

Mungkin ada yang menganggapnya sebagai Venice Timur. Menyusuri perkampungan ini dapat melihat sendiri rumah-rumah tradisi dan bersejarah di bina di atas air Sungai Brunei. Pemandu bot banyak membantu memberikan informasi mengenai perkampungan ini.

Menurut beliau, perumahan ini banyak dipengaruhi oleh tradisi turun temurun daripada orang dulu-dulu. Nak kata tak ada tanah nak bina rumah tidak juga. Memang masih banyak kawasan lapang. Tetapi juga dipengaruhi kos yang murah, tidak peru beli dan bayar kos tanah. Cukup dengan memohon kebenaran daripada pemerintah. Agaknya berapa banyak rumah di perkampungan ini ?

Perkampungan air ini pula terdiri daripada banyak kampung atau kawasan yang mempunyai ketuanya masing-masing. Turut dilengkapi dengan bekalan elektrik, air bersih, sekolah agama dan sekolah kebangsaan, klinik, masjid surau, bomba, balaiu polis dan kedia runcit. Tapi tak adalah supermarket. Sekolah macam di kebanyakan negeri di Malaysia, pagi sekolah kebangsaan, petang sekolah agama. Agaknya bagaimana acara sukan bagi sekolah tersebut ?

Selain dibina sendiri oleh rakyat, terdapat juga perkampunga air moden yang didirikan oleh kerajaan bagai menggantikan rumah-rumah atas air yang pernah terbakar. Katanya kebakaran sering berlaku. Kalau dilihat, memang boleh agak kedudukan dan susunan talian elektrik yang kelihatan silang menyilang. Kelihatan di atas bumbung rumah di sini, piring Astro. Menurut pemandu bot, itu usaha sama Astro Malaysia dengan syarikat tempatan

Ada rumah yang berasaskan tiangnya kayu dan ada yang simen konkrit. Tetapi kebanyakan rumah adalah rumah kayu. Malah ada yang dua tingkat. Untuk mereka yang memiliki kenderaan, ruang meletakkan kenderaan disediakan di tanah besar. Mengunjungi Brunei tanpa mengunjungi perkampungan air yang unik ini boleh anggap tidak lengkap.

Kompleks Membeli Belah Yayasan
Sebenarnya Kompleks Membeli Belah Yayasan Sultanah Bolkiah. Tapi nama pendek panggilan orang di sini ialah Yayasan. Kelihatan agak lengang. Bila melihatkan tanda harga pada barangan, memang murah jika harganya adalah dalam RM, tetapi jika dengan Brunei Dollar, memang tidak berbaloi nak membelinya.

Bak kata pendakwah di Tamu Kianggeh tepi sungai pagi tadi, memang orang tempatan pun sudah kurang ke Bandar Seri Begawan untuk shopping. Sebab parking agak terhad dan berbayar pulak. Banyak kedai membeli belah kini dibina di luar pusat bandar.

Tapi aku rasa sekiranya aku tinggal di Brunei dengan gajiku sekarang dalam Brunei Dolar, tentunya hidup senang lenang, jikapun bukan kaya raya. Agaknya bagaimana nak dapatkan PR di sini ?

Masjid Omar Ali Saifuddien
Sementara menunggu masuk waktu maghrib, aku bersiar-siar menikmati keindahan masjid yang mempunyai senibina yang sungguh unik dan istimewa. Dikatakan diantara masjid yang tercantik di rantau ini. Ia terletak di tengah-tengah bandar, dikelilingi pelbagai bangunan yang menyerlah keunikannya serta berhampiran Sungai Brunei dan perkampungan air.

Senibina masjid ini adalah ilham daripada Sultan Brunei ketika itu iaitu Sultan yang kemudiannya diterjemahkan kepada lukisan dan arkitek. Ia mula dibina pada Februari 1954. dan siap dan mula digunakan pada September 1958 dengan kapasiti jemaah seramai 3,000 orang dan menelan belanja antara Brunei Dollar 7.7 hingga 9.2 juta.

Tidak hairanlah masjid ini dinamakan Masjid Omar Ali Saifuddien bersempena nama baginda yang bertanggungjawab menjadi pereka, pengasas dan berjasa terhadap pembinaannya.

Uniknya lagi, masjid yang bercirikan senibina Islam moden ini mempunyai kubah utama dari emas tulen, dan hampir semua bahan bangunan dikatakan didatangkan dari luar negeri seperti marmar dari Itali, granit dari Shanghai, lampu kristal dari Inggeris, serta kapet dari Arab Saudi.


Memang keindahannya terserlah di bahagian dalam cukup teratur, indah terutama pembinaan mihrab, mimbar dan silingnya. Tetapi sekali sekali kelihatan macam suasana dalam gereja seperti yang kelihatan dalam kaca TV, melihatkan bentuk siling yang melengkong tinggi begitu.

Kawasan perkarangan masjid ini terbahagi kepada dua, sebahagiannya air dan selebihnya daratan. Di kawasan berair terdapat satu membentuk satu kawasan lagun yang di tengah-tengahnya dibina satu replika bahtera kenaikan diraja yang pernah digunakan pada zaman Sultan Bolkiah dahulu. Pembinaanya dikatakan bersempena dengan ulang tahun Nuzul Al Quran kali ke 1,400. Bahtera ini siap dibina pada tahun 1967 dan sering menjadi pentas untuk tilawah Al-Quran.

Kini, Masjid Omar Ali Saifuddien terus megah menjadi lambang kemegahan syiar Islam di negara ini dan mercu tanda kekuatan beragama bagi rakyat Brunei Darussalam di mata dunia.
Selain sebagai tempat beribadah, masjid tersebut berfungsi untuk acara-acara resmi kenegaraan dan merupakan antara tempat wajib dikunjungi jika ke Brunei.

Kebakaran
Sedang meninjau-ninjau memerhatikan keindahan sekitar masjid, tiba-tiba kelihatan ramai yang berlarian menuju ke perkampungan air. Aku pun turut leihat apa yang berlaku. Kelihatan kepulan asap dari arah perkampungan air. Rupanya sedang berlaku kebakaran.

Aku cuma melihat dari jauh api yang menjulang dengan asap hitam memenuhi ruang udara petang itu. Kemudian beberapa kali kedengaran bunyi siren kereta bomba. Difahamkan kejadian kebakaran sering berlaku di perkampungan air. Lantaran rumah yang rapat-rapat, selalunya melibatkan banyak rumah yang musnah.

Pasar Malam
Selepas solat maghrib, aku berkesempatan melalui pasar malam yang terletak di hadapan masjid. Aku rasa ini bukannya pasar malam tetap, tapi diadakan bersempena dengan acara sambutan Hari Keputeraan Sultan Brunei yang akan diadakan hari esok.

Cari-cari apa yang hendak di makan sebagai makan malam. Sebagaimana di Kompleks Yayasan tadi, ikutkan rega memag murah, tapi jika di dharab 2.5, terasa mahal juga.

Untuk pertama kali nampak penjual sotong kepingan yang di ketuk di situ juga secara manual. Dijual sekeping antara 50 sen hingga 1 Brunei Dollar.

Pertunjukan Bunga Api
Ramai yang turun ke bandar sejak maghrib tadi serat memenuhi Masjid Sultan Omar kerana hendak menyaksikan pertunjukan bunga api. Rupanya ini merupakan acara yang dinanti-nantikan oleh rakyat Brunei bersempena dengan sambutan keputeraan.


Aku sebenarnya sudah keletihan, tak larat nak layan pertunjukan bunga api malam itu. Balik dan berehat sahajalah. Di TV dipaparkan pelbagai acara sambutan yang nampaknya condong atau bercorak islamik. Berita TV memaparkan kebakaran yang aku saksikan dari Masjid Sultan Omar tadi telah memusnahkan 5 buah rumah berpunca dari litar pintas.

Lagi Gambar Hari Pertama Di Bandar Seri Begawan
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah