Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Zoo Panda, Masjid Fayuan dan Masjid Huashi

Jauh2 datang ke Zoo Beijing nengok Panda sedangkan yang di Zoo Negara tak tengok pun lagi. Padahal Pak Menteri school-mate tu dah cakap, rakyat Malaysia tidak perlu susah2 ke Beijing semata2 nak tengok panda. Jimat duit, boleh guna ke benda lain.

Haiwan yang menjadi lambang World Wildlife Fund itu boleh hidup sehingga 30 tahun dan dikatakan hanya terdapat 1,600 ekor di seluruh dunia ketika ini.

Alhamdulillah, daripada 8 ekor panda di sini, 7 daripadanya aktif dan menghiburkan gelagatnya.

Masjid Fayuan & Huashi
Selain daripada Masjid Nunjie, kami dibawa singgah di Masjid Fayuan ( juga dipanggil Masjid Dewai ) dan Masjid Huashi.

Kedua-dua masjid ini mula dibina semasa pemerintahan Dinasti Ming yang dianggap sebagai zaman keemasan Islam di Cina setelah mula dibawa masuk oleh Sahabat Rasulullah s.a.w, Sa'ad bin Abi Waqas yang dikirim Kerajaan Khalifah Uthmaniah pada tahun 616M di Canton.

Kejatuhan Dinasti Ming ( 1368 - 1644 ) yang diganti oleh Dinasti Qing ( 1644 - 1911 ) mula memperlihatkan tekanan dan sekatan kerana penglibatan bersama puak Ming untuk mengembalikan semula kekuasaan Ming yang dilihat sebagai pemberontak kepada penguasa Qing. Malah semasa pendudukan tentera Jepun, banyak masjid diruntuhkan.

Masjid Fayuan ( mula dibina 1414 ) menampakkan campuran senibina China Arab-Islam dengan ruang solat utamanya mampu menampung kira2 300 orang jemaah.

Manakala Masjid Huashi pula ( tidak diketahui bila mula dibina ), kini dengan gaya senibina Dinasti Qing, dianggap ke-4 terbesar di Beijing.

Malangnya apabila kami singgah di sana ( silap faham kot ), kami 'orang luar' dilarang solat dalamnya. Malah ada jemaah wanita yang sedang solat ditolak2 dihalau keluar.

Maka solat di luar sahajala. Group leader buat aduan kepada Persatuan Muslim China.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah