Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Perginya Sasterawan Negara Shahnon Ahmad

Hadir memberikan penghormatan terakhir buat Sasterawan Negara, Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad yang meninggal dunia pagi tadi pada usia 84 tahun di Hospital KJP Kajang, akibat paru2 berair. Jenazah telah solatkan di Surau Madani Seksyen 3 Bandar Baru Bangi selepas solat zuhor oleh kira 500 umat Islam dan kemudiannya dikebumikan di Tanah Perkuburan Sungai Tangkas.

Anak sulong beliau mengimamkan solat jenazah tersebut.

Terkenal dengan penulisan termasuk cerpen dan novel seperti Ranjau Sepanjang Jalan dan Srengenge yang memberikan kritikan terhadap suara dan hak warga desa dan petani dalam novel, sehingga dianugerahi Sasterawan Negara Ke-2 tahun 1982.

Malah beliau merupakan warga pertama Malaysia yang menerima status Professor Emeritus dalam negara.

Walaupun dipalit kontraversial menerusi novel satira politik, Shit @ PukiMak @ PM sehingga hendak ditarik balik Anugerah SNnya, beliau membuat kejutan apabila bertanding atas tiket PAS menewaskan Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika itu Datuk Dr Abdul Hamid Othman di kerusi Parlimen Sik pada pilihan raya umum 1999 dengan kelebihan 478 undi membolehkannya menjadi MP selama sepenggal sehingga 2004. Namun beliau tidak bertanding lagi atas faktor kesihatan.

Melihatkan hadirin yang hadir memberikan penghormatan terakhir, tidak ramai kelibat VVIP politik. Seperti ada sesuatu yang tidak kena sedangkan arwah merupakan insan berjasa. Malah arwah dikatakan merupakan ahli PAS seumur hidup walaupun pada tahun 2012, beliau pernah menyarankan agar PAS dan UMNO bersatu demi survival Umat Islam.

Apakah kerana beliau meninggal dunia bukan di kampung halamannya di Sik Kedah ? Berbanding di Bandar Baru Bangi yang 'tidak ramai' mengenalinya ?

Semoga Allah mengampuni dosa2nya, mencucuri rahmat ke atas rohnya dan diletakkan di kalangan para solihin. Al-Fatehah.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah