Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Acara Jom Makan Buah Dan Taman Warisan Pertanian Putrajaya

Salah satu daripada tempat yang menarik untuk dikunjungi sekiranya datang ke Putrajaya ialah Taman Warisan Pertanian. Taman ini terletak berhadapan dengan Pejabat Pelajaran Putrajaya serta kompleks sekolah di Precint 16, Putrajaya. Taman Warisan Pertanian ini dikatakan memberi tumpuan kepada produk pertanian yang boleh dikomersialkan, seperti pokok getah, kelapa sawit, kopi, koko, buah-buahan lain, serta tumbuhan herba.Taman ini turut menawarkan pelbagai jenis produk agro untuk dijual, selain mengadakan pameran dan aktiviti agro untuk pengunjung sepanjang tahun.

Pada 25 Julai yang lalu aku sempat singgah di sana yang kebetulan ada kempen dan pameran ‘Jom makan Buah-Buahan’. Acara Jom Makan Buah 2009 ini diadakan antara 25 hingga 27 Julai 2009, anjuran bersama pihak taman warisan Pertanian dengan FAMA. Menarik juga. Di samping terdapat pelbagai jualan buah-buahan pada kadar yang murah, juga ada jualan benih dan anak pokok buah-buahan. Konsepnya ambik seberapa banyak then timbang dan bayar. Sama macam kat 'pasar aje ?


Namun harga yang ditawarkan ku kira adalah lebih rendah berbanding dengan harga pasaran dan penetapan harga dilakukan / dikawal oleh pihak FAMA. Buah-buah segar yang dijual dikatakan didatangkan khas dari Negeri Sembilan, Pahang, Kedah, Perak dan Selangor. Tujuan program adalah untuk membantu usahawan mengenengahkan dan mempromosikan serta memasarkan buah-buahan tempatan di bawah pihak FAMA selain dari menjadi daya tarikan kepada pengunjung ke Taman Warisan Pertanian

Tapi yang membuatkan taman ini sentiasa di kunjungi ialah kerana di sini menyediakan gerai pelbagai jualan makanan yang aku kira agak murah berbanding beberapa tempat lain di Putrajaya. Umpamanya di sini boleh dapat rasa Sate Kajang Hj Samuri, selain sup daging kuey tiaw serta cendol yang sedap. Ada pelbagai pilihan tempat untuk makan, sama ada di tempat berbumbung atau di celahan pokok-pokok buah-buahan seperti ciku, mangga, kedondong dan belimbing.

Dalam beberapa kunjungan aku dapati, orang sentiasa ramai di sini. Nak masuk tempat lawatan taman atau kebun di sini rasanya aku kurang minat sebab pokok tersebut memang sudah biasa dikenali dan banyak didapati di kampung-kampung. tapi sering kedapatan rombongan bebudak sekolah masuk ke sini. Agaknya budak sekolah bandar kot, yang tak kenal camana pokok pisang, nenas, kopi, koko dan sebagainya.


Share:

Pasar Malam Putrajaya - Selasa & Jumaat

Suatu ketika dahulu, aku pernah dengar yang tidak dibenarkan gerai-gerai tepi jalan beroperasi di Putrajaya. Di rumah-rumah pula tidak dibenarkan berpagar dan bergrill. Malah di laman or sekitar rumah tidak dibenarkan tanam pokok pisang serta ubi kayu ( tapi aku belasah aje ). Semuanya ini mungkin bagi memastikan bandar yang kononnya tersusun rapi lengkap dengan pasar-pasar, taman, hospital, sekolah serta pelbagai kemudahan orang ramai disedia, dengan rekabentuk yang sesuai.

Malaysian tetap Malaysian walau di mana berada. Ingat boleh paksa orang kampung yang duduk kat Putrajaya akur dengan hal demikian ? Di tengah-tengah pemandangan bandar pusat pentadbiran kerajaan yang serba moden, cantik dan bersih itu nampaknya budaya berbelanja di Pasar Malam tidak dapat tidak.

Tak pasti mulai bila, Pasar Malam Mega atau Pasar Tani Mega telah dibuka pada setiap hari Selasa dan Jumaat, dari pagi sampai kekira 11.00 malam. Pelbagai barangan keperluan basah dan kering, makanan serta pakaian boleh diperolehi Apakah layak di panggil pasar tani sedangkan barangan selain produk berasaskan pertanian juga dijual seperti pakaian hinggalah kepada kereta !!!

Pasar Malam ini difahamkan dikendalikan oleh FAMA dan terletak di Presint 2, berhadapan bangunan indah Kementerian Kewangan serta Bahagaian Pinjaman Perumahan. Kenapa tidak dibuat dalam bangunan Kementerian Kewangan yang indah tu, atau bangunan-bangunan lain ? Barangkali peniaga yang telah menyewa ruang niaga dalam bangunan yang disediakan sebelum pada kadar yang agak tinggii rasa tidak puas hati dengan polisi yang berubah ini, menyebabkan mungkin mereka hilang pelanggan. Adat berniaga, persaingan ?

Namun pasar tani itu memang layak dipanggil 'Mega' sebab memang luas. Jualannya pun sangat banyak. Apakah yang terbesar di Malaysia ? Barisan peniaga disusun dengan baik mengikut jenis barangan atau perkhidmatan yang didagangkan. Maknanya tidak bercampur macam pasar malam tempat lain. Peniaga pun nampaknya berpakaian seragam. Agak bersih juga kawasan pasar tani tersebut, kerana setiap depan gerai disediakan bakul sampah. Mungkin warganya yang berdisiplin ?

Selalunya kalau aku pergi, selepas solat Isyak. Kalau pergi awal petang tersangat sibuk sampai nak dapatkan parking pun sangat payah. Beliau pun sikit-sikit sahaja sebab rega barangan mentahnya seperti sayuran dan ikan, agak mahal sikit berbanding tempat lain yang pernah aku kunjungi sebelum ini. Makanan pun begitu juga. Peniaga tu ingat, orang Putrajaya ini kaya-kaya agaknya. Sewa tapak niaga mahal juga ke ? Tapi kebanyakkan peniaga adalah bumiputera Melayu dan biasalah, pekerjanya ada yang international.

Aku ternampak baner yang menyatakan satu lagi pasar malam seumpamanya baru dibuka, iaitu di Presint 8 pada setiap hari Ahad mulai tengahari sampai 10.00 malam. Wah, silap-silap setiap Presint nanti ada pasar malam.

Share:

Al-Fatehah Untuk Almarhum Dr Fathi Yakan

Berbanding dengan kematian Micheal Jackson, kematian Ustaz Dr Fathi Yakan tidak banyak diperkatakan. Biasalah dalam zaman ini. Selebriti dari kalangan artis, penyanyi, pelakon, pemuzik serta ahli sokan sering menjadi bahan berita ’bernilai’ berbanding dengan seorang tokoh agama. Akupun hanya baru tahu lewat beberapa hari dari hari kematiannya. Mungkin tidak banyak didengari keadaannya, namun kematiannya agak mengejutkan. Sekurang-kurangnya aku dapat tahu perginya seorang pendakwah tersohor menemui Allah.

Apabila menyebut nama Fathi Yakan, terus aku teringatkan kepada salah satu bukunya yang termasyur dari kalangan berpuloh-puloh buku karangannya, iaitu Apa Ertinya Saya Menganut Islam ? Buku itu amat menarik dan mudah difaham. Dikatakan buku ini menjadi teks perbincangan usrah oleh pelbagai pihak dan peringkat umur.

Syeikh Dr Fathi Yakan telah meninggal dunia di hospital di Lubnan setelah dimasukkan ke hospital beberapa hari kerana menghadapi masalah kesihatan yang teruk, dikatakan penyakit angin ahmar (stroke). Akhir hayatnya, beliau sangat bergantung kepada alat bantuan hayat Beliau telah menghembuskan nafasnya terakhir ketika mencapai umur 76 tahun Sabtu 13 Jun 2009, jam 4.45 petang. Beliau telah meninggal dunia di Hospital Hotel Dieu, Lubnan.

Jenazah Syeikh Dr Fathi Yakan telah selamat dikebumikan di bandar Tarablas selatan Lubnan selepas solat asar kelmarin. Jenazah beliau telah diiringi secara rasmi dan ribuan manusia dalam keadaan kesedihan memenuhi masjid Tinal ( tempat jenazah disembahyangkan ). Ramai wakil dan pimpinan gerakan Islam seperti Hamas, Jihad Islami, Hizbullah serta ulama seluruh dunia telah hadir.

Lubnan atau lebih tepat lagi Tripoli pasti menangisi pemergian tokoh ini. Di sinilah tempat beliau dilahirkan pada tanggal 9 Februari 1933. Beliau mempunyai ijazah pertama dalam bidang kejuruteraan dan kemudian mendapat ijazah kedoktoran dalam pengajian Islam dan Bahasa Arab. Beliau telah terlibat dengan kerja-kerja Islam sejak tahun 50an dan telah menubuhkan Jamaah Islam pada awal 60an. Beliau merupakan pengasan dan telah menjawat ketua umum di dalam Jamaah Islam Cawangan Ikwanul Muslimin di Lubnan sehinggalah pada tahun 1992.

Pada peringkat awal, beliau kurang bersetuju dengan penglibatan gerakan Islam menyertai demokrasi dan terlibat dalam pilihanraya. Namun setelah melihat suasana yang tidak berubah dan tindakan merubah kerajaan daripada luar tidak berjaya, beliau telah mula menerima pilihanraya sebagai salah satu cara untuk meletakkan Islam di tempat berkuasa.

Pada tahun 1992 beliau telah bertanding dan telah memenangi kerusi parlimen. Beliau kekal sehinggalah pada tahun 1996. Pada tahun kebelakangan ini beliau telah mengetuai Jabhah Islami. Beliau telah mengambil peranan penting untuk menghentikan peperangan Mukhayyam Nahrul Barid di utara Lubnan diantara Tentera Lubnan dan Jamaah Fathul Islami pada tahun 2007.

Lebih daripada 35 buah buku telah beliau hasilkan, tidak termasuk yang telah diterjemah kepada bahasa lain. Beliau turut memantau laman web dakwah.net. Beliau meninggalkan seorang isteri bernama Dr Mona Haddad Yakan dan mempunyai 4 orang anak perempuan dan seorang anak lelaki. Almarhum bersama isterinya, menubuhkan Universiti Jinan di Utara Lubnan. Universiti ini menerima ramai pelajar dalam pelbagai bidang termasuk dari Malaysia. Almarhum dikatakan rapat dengan Almarhum Ustaz Fadzil Nor sehingga menyebabkan pelajar Kolej Islam Darul Ulum Kedah memperolehi potongan istimewa sekiranya melanjutkan pelajaran di Universiti Jinan.

Almarhum pernah beberapa kali berkunjung ke Malaysia dan menjadi tetamu khas PAS. Malah sepatutnya beliau sekali lagi menjadi tetamu PAS di Muktamar yang diadakan di Ipoh, Perak pada tahun 2008. Walaupun semua persiapan telah di buat termasuk tempahan tikat kapalterbang, namun di saat akhir saya sendiri menerima panggilan telefon dari beliau yang menyatakan keuzuran untuk bersama di Muktamar PAS.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Al-Fatehah.

Share:

The World's Greatest Holes

Baru-baru ini aku menerima e-mail mengenai beberapa Lubang Terhebat ( Great Holes ) yang terdapat di atas muka bumi ini. Ada juga yang memanggilnya Lubang Terbesar ( Biggest ), Lubang Yang Mengkagumkan ( The World's Most Amazing Holes ) serta Lubang-Lubang Ajaib Dunia ( The Magnificant Great Holes In The WOrld ). Sekali imbas melihatnya memang menakjubkan dan mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Tetapi kadangkala terasa gerun juga. Apa taknya, lobang sebesar itu berjaya digali oleh manusia bertahun-tahun lamanya. Kalau tertimbus atau yang di permukaan tanah menjadi takungan air lagu mana ?

Namun daripada 7 lobang tersebut, 3 daripadanya merupakan akibat aktiviti perlombongan intan berlian. Wah, patut pun rega intan berlian begitu mahal, selain daripada kualitinya. Sudahlah lokasinya pun agak pelik atau tersorok. Mungkin ada hikmah disebalik Allah 'letakkan' intan berlian tersebut di tempat-tempat begitu. Pepandai manusialah nak gunakan apa kaedah atau alat untuk berusaha mendapatkannya.

1. Kimberley Big Hole - South Africa

Dengan sedalam 1097 meter ( 1 kilometer ), dianggap sebagai lubang terbesar pernah digali atau dikorek (the largest hand-dug excavation in the world ) hasil perlombongan intan sebelum ditutup pada tahun 1914. Dikatakan lebih daripada 3 tan atau juta karat intan berlian berjaya dikeluarkan dari sini.

Kini dijadikan tempat tarikan pelancongan dimana pelancong boleh melihat bagaimana aktiviti perlombongan pernah dijalankan di sini.


2. Glory Hole - Monticello Dam, California

“Glory Hole” ini terletak dalam kawasan tadahan air oleh Empangan Monticello, California. Apabila paras air naik, lubang ini digunakan untuk melepaskan air keluar. Dianggap lubang untuk tumpahan air yang terbesar seumpamanya dan mampu mengalirkan sejumlah 14,400 kakipadu air setiap saat. Bagaimana nak bayangkan tu ?

3. Bingham Canyon Mine , Utah

Dianggap sebagai the largest man-made excavation on earth. Penggalian perlombogan jenis terbuka ini bermula pada tahun 1863 untuk mendapatkan tembaga dan masih lagi giat dijalankan sehingga kini dengan keluasan kira-kira 4 km lebar dan sedalam 1.2km atau meliputi keluasan 1,900 ekar.


4. Great Blue Hole , Belize

Yang ini agak ‘menggerunkan’ bagiku. Mungkin dikenali sebagai lubang biru lantaran warnanya. Great Blue Hole merupakan lubang besar di bawah permukaan air, terletak kira-kira 100 kilometer daripada tanah besar Belize atau Bandar Belize, sebuah Negara yang terletak di tengah benua Amerika Tengah, dahulunya dipanggil sebagai British Honduras.

Lubang berbentuk bulatan selebar 300 meter dan 125 meter dalam, membentuk gua bawah permukaan air. Telah diiktiraf sebagai tapak warisan dunia oleh UNESCO. Juga menjadi tempat tumpuan penyelam untuk melihat keindahannya serta pelbagai spesis ikan. Terdapat banyak lubang seumpamanya di seluruh dunia, tetapi tiada yang sangat mengkagumkan seperti Great Blue Hole ini.



5. Mirny Diamond Mine , Serbia

Sungguh menakjubkan. Dengan keluasan 1,200 meter lebar, kedalaman 525 meter, lubang yang terhasil akibat perlombongan intan berlian ini dikatakan sebagai perlombongan intan terbuka yang terbesar di dunia. Dijadikan sebagai ‘no-fly’ zone di atasnya kerana terdapat kejadian beberapa helicopter ‘disedut’ masuk . Aktiviti perlombongan bermula tahun 1955 tetapi telah ditutup pada tahun 2004. Dua jam diperlukan untuk sesebuah kenderaan sampai ke atas daripada dasar lobang tersebut.


6. Diavik Mine , Canada

Lubang lombong intan ini terlampau besar serta sukar dihubungi sehingga terpaksa memiliki ‘landasan terbang’ sendiri yang mampu mendaratkan Boeing 737. Tampak menarik apabila air disekitarnya membeku.

Kawasan ini agak baru, kajian bermula tahun 1992, diikuti kerja pembangunan 2001 dan pengeluaran secara komersial tahun 2003. Dihubungkan dengan ‘ice road’ serta lapangan Terbang Diavik. Memandangkan hayat perlombongan ini dijangka selama 16 hingga 22 tahun lagi, kaedah perhubungan lain seperti pelabuhan kapal laut sedang dirancang bagi menghadapi masalah terputus hubungan sekiranya musim saji dan beku.

7. Sinkhole in Guatemala

Agak mengerunkan juga. Lubang ini wujud pada 24 Februari 2007 yang menelan kira-kira 12 buah rumah dikawasan kejiranan penduduk yang juga mengakibatkan 3 orang mati. Kedalamannya cuma 100 meter dan terjadi disebabkan hujan serta aliran kumbahan di bawah tanah.




Share:

Akibat Tersalah Tekan Pedal Pecut Vs Brek

Gambar berikut sebenarnya sudah lama hendak aku paparkan, tetapi masa sibuk sangat-sangat. Hingga baru-baru ini aku teringat semula. Kejadian berlaku kira-kira jam 10.00 pagi 26 Jun 2009, di tempat letak kenderaan terbuka di Parcel D, Kompleks Pentadbiran Kerajaan Putrajaya. Masa itu ruang parking memang amat terhad. Dalam tercari-cari ruang parking, tetiba sebuah kereta terlangar sebuah kenderaan lain yang hendak keluar.

Tak perasan gamaknya. Pemandu kenderaan yang melanggar tu agaknya jadi panik. Tetapi dalam keadaan panik tu yang ditekan bukannya pedal brek, sebaliknya pedal 'tekan minyak'. Atau mungkin nak reverse, tetapi tak masuk gear reverse.

Apa lagi, disapunya semua-semua kenderaan yang dihadapannya, melibatkan kira-kira 6 buah semuanya. Aduss ... malang tak berbau. Kenderaan lain yang 'tidak bersalah' jadi mangsa, ada yang terhimpit ke sebelah dan ada yang melompat bahu jalan hadapannya.

Namun khabarnya empunya kenderaan yang melanggar tu bersetuju untuk membiayai kerosakan kenderaan lain menerusi insuranya. Tetapi masa cerita ini ku coretkan, khabarnya masih ada sebuah kenderaan yang masih di worksyop.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah