Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kenaikan Gaji MB, EXCO, ADUn Selangor

Apabila Kerajaan Negeri Selangor melalui DUN membuat ketetapan menaikkan gaji MB, EXCO, Speker dan DUN, ramai yang terkejut serta membantah kenaikkan yang dianggap keterlaluan dan tidak munasabah. Semasa Kerajaan Sarawak membuat keputusan yang sama, tidak sangatlah kedengaran lantang yang hendak membantah. Kedah telah terlebih dahulu menuruti Sarawak. Johor bakal menyusul dan diikuti Pulau Pinang.

Persoalannya, wajarkah kenaikan tersebut. Berapa gaji mereka sekarang ? Bagaimana pula dengan elaun. Kekadang tu elaun lebih tinggi daripada gaji. Itu yang nampaknya tidak didedahkan kepada umum. Bagi kita yang pendapatan atau gaji tidaklah berapa tinggi, memanglah nampak kenaikan dan gaji baru MB, Exco atau DUN Selangor tu nampak besar. Tetapi kalau dibandingkan dengan gaji CEO syarikat di Malaysia, hatta JUSA atau Gred 54 kakitangan awam pun, memang wajar di semak dan dipertingkatkan gaji MB, EXCO dan ADUN.

Itu belum dilihat daraipada sudut kelulusan rata-rata ADUN atau wakil rakyat di Malaysia. Bukan setakat Ijazah Pertama, tetapi ada pemegang Master malahan PHD. Ada yang memiliki atau menjalankan pelbagai perniagaan yang memberikan pendapatan yang jauh lumayan berbanding dengan gaji sebagai ADUN. Kalau di Selangor, dikatakan para EXCO kena melepaskan kedudukan dan pegangan dalam sebarang perniagaan. So pendapatan sebagai EXCO atau ADUN sahaja.

Wakil Rakyat pula nampaknya kerja tidak mengikut masa, kesana kemari bergerak dalam kawasan masing-masing sama ada menerima pelbagai jemputan perasmian majlis, perjumpaan dengan persatuan penduduk, PIBG, Guru-Guru, AJK Surau/Masjid, menziarahi kematian, cukur jambul atau melaksanakan inisiatif sendiri untuk melihat masalah rakyat yang diwakilinya. Bila turun tu takkan dengan tangan kosong saja..

Satu lagi mentaliti rakyat Malaysia khususnya dipendalaman, mereka sentiasa mengharapkan sumbangan daripada Tok Wakil mereka. Apabila datang berjumpa dan merayu bantuan, walaupun Tok Wakil berkenaan akan memanjangkan sokongan dengan menyalurkan kepada agensi atau badan yang berkaitan, kena juga hulur barang seringgit dua dahulu.

Teringat aku kepada nasib seorang Ahli Parlimen di Kedah yang sebelumnya tinggal di Lembah Kelang. Apabila ke KL untuk menghadiri sidang Parlimen, katanya dia kena dapatkan RM10K sebelum mampu kembali semula ke kawasannya di Kedah. Selagi tak dapat, dia tak balik membawa sesuatu untuk rakyat di bawahnya. Sampai begitu sekali!!

Apa yang penting, biarlah imbuhan yang diterima sepadan juga dengan usaha, produktiviti dan sumbangan yang dapat diberikan kepada rakyat yang diwakili. Mereka kena sedar bahawa tanggungjawab mereka juga telah bertambah. Biar rakyat terasa pada dengan gaji bulanan mereka.

Mereka juga kena sedar bahawa kenaikan berkenaan menjadi sia-sia dan tidak adil kepada rakyat jika masih mengamalkan rasuah dalam pentadbirannya. Hasrat kerajaan Selangoir juga ialah kenaikan gaji wakil rakyat adalah bagi mengelakkan gejala rasuah. Ini juga yang cuba kerajaan Pusat lakukan bagi anggota penguatkuasa seperti PDRM.

Mungkin kena denda lebih berat lagi jika disabitkan kesalahaan rasuah. Penting juga sekiranya Kerajaan Pusat bukan sahaja menambah lagi peruntukan untuk setiap wakil rakyat belanjakan untuk kawasan masing-masing, tetapi mengagihkannya samarata kepada semua Wakil Rakyat, tanpa mengira parti yang diwakilinya. Itu baru dinamakan politik matang.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah