Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Selamat Hari Guru ....

Akhirnya ku temui gambar guru-guruku semasa di SM Sains Kluang Johor 1980. Yang pakai kot tu HM - Abdul Rashid Hamzah ( ade le sekali dua kena 'piat' telinga ). Di kanannya, Penolong HM Cikgu Osman nayan yang pernah ku 'tipu' menggunakan surat rakanku untuk membolehkan aku dapat kebenaran balik kampong. Di kirinya Cikgu BM Basar Bani ( baru meninggal last year ), next Cikgu Abdul Rahman - Ketua Warden dan jurulatih hoki ku. Kanan sekali juga jurulatih hoki, then masuk Islam, lupa lak nama. Tapi kecoh citer satu sekolah hal bila dia nak 'sunat'. Cikgu Seni Perushaan, no 4 dari kanan Cikgu Heng Peng Nam yang selalu berteriak di bengkel industrial art yang bising 'bangar'.

Yang lain, baris belakang 4 dari kanan Cikgu Azman yang juga jadi 'pak sedara' kemudiaanya tapi meninggal last year. Seorang warden asrama dan cikgu muzik, tapi akhir hidupnya merupakan orang kuat 'jemaah' dan pakar motivasi. Kalau jumpa selalu mencabar 'dulu masa sekolah bukan main lantang, sekarang apa 'anta 'dah buat untuk ummah ? Jika singgah di rumahnya, anak-anak dapat 'ceramah motivasi' percuma.

Sebelah Cikgu Azman ( 5 dari kanan ) Cikgu Hoo ngajar add math. Pernah ketika aku tersenggok-senggok semasa beliau mengajar, dibalingnya kapur lalu terlekat di celahan spek dan mata. Baris tengah, yang ke-6 cikgu muzik asyik pakai seksi, kalau ngajar tu resah gelisah kami dibuatnya. Di sebelahnya Cikgu Hussin Onn guru sukan dan sprinter, kalau ngajar tu half of the class asyik citer tentang sukan dan pegalamannnya bertanding berlari 100m bagi meningkatkan motivasi.

Yang lain ... ah sukar nak ingatkan balik. Ini pula gambar sekelas Tingkatan 5 tahun 1980 bersama sebahagian guru yang mengajar kelasku. Ini cuma yang mengajar di sekolah menengah, yang di sekolah rendah lagi. Selamat Hari Guru, jasamu tetap ku kenang. Terima kasih Cikgu.
Tekan, mana aku ? Cute kan ?
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah