Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Catatan Hujung Ahmad Lutfi Othman

Suatu ketika dahulu, pada sekitar akhir 1990an, banyak buku politik yang dihasilkanya. Tulisannya, ideanya, analisis serta komentarnya mendapat perhatian dan aku kira banyak memberikan pengaruh tertentu dalam menyuburkan gerakan reformasi di Malaysia. Apabila ‘berakhirnya’ era reformasi, jika boleh dikatakan demikian, tiada lagi buku politik dihasilkannya. Namun beliau terus aktif menulis dalam media seperti akhbar tabloid dan majalah. Majalah Tamaddun, Harakah, Detik dan Wasilah begitu mendapat perhatian ramai, mungkin akibat sentuhan beliau.

Pandangan teori dan ramalan beliau mengenai suasana politik di Malaysia khususnya, tidak boleh diperlekehkan. Ini mengundang kepada masalah kepada pemerintah, lantas beliau menerima pelbagai dugaan, halangan dan cabaran yang sangat kuat dalam meneruskan penglibatan beliau dalam dunia penulisan menerusi akhbar atau majalahnya. Jatuh bangunnya menunjukkan keazamannya.

Itulah Ahmad Lutfi Othman. Gaya penulisannya bukannya kompleks untuk difahami. Tapi beliau ternyata seorang yang berani dan komitted dengan apa yang ditulisnya. Tidak takutkan beliau dengan tulisannya ? Maklumlah pandangannya banyak mengkritik pihak kerajaan. Bagi mereka yang ingin mendapatkan info terhadap sesuatu isu nasional di sebalik apa yang pihak kerajaan perjelaskan sdalam mesia masa atau tidak di dedahkan dalam media masa arus perdana. Pandangan beliau menerusi tulisannya mempunyai pengaruh dan ikutan tersendiri.

Hanya kesihatan yang dihadapai sehingga menyebabkan beliau menyepi dan berehat hampir dua tahun membuatkan pelbagai andaian, persepsi dan tuduhan. Kena ‘buat orang’ ke dia ? Teringat kisah tragis beliau yang kematian anaknya beberapa tahun lalu. Yang anehnya, beliau tidak pernah mengikuti kursus untuk menjadi penulis pun. Di Universiti Teknologi Malaysia Jalan Gurney dulupun itu dia mengambil kursus sarjana muda Kejuruteraan Awam. Kini bidang kewartawanan yang diminati. Tulisannya pun tidaklah ‘teknikal’ sangat. Biasa-biasa sahaja.

Aku berkesempatan meghadiri majlis Diskusi Buku “Catatan Hujung” pada 8 April lalu sempena Pesta Buku Bandar Baru Bangi 2011. Mungkin ramai yang ternanti-nanti, bilakah Ahmad Lutfi Othman kembali dengan buku politiknya, apatah lagi dengan pelbagai isu yang sedang berlaku kini. Buku ini bukanlah buku politik beliau yang baru. Ia merupakan kompilasi tulisan dan pandangan beliau yang diterbitkan dalam akhbar Harakah dan laman Harakahdaily yang diusahakan oleh Kemilau Publika selaku penerbit.

Apakah mungkin kita tidak dapat melihat lagi buku politik nukilannya ? Atas faktor kesihatannya, beliau masih memerlukan pengawasan rapi daripada pihak doktor. Harapnya beliau akan sembuh dan kembali dan terus menulis. Mungkin itulah harapan masyarakat pembaca negara ini yang sangat memerlukan tulisan analisis politiknya yang bernas, tajam dan segar serta berani berkata kerana benar.

Malah dalam menjawab beberapa persoalan yang dikemukakan dalam majlis tersebut, beliau ada bercadang untuk menulis beberapa sanggahan beliau terhadap buku terbaharu yang ditulis oleh Tun Dr Mahathir – Doctor In The House. Menurut beliau, banyak fakta yang tidak benar dan boleh dipertikaikan dalam buku tersebut. Mungkin juga beliau akan bergabung dengan penulis lain dalam menghasilkan buku berkenaan. Sesamalah kita tunggu, di samping doa agar Allah menyembuhkan beliau. Amin.Lagi Gambar Sekitar Pesta Buku Bangi 2011

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah