Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Perhimpunan Warga Agama Qaryah Wilayah Persekutuan

Pada 6 April 2012, lepas solat Jumaat aku terus bergegas ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) bagi menghadiri Perhimpunan Perdana Warga Agama/Qaryah Wilayah Persekutuan, mewakili Surau Jumaat qaryahku. Dewan yang pada mulanya hanya dipenuhi dengan sebahagian kecil wanita, dengan sekejap sahaja penuh sesak dengan orang ramai. Peliknya kenapa dinamakan Perhimpunan Warga Agama / Qaryah ? Bukan perhimpunan semua penganut agama satu Malaysia ?

Dalam majlis perhimpunan tersebut, pelbagai sumbangan daripada kerajaan diumumkan mengikut beberapa kategori seperti termasuk guru-guru KAFA, Sekolah rendah Agama (SRA), para imam, guru-gurutakmir, Ahli Jawatankuasa Masjid, Surau Jumaat, dan Surau yang berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan ( JAWI ) yang semuanya berjumlah sebanyak RM 211,658,600.

Sebagai AJK Surau Jumaat pun ada imbuhan, berapa agaknya ? Lumayan tak ? Jika jumlah sumbangan kepada AJK Surau Jumaat yang berjumlah RM 821,000 di bahagikan kepada 10 orang bagi setiap Masjid dan Surau Jumaat yang mungkin berjumlah 160 buah, maknanya dapat sekitar RM500 sorang !!!

Apa pun yang jelas mesej yang hendak disampaikan ialah bagaimana kemampuan pihak kerajaaan selain menyediakan pelbagai kemudahan kepada rakyat, juga memberikan pelbagai sumbangan dan imbuhan ialah disebabkan kebijaksanaan serta kemampuan pihak kerajaan dalam mentadbir negara ini.

Oleh itu, kerajaan yang ada perlu dikekalkan. Senang cakap sokong, pilih dan undilah kerajaan sedia ada yang sudah elok dikekalkan. Ternyata PRU13 semakin dekat.

Disebalik nyanyian lagu 1Malaysia pada awal majlis, para hadirin juga diminta mengebarkan bendera Malaysia. Entahlah, di sebalik semangat tinggi yang cuba disentuh atau diusik oleh Datuk Jamil Khair dalam ucapan aluannya, aku lihat sebenarnya ramai yang tidak mengibarkan bendera dan tidak juga menyanyikan lagu tersebut. Mengapa ini berlaku ? Protes ? Tak tahu ? Kalau tidak suka kenapa datang juga ke majlis begini.

Apakah apabila ada pengumuman tentang imbuhan atau sumbangan akan disampaikan, lalu ramai yang hadir bagi menyatakann rasa kesyukuran dan kegembiraan tersebut. Ini jauh berbeza dengan majlis Seminar Gagasan 1Malaysia dan Pengertian Wassatiyah yang aku hadir beberapa minggu lalu, dimana daripada anggaran 400 peserta akan hadir, tetapi sebaliknya tidak sampai 40 yang hadir.

Klik untuk maklumat lebih lanjut mengenai sumbangan peruntukan yang diluluskan.
Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah